None
15 0 1 0

MESTA KOJA MORATE POSETITI: Predstavljamo vam 15 gradova koje morate obići barem jednom u životu!

Podeli
Putovanja
Dragana P.
Putovanja
Nov 06, 2015

Turistički magazin Konde Nast Traveler radio je anketu koji su najbolji gradovi na svetu. Anketu je popunjavalo više od 128.000 čitalaca i evo koji su se gradovi našli na samom vrhu!

1. Tokio, Japan

Tokio, Japan
Foto: (fokuzz.com
U prestonici Japana prepliću se tradicionalni i savremeni elementi. Označena je kao jedna od najboljih modnih prestonica sveta, a dom je Meiđi svetilišta, kao i Carske palate.

2. Barselona, Španija

Barselona, Španija
Foto: (fokuzz.com
Jedinstvena arhitektura i izvrsna kuhinja donele su prestonici Katalonije 14. poziciju na listi. Nijedan turista ne propušta da poseti Gaudijeva dela poput Sagrada familije i parka Guelj, a nakon dobre šetnje prijaće vam paelja i tapas. Za noćni provod najbolja je sangrija.

3. Venecija, Italija

Venecija, Italija
Foto: (fokuzz.com
Pojedini stanovnici Venecije voze automobile, drugi upravljaju čamcima i gondolama. Ovaj grad, doduše, ponekad nastrada od poplava, ali restoran na vodi i dobar šoping privlače brojne turiste širom sveta.

4. Salcburg, Austrija

Salcburg, Austrija
Foto: (fokuzz.com
Zbog čuvenog kompozitora Mocarta koji je rođen ovde, Salcburg se često nađe na turističkoj mapi. Ovaj grad takođe je dom najveće pivare u Austriji - Bräustübl zu Mülln, a može se pohvalti i brojnim muzejima, palatama i restoranima.

5. Jerusalim, Izrael

Jerusalim, Izrael
Foto: (fokuzz.com
Kao jedan od najsvetijih gradova u istoriji čovečanstva, Jerusalim privlači hrišćane, jevreje i muslimane širom sveta.

6. London, Engleska

London, Engleska
Foto: (fokuzz.com
London je svakako mnogo više od pabova, crvenih govornica i dabl deker autobusa – njegovi muzeji i parkovi ubrajaju se među najbolje na svetu.

7. Kjoto, Japan

Kjoto, Japan
Foto: (fokuzz.com
U Kjotu se nalazi 1.600 budističkih hramova, 400 šinto svetilišta i oko 100 restorana koji poseduju bar jednu Mišelinovu zvezdicu. U pitanju je jedan od najočuvanijih gradova Japana, na čijim ulicama možete videti ljupke gejše.

8. Briž, Belgija

Briž, Belgija
Foto: (fokuzz.com
Poznat po ulicama od kaldrme, kanalima i očuvanom Starom gradu, Briž predstavlja srednjovekovnu bajku koja se nekako obrela u realnom svetu . Njegova luka predstavlja ključnu tačku evropske trgovinske razmene.

9. Prag, Češka

Prag, Češka
Foto: (fokuzz.com
Od Astronomskog sata i Starogradskog trga do barova uvučenih u podrume, Prag je savršen grad za istraživanje. Najbolje fotografije grada načinićete na brdu Petrin.

10. Rim, Italija

Rim, Italija
Foto: (fokuzz.com
U Rimu se nalazi najveća katedrala na svetu, Bazilika Svetog Petra. Osim što bi obavezno trebalo da posetite Koloseum, fontanu di Trevi i Sikstinsku kapelu, ne propustite priliku ni da uživate u ukusnim, sveže pripremljenim obrocima i kvalitetnom domaćem vinu.

11. Pariz, Francuska

Pariz, Francuska
Foto: (fokuzz.com
Kao jedna od najvećih prestonica mode, umetnosti i gastronomije, Pariz se sasvim zasluženo našao na petom mestu. Turiste privlače i brojni kafei, luksuzni butici i neke od najpoznatijih znamenitosti na svetu.

12. Sidnej, Australija

Sidnej, Australija
Foto: (fokuzz.com
Prestonica Novog Južnog Velsa najpoznatija je po čuvenoj zgradi Opere. Kao priobalni grad, Sidnej se može pohvaliti prelepim pešćanim plažama, na kojima građani i turisti rado surfuju.

13. Beč, Austrija

Beč, Austrija
Foto: (fokuzz.com
Najistaknutiji građani muzičke prestonice Evrope bili su Mocart, Betoven i Sigmund Frojd. Popijte espreso u jednom od najpoznatijih kafea ili uživajte u jednoj od najpoznatijih poslastica na svetu – saher torti.

14. Budimpešta, Mađarska

Budimpešta, Mađarska
Foto: (fokuzz.com
Prestonica Mađarske poznata je po brojnim banjama, a kulturu korišćenja termalnih kupki neguje još od 16. i 17. veka. Sečenjijev lančani most koji spaja Budim i Peštu (istočni i zapadni deo Budimpešte) pruža jedan od najlepših pogleda na svetu.

15. Firenca, Italija

Firenca, Italija
Foto: (fokuzz.com
Firencu od svih gradova najviše izdvaja njena umetnička scena. Lokalnom stanovništvu i brojnim turistima naročito zadovoljstvo predstavlja poseta raznim galerijama, muzejima i crkvama.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email