None
10 0 1 0

10 najgorih grešaka kojima uništavate lepotu svoje kose

Podeli
Stil i moda
Marko M.
Stil i moda
Dec 29, 2017

Svi mi želimo da imamo lepu, jaku i sjajnu kosu. Mada je glavni način da ostvarimo ovaj cilj izbalansirana ishrana i odgovarajuća nega, mi želimo da vam pokažemo nekoliko stvari koje možda radite nepravilno, a da to i ne znate. Ako želite zdravu i sjajnu kosu, bolje vam je da izbegavate stvari na listi. Sigurni smo da će vas neke poprilično iznenaditi.

1. Odlažete šišanje

Odlažete šišanje
Foto: brightside.me
Ako vam je kosa procvetala ili naelektrisana, izgleda neuredno i izgubila je oblik, lako se mrsi i puna je čvorova – verovatno ste zakasnili sa zakazivanjem frizera, naročito ako imate dugu kosu. Ne samo što će vam kosa rasti brže ako je redovno šišate već se ni krajevi neće lomiti.

Rešenje: Redovno idite kod frizera.

2. Sami se farbate

Sami se farbate
Foto: brightside.me
“Uradi sam” trikovi mogu biti zgodni u mnogim prilikama, ali farbanje kose nije jedna od njih osim ako niste profesionalni frizer ili ako, u najmanju ruku, znate šta radite. Najverovatnije ćete svakako završiti u salonu, a biće teže i više će vas koštati da popravite štetu. Jednostavno se prepustite profesionalcu od početka.

Rešenje: Tretman kod frizera.

3. Češljate ili stilizujete mokru kosu

Češljate ili stilizujete mokru kosu
Foto: brightside.me
Kada je kosa mokra, ona je osetljivija i podložnija oštećenju. Možete uraditi mali eksperiment kada sledeći put operete kosu. Uzmite jednu dlaku (samo jednu, ne želimo da oćelavite) i pokušajte da je pokidate. Videćete da se mnogo lakše lomi nego kada je kosa suva. Četka radi isto, osim što jedne dlake slomi njih stotine.
Toplota aparata za stilizovanje (prese i i uvijači) čini da voda mnogo brže isparava, a kako smo učili u školi, voda se širi dok isparava i lomi kosu. Takođe, korišćenjem ovih aparata spržićete kosu i oštetiti je do kraja.

Rešenje: Sačekajte da se kosa osuši pre češljanja i stilizovanja i koristite preparate za zaštitu od toplote.

4. Koristite prljave četke

Koristite prljave četke
Foto: brightside.me
Kada češljate kosu, čestice mrtve kože ostaju na četki čak i ako ih ne vidite. Mrtva koža je savršena sredina za razvoj bakterija svih vrsta. Osim što je odvratno, vratićete ih na teme ako ne perete redovno četke.

Rešenje: Perite četke ili stavite maramicu na četku pre češljanja kose. Bacite maramicu nakon češljanja, a četka će ostati čista.

5. Perete kosu suviše često i suviše vrućom vodom

Perete kosu suviše često i suviše vrućom vodom
Foto: brightside.me
Žlezde na našem temenu luče prirodna ulja koja su ključna za zdravu kosu, a vruća voda ih uklanja, ostavljajući kosu suvom i krhkom. Često pranje radi isto. Frizeri preporučuju da perete kosu dva puta nedeljno ili tri puta ako imate veoma masnu kosu.

Rešenje: Ne perite kosu svaki dan i koristite samo toplu vodu.

6. Ne koristite balzam ili ga koristite umesto šampona

Ne koristite balzam ili ga koristite umesto šampona
Foto: brightside.me
Šamponi i balzami su potpuno drugačiji proizvodi koji se koriste u različitu svrhu i ne mogu da zamene jedni druge. Šampon čisti, balzam hidrira.
Evo jednostavnog poređenja: Vašem automobilu potrebni sui gorivo i ulje, ne jedno ili drugo. Ovo su dva različita proizvoda i vaš automobile neće ceniti ako sipate gorivo tamo gde bi trebalo da bude ulje. Isto je i sa kosom: ako koristite balzam umesto šampona ili ga ne koristite uopšte, vaše teme vam neće biti zahvalno. Mada, šteta koju ćete napraviti neće koštati kao šteta načinjena automobile… verovatno.

Rešenje: Koristite oba, prvo šampon, pa balzam.

7. Ne menjate proizvode za kosu kada vam se kosa promeni

Ne menjate proizvode za kosu kada vam se kosa promeni
Foto: brightside.me
Na tržištu postoji mnogo različitih proizvoda – za tanku, grubu, farbanu, oštećenu kosu i mnogi drugi. Oni imaju nešto drugačije sastojke u odnosu na svrhu. Ako se vaša kosa promenila, promenite i proizvode koje koristite. Hajde da opet napravimo poređenje sa automobilom. Svi znamo da ne možemo sipati dizel u automobile sa benzinskim motorom. Zašto biste koristil šampon za masnu kosu ako imate izbeljene suve krajeve?

Rešenje: Vreme je za kupovinu.

8. Suviše često češljate kosu od korena

Suviše često češljate kosu od korena
Foto: brightside.me
Ako češljate kosu od korena, napravićete čvorove i pokidati mnogo kose. Ovo takođe slabi koren. Previše češljanja ima sličan efekat. Uopšteno govoreći, ne popravljajte ako nije pokvareno; drugim rečima, ne češljajte ako nema potrebe za češljanjem.

Rešenje: uvek započinjite češljanje kose od krajeva pa idite ka korenu kako biste razmrsili čvorove (i nemojte preterivati).

9. Suviše često vezujete kosu

Suviše često vezujete kosu
Foto: brightside.me
Ako čvrsto vezujete kosu veoma često, na kraju je možete oštetiti jer je bukvalno vučete iz korena. Ako najviše volite da nosite konjski rep, izbegavajte gumice za kosu sa metalnim delovima ili menjajte visinu repa svaki dan.

Rešenje: vezujte kosu povremeno, a ne svaki dan.

10. Previše sunca

Previše sunca
Foto: brightside.me
Normalno, ako planiramo da provedemo puno vremena napolju, setićemo se da stavimo kremu za sunčanje, ali redovno zaboravljamo da zaštitimo i kosu. Prekomerno izlaganje suncu ne oštećuje samo kožu nego i kosu. Ako je vaša kosa obezbojena, izgleda suvo i na dodir je takva, verovatno je odgovorno UV zračenje.

Rešenje: Nosite šešir ili maramu.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email