None
14 0 1 0

PUNA GLAVA ZNANJA: Hipnotišući gifovi o naučnim eksperimentima koji će vas fascinirati

Podeli
Nauka i tehnika
Jasna S.
Nauka i tehnika
Jan 01, 2016

Zaista sjajno. Neke od ovih eksperimenata možete probati kod kuće.

1. Fluorescencija

Fluorescencija
Foto: giphy.com
Flourescein se može koristiti na različite načine, od mikroskopije bioloških organizama, do razumevanja rečnog toka. Fluorescencija se koristi i u fluorescentnim sijalicama. NASA se takođe koristila ovim kako bi našla svemirsku kapsulu koja je sletela u okean. Flourescein fluorescira zeleno kad se izloži ultraljubičastom zračenju. U biologiji se različite ćelijske strukture mogu obojiti fluorescentnom bojom i tako učiniti vidljivim.

2. Oobleck

Oobleck
Foto: giphy.com
Oobleck je klasični naučni eksperiment koji je savršen za zabavu dece i odraslih. Oobleck je ne- Njutnova tečnost. Ponaša se kao tečnost kad se sipa, ali kad se primenjuje sila na njega onda je čvrste strukture. Možete ga zgrabiti u ruku i on će cureti, a napravite li dovoljno Oobleck-a, možete hodati po njemu.

3. Igrajući Oobleck

Igrajući Oobleck
Foto: giphy.com
Naravno, ponekad primenom sile prema Oobleck-u u vidu udaranja ili hodanja po njemu, može biti prilično zabavno, ali takođe prilično hipnotiše pustiti zvučni talas koji kontroliše ovu ljigavu supstancu. Da bi ples bio ovakav, oobleck trebate staviti na vrh zvučnika i pojačati bas. Zvučni talasi će gurnuti oobleck i formirati ga u čvrst oblik, baš kao ovaj gif. Ako ovo nije dovoljno hipnotišuće za vas, dodajte neku boju i gledajte ovaj vrtlog kako vas hipnotiše.

4. Instant zamrznuta voda

Instant zamrznuta voda
Foto: giphy.com
Ako želite da kontrolišete led kao kraljica Elsa, sada je vaša šansa. Prečišćena voda je u stanju da se zaledi na niskim temperaturama, sve dok ne postoji jezgro ledenog kristala ili nekog drugog komada leda koji će zamrznuti vodu, kao što je i prikazano. Bitno je da voda bude hladna, da bi se prilikom dodira sa ledenim kristalom automatski zaledila.

5. Kašika koja se otapa

Kašika koja se otapa
Foto: giphy.com
Ne, ovo nije mešanje kašike u toplu kiselinu ili bilo šta slično. Posuđe je u stvari napravljeno od galijuma koji je od metala sa tačkom topljenja od 85 C. Takođe, galijum možete istopiti držeći ga u ruci, jer je vaša temperatura tela dovoljno jaka da ga istopi.

6. Tečni magnet

Tečni magnet
Foto: giphy.com
Razlog zašto se ova crna tečnot može kretati kroz staklo, je zato što je to magnetna supstanca poznata kao ferofluid. Ovaj tonik možete i sami napraviti koristeći mastilo, biljno ulje i magnet koji možete pronaći u prodavnici.

7. Instant led

Instant led
Foto: giphy.com
Kada hladna voda dođe u dodir sa natrijum acetatom dobija se trenutni efekat zaleđene vode. Natrijum acetat je bezbojna so natrijuma sa sirćetnom kiselinom. Natrijum acetat kao dodatak hrani nosi oznaku E262. Koristi se kao regulator kiselina, i kao sredstvo za konzerviranje voća i povrća, zatim za konzerviranje peciva, ribe, salate, majoneza i drugih namirnica.

8. Nevidljivi klikeri

Nevidljivi klikeri
Foto: giphy.com
Kada kašika ugrabi klikere iz vode oni postaju vidljivi, ali kad ih ponovo vrati u tečnost, klikeri nestaju. Klikeri su napravljeni od super upijajućih polisaharida koji može da primi težinu 300 puta veću u vodi. Kada su natopljeni vodom, imaju indeks prelamanja veoma sličan vodi, pa se zato klikeri ni ne vide.

