None
10 0 1 0

Ove kozmetičke proizvode NI PO KOJU CENU ne smete deliti sa drugima ako ne želite da zaradite konjuktivitis, gljivice pa čak i SIDU

Podeli
Stil i moda
Predrag J.
Stil i moda
Jan 10, 2017

Kada se radi o kozmetici, sebičnost je sasvim u redu. Koliko god neko vodio računa o higijeni oni i dalje nose bakterije koje se mogu preneti na druge. Pogledajte koje kozmetičke preparate i predmete ne smete deliti sa drugima ni u kom slučaju.

1. Maskara

Maskara
Foto: yve.ro
Naše oči su osetljive na sve vrste bakterija, tako da ukoliko delite maskaru sa nekim, velika je verovatnoća da ćete biti izloženi bakterijama. Svaki put kada izvučete četkicu iz tube, bakterije iz vazduha će se zakačiti za nju. Izbegavajte da delite maskaru kako biste izbegli mogućnost da dobijete konjuktivitis.

2. Karmin/sjaj za usne/balzam za usne

Karmin/sjaj za usne/balzam za usne
Foto: media.dermstore.com
Moguće je da imate običaj da delite kozmetičke proizvode za usne sa prijateljicama, ali to baš i nije pametna ideja. Čak iako imate poverenja u tu osobu, imajte u vidu da su svačija usta puna bakterija (uključujući i vaša). Usne su u stvari tanak sloj kože koji je veoma podložan infekcijama.

3. Kremaste senke za oči

Kremaste senke za oči
Foto: temptalia.com
Lepljiva formula kremaste senke odlična je podloga za razne vrste bakterija. Kada je kontaminirana, nemoguće je temeljno dezinfikovati, jer je teško odvojiti delove koji su bezbedni za upotrebu.

4. Uvijač za trepavice

Uvijač za trepavice
Foto: hellomagazine.com
Metalni uvijač za trepavice zapravo ne akumulira bakterije, ali se zato na gumenom delu nalate ostaci šminke i trepavica na kojima se nagomilavaju razne bakterije. Ukoliko želite da podelite svoj uvijač za trepavice sa nekim očistite ga kasnije, ili još bolje, zamenite gumu.

5. Pinceta

Pinceta
Foto: s3-ap-southeast-1.amazonaws.com
Verovatno vam ne deluje strašno ukoliko vaša prijateljica iščupa nekoliko dlačica vašom pincetom, ali ćete biti podložni infekciji. Ukoliko dođe do krvarenja, vrlo je verovatno da će zaraziti sledeću osobu koja bude pincetu koristila.

6. Četkice za šminku i sunđeri

Četkice za šminku i sunđeri
Foto: thespottedpoppyblog.files.wordpress.com
Bakterije se često razvijaju na vlažnim mestima, zato su četkice i sunđeri za nanošenje šminke savršeni za njihovo nastajanje. Na njima se takođe taloži mnogo prašine i masnoča sa kože, tako da njihovo deljenje nije baš preporučljivo.

7. Kozmetički proizvodi u teglicama

Kozmetički proizvodi u teglicama
Foto: pinkpaislee.com
Svaki put kada neko umoči ruku u kremu, bakterije sa njegove ruke ostaju na kremi. Ovo se dešava čak i kada su ruke čiste. Zamislite samo šta se dešava kada neko pozajmi vašu omiljenu kremu za oči, i to prljavim rukama.

8. Puderi

Puderi
Foto: g01.a.alicdn.com
Suvi puderi ne zadržavaju bakterije u tolikoj meri, ali svakako nije preporučljuvo da ih delite sa drugima, pogotovo što svaki od ovih pudera ima svoj sunđer ili četkicu. Ukoliko već želite da pozajmite puder, neka to bude tečni puder koji je ipak u tubici.

9. Brijači

Brijači
Foto: lifemartini.com
Ovo je najvažnija stvar i brijače nikada ne smete deliti sa drugima. Iako su žileti izrađeni od nerđajućeg čelika i bakterije sa na njima ne talože, deljenje brijača sa nekim je jedan od glavnih uzročnika prenosa herpesa. Ukoliko se posečete, bakterije iz krvi će ostati na brijaču, a preko krvi se mogu preneti razne druge bolesti, uključujući i HIV virus.

10. Četkice za zube

Četkice za zube
Foto: riversidedentalgroup.com
Svačija četkica za zube puna je bakterija, i dobrih i loših. Loše anaerobne bakterije odgovorne su za neprijatan zadah, a takođe utiču i na pojavu infekcija u ustima. Zbog toga je važno da zube perete barem 2 puta dnevno (ujutru i uveče nakon jela), i što je još važnije, nemojte deliti svoju četkicu ni sa kim.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email