None
10 0 1 0

10 sigurnih dokaza da neko prisluškuje vaš telefon i da ste žrtva hakera koji vam kradu podatke

Podeli
Nauka i tehnika
Helena S.
Nauka i tehnika
Dec 21, 2016

Svake godine pojavljuju se novi modeli mobilnih telefona, sa boljim i bržim aplikacijama, unapređenim sistemima i slično. Ne samo da sve ovo omogućava korisnicima da uživaju u svojim aktivnostima već omogućava i hakerima da vas ilegalno prisluškuju ili prate vaš sistem.

1. Ne možete brzo da isključite telefon

Ne možete brzo da isključite telefon
Foto: joyofandroid.com
Ako imate problema da isključite telefon i ovo vam se desi par puta, onda ste sigurno meta prisluškivanja ili praćenja. Neuobičajno dugo vreme potrebno da se telefon isključi je pokazatelj da se za ovo vreme zatvaraju svi operativni programi za praćenje. Možda vam je telefon nefunkcionalan, ali u svakom slučaju proverite bilo kakvo čudno ponašanje.

2. Upotreba baterije

Upotreba baterije
Foto: independent.co.uk
Ako vam se baterija prazni u kratkom rasponu vremena nakon što se napunila je još jedan pokazatelj da vas neko prati ili prisluškuje. Kada neko ima pristup vašim informacijama, baterija telefona se takođe koristi i samim tim prazni.

3. Nerazgovetan i izobličen glas

Nerazgovetan i izobličen glas
Još jedan pokazatelj da je vaš telefon praćen jeste to što kada razgovarate sa nekom osobom, njen glas postane izobličen. Ako vaš ili njihov glas počne da pucketa ili zvuči kao robot, vaš razgovor se verovatno snima.

4. Uznemirujući zvukovi

Uznemirujući zvukovi
Foto: androidauthority.net
Ako čujete neke čudne zvukove ili zujanje u pozadini dok razgovarate telefonom, to znači da vas neko prisluškuje. Većina ljudi misli da je ovo zbog loše veze, ali ne mora da znači da je stvar tako bezazlena. U nekim slučajevima može da bude posledica lošeg prijema zbog vremenskih pojava ili tehničkih komplikacija na mreži. Pošto je prijem u današnje vreme vrlo napredan, loš prijem je vrlo neuobičajan.

5. Čudno ponašanje telefona

Čudno ponašanje telefona
Foto: technomaxs.com
Proverite bilo kakve čudne pojave na telefonu i način na koji se ponaša. Da li iznenada zasvetli kada ga ne koristite, isključi se ili ispušta bilo kakve zvukove? Svi telefoni rade čudne stvari s vremena na vreme, ali ako je na regularnoj bazi onda može da znači da vas neko prati.

6. Primanje neuobičajnih poruka

Primanje neuobičajnih poruka
Foto: pixabay.com
Da li dobijate čudne poruke koje sadrže brojeve, simbole i znakove? Funkcija daljinskog upravljanja špijunskog softvera radi slanjem tajnih kodiranih tekstualnih poruka na telefon, a u nekim slučajevima se mogu videti - ako softver ne radi ispravno. Ako vam se to dešava redovno, možda imate špijunsku aplikaciju u telefonu.

7. Povećana upotreba podataka

Povećana upotreba podataka
Foto: filehippo.com
Da li ste primetili da vam je povećana upotreba podataka na telefonu? Neke špijunske aplikacije koriste internet kako bi poslale informacije prikupljene o vašem telefonu. Na ovaj način možete da primetite da li vam neko iskorišćava telefon.

8. Telefon se zagreva

Telefon se zagreva
Foto: filehippo.com
Ako vam je telefon konstantno ugrejan, čak i kada ga ne koristite, možda je uključen softver za praćenje ili prisluškivanje. Na nekim telefonima se baterije brzo greju čak i pored osnovnih aplikacija, ali ako postane vrlo vruć na dodir, budite na oprezu.

9. Prisluškivanje mobilnih telefona

Prisluškivanje mobilnih telefona
Foto: techlicious.com
Ugroženi ste ako ostavljate mobilni telefon u ormariće ili dajete ljudima da se posluže telefonom. Svako može da instalira programe za prisluškivanje GPS-om, pronađe vašu lokaciju i snimi sve vrste komunikacija. Korišćenje spoljnog uređaja za preuzimanje podataka sa SIM kartice je sličan USB-u. Sve što treba da uradite je da sami stavite SIM u telefon. Nakon što ste završili sa preuzimanjem, pristupite svakom snimljenom razgovoru, istorijatu poziva i poruka.

10. Kako mobilne kompanije izdvajaju detalje

Kako mobilne kompanije izdvajaju detalje
Foto: ytimg.com
Kompanijama koje su zadužene za praćenje veze i internet je potreban samo vaš broj telefona u svom softveru i na taj način imaju sve detalje vezane za vaš mobilni telefon. Dok kompanije ne prisluškuju vaš razgovor ilegalno, neko korumpirano osoblje može zloupotrebiti svoj službeni položaj da bi to uradio. Neki drugi uređaji su specijalizovani za prisluškivanje telefona jednostavnim biranjem broja. Ovaj uređaj snima razgovore, kao i lokaciju vašeg mobilnog telefona.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email