None
12 0 1 0

12 jezivih misterija naše planete koje još nisu razrešene

Podeli
Nauka i tehnika
Milica R.
Nauka i tehnika
Jun 22, 2017

Čini nam se da smo istražili smo našu planetu od jezgra do površine i da smo spremni za svemir, ali ipak, Zemlja nije završila sa iznenađenjima. Za ovih 12 misterija, naučnici još uvek nisu pronašli objašnjenje. Ne verujete u magično? Samo pogledajte oko sebe. Zaista bi trebalo da budemo zahvalni što živimo na ovoj prelepoj, čudesnoj, plavoj planeti.

1. Nismo stigli do omotača - mantla

Nismo stigli do omotača - mantla
Foto: commons.wikimedia.org
Seizmolozi misle da je unutrašnje jezgro naše planete čvrsto, a spoljašnje tečno i rastopljeno. Sledeći sloj je omotač, mantl, iznad koga se formira kora. Međutim, mi ne znamo iz čega se on sastoji jer još uvek nismo stigli do njega: on se nalazi na dubini između 30 i 2 900 km, a najdublja rupa koju je čovečanstvo do sada iskopalo, jeste superduboka buštotina Kola u Rusiji, duboka samo 12,3 km.

2. Polovi se menjaju

Polovi se menjaju
Foto: brightside.me
Zemljini magnetni polovi mogu da pomeraju i menjaju smer, a naučnici su otkrili da se ovo dogodilo mnogo puta do sada. Poslednja promena se desila pre 10 miliona godina, i verovatno će se desiti opet, samo niko ne zna tačno kada.

3. Imali smo dva Meseca

Imali smo dva Meseca
Foto: brightside.me
Astronomi kažu da je Zemlja imala dva satelita pre oko 4,6 miliona godina. Drugi je bio širine oko 1.200 km i kretao se istom orbitom kao Mesec, dok se nisu sudarili. Ta kataklizma može da objasni zapto su dve strane Meseca toliko različite.

4. Potresi na Mesecu

Potresi na Mesecu
Foto: the-moon.wikispaces.com
Inače, malo ljudi zna da se i na Mesecu dešavaju zemljotresi. Za razliku od naših, nisu toliko snažni i događaju se veoma retko. Postoji teorija da su uzrok njihovog nastanka plimske sile Zemlje i Sunca, kao i meteori koji padaju na njega.

5. Zemlja se okreće veoma brzo

Zemlja se okreće veoma brzo
Foto: pixabay.com
Zemlja se oko svoje ose okreće brzinom od 1 600 km/h, a oko Sunca brzinom od 108 000 km/h. Međutim, mi to kretanje možemo osetiti samo ako se brzina promeni. Zbog konstantne brzine i sile gravitacije, uopšte ga ne osećamo.

6. Vreme "raste"

Vreme "raste"
Foto: commons.wikimedia.org
Pre 620 miliona godina, dan na Zemlji je trajao 21,9 sati. Zemlja postepeno usporava, ali to se dešava stopom od oko 70 milisekundi na 100 godina, pa je bilo potrebno 100 miliona godina da dan traje 24 sata.

7. Čudna gravitacija

Čudna gravitacija
Foto: jpl.nasa.gov
Naša planeta nije sfera, pa na njoj postoje područja sa snažnom i sa slabom gravitacijom. Jedna takva anomalija je zaliv Hadson u Kanadi. Naučnici su otkrili da je uzrok slaba gravitacija slaba gustina Zemlje usled brzog topljenja glečera.

8. Najtoplije i najhladnije tačke na Zemlji

Najtoplije i najhladnije tačke na Zemlji
Foto: commons.wikimedia.org
Najtoplije mesto na našoj planeti jeste Al Azizija u Libiji, sa temperaturama i do 58°С. Najhladnije mesto je Antarktik, gde temperatura pada i do -73°С. Međutim, najniža temperatura je ismerena na ruskoj stanici Vostok 21. jula, 1983. godine i iznosila je -89.2°С.

9. Planeta je ozbiljno zagađena

Planeta je ozbiljno zagađena
Foto: upload.wikimedia.org
Ovo nije ništa novo. Međutim, astronauti kažu da je pogled na Zemlju 1978. godine bio značajno drugačiji od onog što vide danas. Mnogo svemiskog otpada i smeća, pretvorilo je našu plavo-zeleno-bela planetu u smeđe-sivo-crnu.

10. Zemlja sadrži gvožđe, kiseonik i silicijum

Zemlja sadrži gvožđe, kiseonik i silicijum
Foto: brightside.me
Kada bismo izdvojili sastojke naše planete, to bi ovako izgledalo: 32,1% gvožđa, 30,1% kiseonika, 15,1% silicijuma i 13,9% magnezijuma. Većina gvožđa (oko 90%) nalazi se u jezgru, dok kora sadrži najvišpe kiseonika (47%).

11. Zemlja je nekada bila ljubičasta

Zemlja je nekada bila ljubičasta
Foto: brightside.me
Antičke biljke su koristile retinal umesto hlorofila da apsorbuju sunčevu svetlost, zbog čega reflektuju crvenu i plavu, a ne zelenu, dajući ljubičastu kao rezultat. Usput, neke bakterije i dalje koriste retinal.

12. Skriveni okean

Skriveni okean
Foto: ru.wikipedia.org
Naučnici su otkrili ogroman bazen vode ispod površine Zemlje na 410-660 km. On je star 2,7 milijardi godine i otkriven je zahvaljujući ringvuditu koji se nalazi u omotaču. Voda je pod ogromnim pritiskom, a njena zapremina je dovoljna da napuni okeane na Zemlji tri puta. Zbog ovog se rodila teorija da su se okeani pojavili usled eksplozije podzemnih okeana.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email