None
10 0 1 0

SVE VREME SU VAS LAGALI: 10 najvećih naučnih prevara koje će vas potpuno iznenaditi!

Podeli
Nauka i tehnika
Sashka M.
Nauka i tehnika
Dec 16, 2015

Iako ljudi vole da misle da su naučna istraživanja potpuno objektivna, u prošlosti je nažalost bilo slučajeva kada su iza ovih istraživanja stajale skrivene namere. Bilo da je to zbog novca, slave ili drugih razloga, pojedinci bi otišli toliko daleko da prevare čitav svet.

Pogledajte 10 najvećih naučnih prevara koje su se ikada desile! One vam mogu poslužiti kao upozorenje da određena naučna istraživanja treba uzeti s rezervom.

1. Velika prevara s mesecom

Velika prevara s mesecom
Foto: lolwot.com
Tokom 1835. godine, u dnevnim novinama "New York Sun" objavljivani su brojni članci u kojima se tvrdilo da je ser Džon Heršel došao do neverovatnih otkrića u vezi sa svemirom korišćenjem novih teleskopskih metoda. Ti članci su navodili da se na mesečevoj površini nalaze plavi jednorozi, krda bizona i piramide boje jorgovana. Kasnije se otkrilo da su ovi članci bili prevara i da ser Džon uopšte nije znao da su ove tvrdnje pripisivali njemu.

2. Lažni fosili

Lažni fosili
Foto: lolwot.com
Džoan Beringer je 1726. pronašla dobro očuvane fosile paukova, ptica i reptila. Nakon što je objavila brojne članke na ovu temu, ispostavilo se da su njeni zlonamerni prijatelji namerno podmetnuli lažne fosile da bi joj uništili reputaciju.

3. Arheoraptor

Arheoraptor
Foto: lolwot.com
Naučnici su tvrdili da je Arheoraptor karika koja nedostaje na prelazi između teropoda i ptica. Iako je nekoliko arheologa sumnjalo, tek mnogo kasnije otkriveno je da ova životinja nije postojala.

4. Drvo "Upas"

Drvo "Upas"
Foto: lolwot.com
U "London Magazine"-u je 1783. objavljena priča o drvetu u Indoneziji koje je toliko otrovno da ubija svakog ko mu priđe na 20 kilometara. Iako ovo drvo zaista postoji i veoma je otrovno, ovaj članak je neverovatno preuveličavao istinu.

5. Tajna besmrtnosti

Tajna besmrtnosti
Foto: lolwot.com
Johan Kohauzen, fizičar iz 18. veka, napisao je rad o produživanju životnog veka u kom je tvrdio da možete produžiti život pijuću eliksir napravljen od uzdisaja mladih žena koji se stavljaju u boce. Kohauzen je kasnije priznao da je reč zapravo bila o satiri.

6. Letak Viljuf

Letak Viljuf
Foto: lolwot.com
Evropom je 1976. godine cirkulisao letak u kom su se mnogi aditivi za hranu navodili kao kancerogeni, što je izazvalo masovnu paniku u brojnim zemljama, ali je na kraju otkriveno da ove informacije nisu tačne.

7. Meri Toft, majka zečeva

Meri Toft, majka zečeva
Foto: lolwot.com
Tokom 1726. kružile su glasine o 25-godišnjoj Meri Toft, koja je navodno rodila mrtve zečeve. Nekoliko medicinskih eksperata i skeptični nemački hirurg Sirijakus Alers ispitali su Merine zečeve i pronašli tragove đubriva, sena i kukuruza, koji svakako nisu mogli da se nađu u njenoj materici. Prevara je potpuno otkrivena kada je Merin pomoćnik uhvaćen kako pokušava da krišom unese zečeve u njenu spavaću sobu.

8. Krema za sunčanje

Krema za sunčanje
Foto: lolwot.com
RealFarmacy.com, pseudonaučni sajt, objavio je članak u kom se navode načini na koje krema za sunčanje može da izazove rak. U članku se navodi da blokiranje sunčevih zraka izaziva nedostatak vitamina D i da krema za sunčanje sadrži hemikalije koje loše utiču na endokrini sistem. Ovaj članak nije baziran na naučnim dokazima, pa bi svakako trebalo da nastavite da koristite kremu za sunčnje da biste sprečili nastanak raka kože.

9. "Džons Hopkins"

"Džons Hopkins"
Foto: lolwot.com
2007. počeo je da kruži cirkularni imejl u kom se tvrdilo da je medicinska ustanova "Džons Hopkins" objavila da je hemoterapija štetna, da loša ishrana izaziva rak i da jačanje imunog sistema sprečava nastanak raka. Ova ustanova je demantovala da je odobrila takve tvrdnje i iznela činjenice zbog čega su one pogrešne.

10. Srebro-oksid

Srebro-oksid
Foto: lolwot.com
Američka agencija za registrovanje patenata je 90-ih godina odobrila patent za proizvod koji je sadržao srebro oksid i navodno bio lek za SIDU (AIDS). Nema dokaza da srebro-oksid može da izleči ovu bolest, a odobravanje patenta nije isto što i odobrenje od Administracije za hranu i lekove (što bi zahtevalo godine istraživanja i obilje dokaza).
Image source: lolwot.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email