None
10 0 1 5

REŠENE NAUČNE MISTERIJE: 10 manje poznatih naučnih otkrića koja su obeležila 2015. godinu!

Podeli
Nauka i tehnika
Jasna S.
Nauka i tehnika
Dec 28, 2015

Ne objavljuju se sva naučna otkrića kao revolucionarna zato što nauka uglavnom napreduje postepeno. Naravno, određena otkrića su ove godine privukla ogromnu pažnju javnosti, ali i dalje postoje ona o kojima se malo zna.

Pogledajte listu naučnih otkrića iz 2015. za koje verovatno niste znali!

Da li je ovo prva slika ikada na kojoj je svetlost prikazana i kao čestica i kao talas?

Da li je ovo prva slika ikada na kojoj je svetlost prikazana i kao čestica i kao talas?
Foto: gizmodo.com
Kvantna mehanika zasniva se na stavu da je nemoguće videti da se svetlost ponaša kao čestica i kao talas u isto vreme. Na ovoj slici nalazi se više kombinovanih slika fotona (elementarnih delića svetlosti), od kojih se neki ponašaju kao čestice, a neki kao talasi. Iako na ovoj slici isti fotoni ne pokazuju svoju dualnu prirodu istovremeno, ona je i dalje neverovatna.

Nauka vrištanja

Nauka vrištanja
Foto: gizmodo.com
Neurolozi s Univerziteta Njujork izveli su istraživanje o akustičkim svojstvima ljudskog vrištanja koja u mozgu aktiviraju reakciju straha i došli do zaključka da je ključno koliko brzo se menja glasnoća zvuka. Normalan govor odlikuje se vrlo malom razlikom u glasnoći (između 5 i 15 herca), dok kod vrištanja postoji mnogo veća razlika (imeđu 30 i 150 herca). Ovaj efekat razlike u glasnoći izaziva reakciju straha u mozgu i sličan je strob svetlu, samo na planu sluha, a ne vida.

Kvantni efekat "Uplakanog anđela"

Kvantni efekat "Uplakanog anđela"
Foto: lassp.cornell.edu
"Kvantni Zenonov efekat" odnosi se na pojavu da sam čin posmatranja određuje ishod eksperimenta – vreme stoji ako se ne skloni pogled s posmatrane pojave. Ovo se može objasniti pomoću analogije s "Uplakanim anđelima" iz serije "Doktor Hu" – kada gledate u statuu uplakanog anđela, on se ne pomera.

Fizičari s Univerzteta Korenel dokazali su validnost "Zenonovog efekta". Laserima su gas ribidijuma ohlađen na supernisku temperaturu zarobili u optičku rešetku. Upirali su laser u atome u sve kraćim intervalima, a kada su ti intervali postali dovoljno kratki, atomi su počeli da se ponašaju kao "Uplakani anđeli" – stajali su zamrznuti u mestu.

Ples kapljica tečnosti

Ples kapljica tečnosti
Foto: youtube.com
Vodene kapljice se šire kada udare u staklenu površinu, ali naučnici Univerziteta Stendford bili su fascinirani neobičnim ponašanjem kapljica vode obojenih bojom za hranu koja je sadržala propilen glikol (PG). Kada bi se kapljice s istom koncentracijom PG-a našle jedna pored druge, sjedinile bi se. Međutim, kada bi se kapljice različite koncentracije našle u blizini, one bi se približile jedna drugoj, ali se nikako ne bi sjedinile. Nekada bi čak jurile jedna drugu, što je izgledalo kao da plešu.

Zemaljski gradovi svetle kao galaksije

Zemaljski gradovi svetle kao galaksije
Foto: i.kinja-img.com
Kosmolozi Henri Lin i Abraham Loeb otkrili su da postoji iznenađujuća veza između toga kako su galaksije evoluirale u ranim danima univerzuma iz varijacija o gustini materije i toga kako gradovi rastu u zavisnosti od promena u gustini naseljenosti na Zemlji. Loeb i Lin su uzeli matematičku formulu koja opisuje kako galaksije nastaju i evoluiraju i primenili je na razvoj gradova. Pokazalo se da su ova dva sistema zapanjujuće slična.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email