None
13 0 1 0

13 fatalnih grešaka koje morate izbegavati ako želite da vaša kosa izgleda lepo

Podeli
Stil i moda
Lana L.
Stil i moda
Aug 16, 2016

Lepota je sačinjena od mnogih stvari i među njima se nalazi lepo negovana kosa. Nudimo vam vodič o najčešćim greškama koje žene prave prilikom održavanja kose i kako je treba tretirati.

1. Odabir pogrešnog šampona

Odabir pogrešnog šampona
Foto: brightside.me
Različiti šamponi imaju različite karakteristike i prednosti, zbog toga je važno da odgovara vašoj kosi. Najlakši način da pronađete pravi šampon je da tražite reči na etiketi koje odgovaraju vašem tipu kose, kao što su suva, masna i slično.

2. Previše često ili nedovoljno pranje kose

Previše često ili nedovoljno pranje kose
Foto: brightside.me
Koliko često perete kosu može da zavisi od tipa kose i kvaliteta vode koju koristite. Ako vam je kosa prirodno masna, perite je na svakih dan-dva. Ako je normalna ili suva, perite je jednom ili dva puta nedeljno.

3. Nepravilno stavljate šampon na kosu

Nepravilno stavljate šampon na kosu
Foto: brightside.me
Pravi razlog što vam kosa izgleda tako dobro nakon odlaska u salon je tačna metoda pranja kose. Šampon se koristi u zavisnosti od njene dužine. Prvo se stavi šampon na dlanove, zatim se trlja dok se ne pojave mehurići i na kraju se nanese na koren glave i nežno trlja. Masirajte koren glave, jer je to korisno za koren dlake.

4. Ne održavate kosu vlažnom i hranljivom

Ne održavate kosu vlažnom i hranljivom
Foto: brightside.me
Razlog za vašu suvu kosu je što vam glava ne proizvodi dovoljno vlage. Kako biste rešili ovaj problem možete koristiti specijalne meleme i maske za kosu. Pravilno nanošenje podrazumeva da se nanese duž cele kose, osim kože glave.

5. Pogrešna temperatura vode za ispiranje kose

Pogrešna temperatura vode za ispiranje kose
Foto: brightside.me
Ako mislite da temperatura vode nije bitna, razmislite još jednom. Ako koristite hladnu vodu za ispiranje, imate veće šanse da vam kosa ostane sjajna i zdrava. Tokom pranja bi trebalo da koristite toplu ili mlaku vodu, jer će vam pomoći da uklonite prljavštinu i poboljšate cirkulaciju krvi.

6. Korišćenje peškira za sušenje

Korišćenje peškira za sušenje
Foto: brightside.me
Natapkajte kosu peškirom umesto što ga trljate. Nemojte da ga vezujete oko glave jer može da ošteti vlasi, zbog čega će kosa da vam izgleda kovrdžava i lomiće se lakše.

7. Češljanje mokre kose

Češljanje mokre kose
Foto: brightside.me
Mokra kosa je osetljivija od suve i češalj je može slomiti. Nakon pranja je pažljivo odvojite prstima i tek nakon toga možete da je češljate. Budite sigurni da koristite češalj sa širokim zubima i počnite od krajeva ka korenu.

8. Redovna upotreba proizvoda za stilizovanje kose

Redovna upotreba proizvoda za stilizovanje kose
Foto: girlscosmo.com
Toplota nanosi štetu kosi. Fen, pegle i drugi slični uređaji ne samo da uklanjaju površinsku vlagu, već i odstranjuju vodu koja je vezana za kosu. Ako često koristite ove uređaje, ne zaboravite da primenite toplotni zaštitni sprej duž cele dužine kose.

9. Pogrešno korišćenje fena

Pogrešno korišćenje fena
Foto: brightside.me
Pogrešno korišćenje fena može da vam ošteti kosu. Prvo treba da obrišete mokru kosu peškirom i zatim počnete da fenirate prvo krajeve uz pomoć dodatka za fen. Kasnije smanjite temperaturu do hladne.

10. Nezdrava ishrana

Nezdrava ishrana
Foto: brightside.me
Uravnotežena ishrana može dati vašoj kosi sve hranljive materije koje su joj potrebne. To podrazumeva vitamine, minerale i druge hranjive materije. Vlas kose uglavnom se sastoji od proteina, što znači da su vašoj kosi potrebni proteini za rast. Takođe je potreban cink koji se može naći u jajima, morskim plodovima, kelerabi, avokadu i šljivama.

11. Ne nošenje kape/kačketa

Ne nošenje kape/kačketa
Foto: brightside.me
Kapa može da ponudi dobru zaštitu od sunca, a vuneni šešir od hladnoće. Kada birate šešir, uverite se da je udoban za nošenje i da nije previše pripijen glavi.

12. Kada ne perete češalj

Kada ne perete češalj
Foto: brightside.me
Najmanje jednom nedeljno vaš češalj treba da se opere u toploj vodi. Takođe ga treba redovno zameniti.

13. Puštena kosa tokom spavanja

Puštena kosa tokom spavanja
Foto: brightside.me
Ako je vaša kosa duga ili srednje dužine, možete je vezati u labavi rep, tako da vaša kosa ne postane kovrdžava do jutra. Dodatna prednost je da uvijete kosu u opuštene lokne i dobijete prirodne lokne ujutru.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email