None
10 0 1 0

10 najlepših južnoslovenskih destinacija koja morate posetiti barem jednom u životu

Podeli
Putovanja
Milena J.
Putovanja
Jan 24, 2016

Ovo je vaš srećan dan, mi smo za vas odabrali 10 najlepših mesta na Balkanu koje morate posetiti po svaku cenu! Nema sumnje da ćete uživati u ovim prelepim predelima, u dobro poznatoj, odličnoj kuhinji i u mnoštvu interesantnih stvari koje ove zemlje imaju da ponude!

1. Jezero Bled - Slovenija

Jezero Bled - Slovenija
Foto: siol.net
Mali alpski gradić na severu Slovenije i ledničko jezero sa ostrvcetom na sredini. Na ostrvu se nalazi barokna crkva. Svakako preporučujemo lokalni specijalitet - kremšnito u parku.

2. Plitvička jezera - Hrvatska

Plitvička jezera - Hrvatska
Foto: siol.net
Nacionalni park Plitvice krasi niz vodopada, jezera, šuma i razne životinjske vrste. 16 jezera poznato je po svojoj paleti boja, koja prelazi iz azurne u zelenu, iz sive u plavu. Boja vode zavisi od minerala i organizama u vodi i od ugla gledanja.

3. Sveti Stefan - Crna Gora

Sveti Stefan - Crna Gora
Foto: siol.net
Crna Gora je balkanski dragulj. Pravi biser leži na obali Jadranskog Mora pored Budve - Sveti Stefan, sa prestižnim hotelima. Ribarsko selo iz 15. veka prepuno je luksuznih hotela, radnji i restorana.

4. Most u Mostaru - Republika Srpska

Most u Mostaru - Republika Srpska
Foto: siol.net
Ovaj grad na Neretvi je jedan od najpoznatijih istorijskih gradova u Bosni i Hercegovini. Bogat je islamskom arhitekturom. Nazvan je po starom mostu koji ima kule stražare sa obe strane.

5. Jezero Ohrid - Makedonija

Jezero Ohrid - Makedonija
Foto: siol.net
Ohridsko jezero nalazi se između Ohrida i Struge na granici između Makedonije i Albanije i sedmo je jezero po dubini u Evropi. Ovo je najposećenija turistička destinacija u Makedoniji.

6. Nesebar, najstariji grad u Bugarskoj

Nesebar, najstariji grad u Bugarskoj
Foto: quoteko.com
Nalazi se na Crnom moru, sastoji se od dva dela koja su povezana moreuzom. U starom delu grada ima starih zgrada i živopisnih crkava. Na ulazu u stari grad nalaze se zidine koje su proglašene svetskom kulturnom baštinom od strane UNESCO-a 1983. godine. U poslednjih nekoliko godina ovaj grad je moderan sa atraktivnim turističkim hotelima.

7. Etno selo Stanišići - Republika Srpska

Etno selo Stanišići - Republika Srpska
Foto: visitmycountry.net
Ovo vanvremensko seoce vodi nas u doba naših predaka i prirode i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg života. Ovo mesto je za odmor duše i očiju, gde čovek postaje plemenitiji i mudriji slušajući žubor potoka i okretanja mlina.

8. Dubrovnik - Hrvatska

Dubrovnik - Hrvatska
Foto: villa-rustica-dalmatia.com
Ovaj hrvatski grad smešten je na Jadranskom moru u Dalmaciji. Ovo je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na Mediteranu, luka, i centar dubrovačko-neretvanske županije. Dubrovnik se pridružio UNESCO svetskoj baštini 1979. godine.

9. Đavolja varoš - Srbija

Đavolja varoš - Srbija
Foto: djavoljavaros.com
Đavolja varoš je neverovatna formacija stena koja se nalazi na jugu Srbije, u blizini Kuršumlije i Niša. Od Beograda je udaljena oko 280 kilometara.

10. Blejski vintgar - Slovenija

Blejski vintgar - Slovenija
Foto: munplanet.com
Ova klisura dugačka je 1,6 kilometara i nalazi se u opštini Gorje blizu gradića Zgornje Gorje, 4 kilometara severozapadno od Bleda.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email