None
12 0 1 0

Ove užasne i nemarne greške dovode do ozbiljnih kvarova na vašim kućnim aparatima i koštaju nas mnogo para, ali ovako ih možete sprečiti

Podeli
Nauka i tehnika
Dejan K.
Nauka i tehnika
Oct 28, 2016

Kućni aparati često mogu da prestanu da rade pre vremena i većina razloga za to je naša nemarnost kada ih koristimo. U ovom članku možete da pogledate neke korisne savete kako da održavate svoje uređaje kako bi trajali mnogo duže.

Veš mašina

Veš mašina
Foto: brightside.me
Nemojte da stavljate teške objekte na veš mašinu i nemojte da sedite na njoj. Pre pranja veša ne zaboravite da proverite sve džepove temeljno. Izvadite sitan novac ako je slučajno ostao u džepovima. Potrudite se da koristite isključivo prašak za veš i omekšivač, jer običan deterdžent pravi mnogo sapunice i brže kvari mašinu.

Foto: brightside.me
Obrišite gumene delove mašine nakon svakog pranja. Izvadite pregradu za prašak, očistite je svaki put i ostavite da se osuši. Na ovaj način ćete sprečiti stvaranje buđi. Kada mašina završi sa pranjem, odmah izvadite veš, jer ako stoji duže vreme unutra, može da ošteti bubanj. Ako vaša mašina nema opciju da se sama opere, uradite to ručno jednom mesečno. Uključite je praznu na najjaču temperaturu, sa dodatnim ispiranjem. Sipajte u pregradu limunov sok, sirće ili sredstvo protiv kamenca.

Ručni mikser ili mutilica

Ručni mikser ili mutilica
Foto: brightside.me
Ne koristite ga za vrelu hranu, već samo skuvanu i sačekajte dok se ne ohladi malo. Pazite da ne uđe voda u deo gde se nalazi motor. Kada ga čistite, prebrišite samo vlažnom krpom. Ne koristite ga previše dugo, kako se motor ne bi opteretio. ne preporučuje se da se koristi za suvu hranu, kao što je keks ili orašasti plodovi.

Frižider

Frižider
Foto: brightside.me
Ako kupujete novi frižider ili ga prenosite, postarajte se da se nosi u uspravnom položaju (nikako pod nagibom preko 40 stepeni), kako ulje iz kompresora ne bi iscurelo i oštetilo frižider. Takođe, nemojte odmah da ga uključujete, jer može takođe da izazove curenje. Sačekajte oko 6 sati i nakon toga ga uključite. Ako niste sigurni da li je bio u uspravnom položaju, sačekajte 15 sati.

Foto: brightside.me
Ne stavljajte vrelu hranu u frižider, već je prvo ohladite. Moderni frižideri ne moraju da se tope dva puta godišnje, ali je ipak preporučljivo da ga redovno odmrzavate i isključite za to vreme. Ne zaboravite da s vremena na vreme čistite zadnji deo od prašine (najbolje usisivačem). Naravno, prvo ga isključite.

Mašina za pranje sudova

Mašina za pranje sudova
Foto: brightside.me
Uvek postavljajte posuđe u pravilnom položaju: naopako. Pre nego što je uključite, uklonite bilo koje ostatke hrane kako se ne bi zaglavili u cevima. Uklonite bilo kakve nalepnice sa posuđa, kako ne bi blokirali filtere. Kada postavljate posuđe u mašinu, postavite ih tako da se ne dodiruju i ne ometaju obrtanje prskalice.

Foto: brightside.me
Koristite isključivo sredstva za mašine za sudove i tablete za pranje, jer deterdženti mogu da pokvare mašinu. Pribor za jelo i druge male predmete postavite pravilno, kako ne bi blokirali rotirajuće delove za pranje. Uvek sipajte so za ispiranje u pregradu i produžite joj rok trajanja.

Mikrotalasna

Mikrotalasna
Foto: brightside.me
Kada stavljate lagane proizvode da se skuvaju ili zagreju, uvek stavite i čašu vode, kako bi voda apsorbovala radijaciju mikrotalasne i dobila bolje rezultate. Ne stavljajte ništa na vrh mikrotalasne, a ako stavljate, onda se postarajte da se ne nalazi na delu gde je ventilacioni otvor. Nikada je ne uključujte kada je prazna, jer može da dovede do oštećenja. Ne stavljajte unutra previše teško posuđe, već se pridržavajte ograničene težine označene na mikrotalasnoj.

Foto: brightside.me
Ne koristite posuđe koje nije propisano za mikrotalasnu, kako ne bi izbio požar. Ne zagrevajte proizvode previše dugo. Nakon korišćenja, odmah obrišite unutrašnjost od ostataka hrane ili masti i koristite mekan materijal.

Sporo kuvalo

Sporo kuvalo
Foto: brightside.me
Prljave posude i posude koje su mokre spolja, nikada ne treba stavljati u kuvala i na ovaj način mogu da prestanu da rade. Bitno je da čistite unutrašnjost pre nego što kuvate hranu, kako se ne bi taložila vlaga i masnoća od hrane.

Foto: brightside.me
Nemojte da koristite kuvalo za natapanje žitarica, jer ovo može da ošteti unutrašnjost. Perite kuvalo samo običnim sunđerom. Nikako nemojte previše hrane da stavljate, već samo ograničenu količinu.

Toster

Toster
Foto: brightside.me
Postarajte se da toster nikada ne dođe u kontakt sa vodom i ne dodirujte ga mokrim rukama. Držite ga dalje od zapaljivih stvari, kao što su zavese. Tosteri su pogodni za suv hleb i peciva, ne i kolače, hleb sa maslacem ili kremom. Ako ga koristite svaki dan, bitno je da ga redovno čistite od mrvica jednom nedeljno. Isključite ga iz struje pre toga.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email