None
12 0 1 0

12 bezobraznih načina na koje nas kozmetičke kuće lažu, varaju i izvlače novac iz džepa (broj #11 je gnusna laž)

Podeli
Stil i moda
Milica M.
Stil i moda
Nov 02, 2016

Reklame i lepa pakovanja često su faktori koji određuju kako ćemo birati novu kozmetiku i kozmetičke proizvode. Međutim, kozmetički i medicinski stručnjaci smatraju da ne treba da verujete toliko kompanijama koje prave te proizvode. Ovo su neki od najčešćih mitova vezanih za proizvode za lepotu.

1. Što je poznatiji brend, to je bolji efekat

Što je poznatiji brend, to je bolji efekat
Foto: brightside.me
Efikasnost nekog preparata za lepotu zavisi u potpunosti od hemijskog sastava. Ni brend ni prodavac ne zavise od efikasnosti.

2. Ne postoji efikasan preparat protiv starenja

Ne postoji efikasan preparat protiv starenja
Foto: brightside.me
Bilo da ste mladi ili stari, važno je kakvu kožu imate i da li koristite pogodne preparate za vašu kožu. Nažalost, krema protiv starenja ne postoji. Kada se reklamira, ovakva krema je samo proizvod koji vam čini kožu fleksibilnom, sprečava pigmentaciju i čini bore manje vidljivim. Krema za oči se ne razlikuje od kreme za lice. To je isti proizvod, samo u manjoj bočici - i za mnogo veću cenu. Jedino što je tačno je da ne treba da ima kontakta sa očima.

3. Krema može da ukloni celulit

Krema može da ukloni celulit
Foto: wikihow.com
Da je ovo tačno, modeli ne bi koristili fotošop. Ne postoji nikakva krema koja može da vam ukloni celulit. Jedino što ima uticaja je vaša ishrana i vežbanje, jer se celulit akumulira ispod kože, i tu krema ne može nikako da pomogne.

4. Organski proizvodi su bolji od običnih

Organski proizvodi su bolji od običnih
Foto: brightside.me
Organski proizvodi su samo marketinška metoda i njihovo prisustvo nema nikakvog efekta. Takozvani "organski proizvodi" možda su bezbedni jer ne sadrže hemikalije, ali to ne znači da su superproizvod. Osim toga, proizvođači vam nikada neće reći da takvi proizvodi koriste druge hemikalije za očuvanje organskih komponenti.

5. Korišćenje opasnih hemikalija je zabranjeno

Korišćenje opasnih hemikalija je zabranjeno
Foto: ge.all.biz
Koliko god postojale reklame koje kažu da su proizvodi bez štetnih hemikalija, činjenica je da kozmetičke kompanije mogu da koriste bilo koje sastojke koje žele bez odobrenja vlade ili nekog nadzora. Evropska unija je zabranila preko 1000 sastojaka u kozmetičkim proizvodima, dok je Uprava za hranu i lekove samo osam.

6. Preplanulost je zdrava

Preplanulost je zdrava
Foto: brightside.me
Ovo se odnosi i na ten na plaži i na solarijume. Prekomerno izlaganje štetnim zracima nikako nije zdravo za vašu kožu. Ako želite da imate atraktivnu boju, koristite sprej za preplanulost.

7. Kreme pomažu da uklonite bore

Kreme pomažu da uklonite bore
Foto: brightside.me
Ne postoji preparat koji u potpunosti može da ukloni bore, podočnjake i druge vidljive znake na koži. Nijedan od njih nije kao efikasan kao tretman botoksom ili drugim injekcijama. Nauka nije toliko napredovala i biće potrebno još mnogo proizvoda kako bi se uklonila neželjena dejstva vidljiva na koži.

8. Krema za sunčanje treba da se koristi samo na plaži

Krema za sunčanje treba da se koristi samo na plaži
Foto: brightside.me
Ispostavilo se da je krema za sunčanje najefikasnija protiv bora, gubljenja boje i nedostatka kolagena. Ako je jesen ili zima, to ne znači da ne treba da se koristi. Ona čini kožu vlažnom i njen zaštitni faktor štiti vašu kožu. Obratite pažnju da obavezno sadrži cink-oksid, titanijum-dioksid i avobenzon.

9. Proizvodi koji su označeni da su hipoalergenski su bezbedni

Proizvodi koji su označeni da su hipoalergenski su bezbedni
Foto: acs.org
Ovo može često da se vidi na kozmetičkim proizvodima, međutim to ne znači da prate sve bezbednosne standarde. Dermatolozi se slažu da izraz "hipoalergenski" nema značenje - to je samo nešto što kozmetički proizvođači vole da koriste kao mamac.

10. Šampon može da spreči opadanje kose

Šampon može da spreči opadanje kose
Foto: brightside.me
Bilo šta što piše na proizvodu, samo vas mami da poverujete u to i zapravo nema nikakav efekat na sprečavanje opadanja. Šampon samo čisti kosu. Zato nikakav brend ili cena nisu bitni. Šamponi ne sadrže nikakve sastojke koji će upiti vaša kože, već se samo zadržavaju na kosi koliko god dugo da držite. Tajna za lepu kosu je u regeneratorima i maskama.

11. Proizvodi za kožu ne ulaze u telo

Proizvodi za kožu ne ulaze u telo
Foto: webmd.com
Kozmetički proizvodi često sadrže sastojke koji ulaze duboko u kožu, zbog čega morate da imate na umu da može da utiče na vaše zdravstveno stanje. Ne samo to, na ovaj način stvarate mogućnost da vas sastojci stave u opasnost. Sprejevi i puderi takođe mogu sadržati hemikalije koje su opasne za zdravlje ako se udišu ili dođu u dodir sa ustima.

12. Možete da ofarbate kosu, a da je ne oštetite

Možete da ofarbate kosu, a da je ne oštetite
Foto: brightside.me
Moderne farbe za kosu uklanjaju prirodne pigmente i menjaju ih veštačkom bojom. Ovaj novi pigment može da se zadrži na kosi par meseci, dok onaj slabiji par nedelja. Dakle, koji onda ne šteti kosi? Onaj koji ne uništava prirodne pigmente, ali on nema ni efekta na boju. Odgovor je jednostavan: sve farbe i boje za kosu su podjednako štetne i jedino prirodna kana može da bude zdrava.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email