None
1 0 1 0

NAJSTARIJI MOZAK NA SVETU: Rešena njegova misterija!

Podeli
Nauka i tehnika
Jasna S.
Nauka i tehnika
Nov 06, 2015

Arheolozi su pre sedam godina pronašli najstariji mozak koji je pripadao čoveku iz gvozdenog doba. Jedino pitanje na koje nisu mogli da daju odgovor glasi: "Kako je mozak uspeo da ostane tako netaknut posle toliko godina?" Konačno su rešili i tu misteriju!

Foto: (fokuzz.com
Analiza ugljenikom pokazala je da je pronađeni mozak star oko 2 600 godina.

Sudeći prema povredama otkrivenim na pršljenovima, uzrok smrti bio je snažan udarac u vrat, nakon čega je glava odrubljena malim, oštrim nožem.

Stručnjaci Udruženja arheologa iz Jorka veruju da je mozak ostao očuvan zahvaljujući tome što je telo vrlo brzo nakon smrti sahranjeno u glineno zemljište. Da bi se proces truljenja neometano razvijao, neophodni su voda, kiseonik i temperatura pogodna za dejstvo bakterija. Uprkos tome što je spoljašnji deo lobanje istruleo na normalan način, mozak je ostao netaknut usled nedostatka jednog od činilaca - kiseonika.

“Ovo je najdetaljnija analiza mozga sprovedena na zakopanom skeletu ikada, i omogućila nam je da konačno steknemo ideju o tome zašto je mozak ostao očuvan tako dugo uprkos tome što su sva ostala meka tkiva odavno istrulela”, izjavila je Sonja O’Konor, vodeći arheolog Univerziteta u Bredfordu.

Analiza zuba i lobanje pokazala je da je osoba u trenutku smrti bila između 26 i 45 godina starosti.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email