9. Šarena umetnost na mleku

Šarena umetnost na mleku
Foto: giphy.com
Sve što vam je potrebno za ovaj eksperiment je: dubok tanjir, nekoliko prehrambrenih boja (žuta, zelena, plava crvena), mleko, deterdžent za sudove, higijenski štapići za uši. U tanjir sipajte mleko, a zatim dodajte po kap dve prehrambene boje; Natopite štapić za uši deterdžentom za sudove, i tim štapićem lagano dodirnite površinu sa bojom. Zabavno, zar ne?

10. Suvi led

Suvi led
Foto: giphy.com
Suvi led možete kupiti u skoro svim prodavnicama. Za izvođenje ovog zabavnog eksperimenta potreban vam je suvi led i voda. Napominjemo da suvi led nije običan led. Suvi led je ugljendioksid u čvrstom stanju na temperaturi od -79 stepeni Celzijusa. Verujemo da će vas zaintrigirati kada saznate da možete napraviti filmski dim u vašoj kućnoj radinosti.

Za ovaj postupak neophodno je: deterdžent za pranje sudova; glicerin; destilovana voda; činija; suvi led, tkanina. U posebnu činiju sipati destilovanu vodu, 5 kašika deterdženta, 4 kašike glicerina, pomešati. U činiju u kojoj ćete praviti filski dim, stavite suvi led, dodajte ostatak destilovane vode na njega.

Sada sledi najvažniji deo: U posebnoj činiji u kojoj se nalazi smesa koju smo prvobitno napravili, namočite parče tkanine, a zatim to parče tkanine provucite kroz površ činije u kojoj se nalazi suvi led...posle nekoliko sekundi sledi veliki prasak.

11. Hidrofobni pesak

Hidrofobni pesak
Foto: giphy.com
Pesak koji se ne može smočiti. Zrna peska će se grupisati zajedno, najbolje što mogu kako bi izbegli kontakt sa vodom. Ovo omogućava stvaranje zmija - podvodne strukture. Kada se pesak vrati iz vode, deluje kao običan pesak i ponovo gubi svoj oblik.

Hidrofobni ili magični pesak zapravo je obični pesak kojem je dodan hidrofobni materijal koji odbija vodu, a prvobitno je razvijen u svrhu čišćenja nafte iz mora – nafta pluta na površini mora, ali ako se pomiješa s ovakvim peskom tone na na dno i lakše su je pokupiti. Ipak, pesak je previše skup kako bi se koristio u korisne svrhe pa se danas koristi samo kao igra.

12. Zapaljive gumene bombone

Zapaljive gumene bombone
Foto: giphy.com
Mit je da jedenje šećera i slatkiša uopšte izaziva prekomernu količinu energije. Međutim, možete dobiti neverovatno energičnu reakciju bombona, tačnije ugljenih hidrata stavljajući ih u epruvetu u kojoj se nalazi kalijum hlorid. Rezultujuća reakcija je izuzetno egzotermna, što znači da oslobađa toplotu.

13. Mlaz vode koji se savija

Mlaz vode koji se savija
Foto: giphy.com
U pitanju je statički elektricitet. Pozitivno naelektrisane čestice u vodi, privlače negativno naelektrisane čestice na cevi. Kada su oni dovoljno blizu jedno drugog, voda će se zapravo savijati prema cevi. Možete uraditi istu stvar prevlačenjem plastičnog češlja kroz kosu nekoliko puta i držati u blizini vode sa česme.

14. Usporavanje gravitacije

Usporavanje gravitacije
Foto: giphy.com
Ne, osoba na snimku nema odlične reflekse koji omogućavaju da kocka bude uhvaćena u vreme kada prolazi kroz bakarne cevi. Kocka koja je stavljena u tubu je zapravo magnet. Magnet ne privlači bakarne cevi, ali magnetno polje cevi stvara interakciju i usporava magnet. Sila gravitacije je jača i usporava ga, a magnet na kraju pada mnogo sporije nego što biste očekivali.
Image source: giphy.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email