None
10 0 1 5

Istorija računara u 10 neverovatnih fotografija koje će vam pokazati kako je sve počelo

Podeli
Nauka i tehnika
Milica M.
Nauka i tehnika
Jan 07, 2016

Svakog dana koristimo računare i svakog dana ih uzimamo zdravo za gotovo. Lako je zaboraviti da PC postoje samo nekoliko decenija i da u početku nisu nimalo bili nalik moćnim mašinama koje danas imamo u svojim domovima.

Pogledajte kako je računarska oprema koju danas uzimamo zdravo za gotovo izgledala kada je izumljena!

1. Prvi kompjuterski miš

Prvi kompjuterski miš
Foto: royal.pingdom.com
Prvi kompjuterski miš izumeo je Daglas Engelbart 1963. u Istraživačkom institutu Stenford. Imao je dva točkića za praćenje pokreta koja su bila postavljena pod uglom od 90 stepeni jedan u odnosu na drugi.

Miš s kuglicom izumljen je tek 1972. godine, a optički miš oko 1980. godine, iako je počeo da se koristi mnogo kasnije.

2. Prvi trekbol (kuglica za praćenje pokreta koja se nalazila u mišu)

Prvi trekbol (kuglica za praćenje pokreta koja se nalazila u mišu)
Foto: royal.pingdom.com
Trekbol je izumljen 1952. godine, 11 godina PRE miša. Izumeli su ga Tom Krenston i Fred Longstaf kao deo kompjuterizovanog sistema za prikupljanje vojnih informacija s nazivom DATAR, koji je pokrenula kanadska mornarica.

Sastojao se iz kugle za kuglanje koja se koristila u igri s 5 čunjeva i bila manja od standardne kugle koja se koristila za igru s 10 čunjeva.

3. Prvi prenosivi kompjuter

Prvi prenosivi kompjuter
Foto: royal.pingdom.com
Godine 1975. lansiran je IBM 5100 Portable Computer, prvi prenosivi kompjuter, težine 25 kilograma i veličine manjeg kofera. Morao je da ima eksterno napajanje da bi radio i sadržao je sve u jednom – procesor, ROM (nekoliko hiljada kilobajta), RAM (16–64 kilobajta), CRT ekran od 5 inča, tastaturu i drajver za kasetu. Različiti modeli ovog kompjutera koštali su između 8.975 i 19.975 dolara.

4. Prvi laptop kompjuter

Prvi laptop kompjuter
Foto: royal.pingdom.com
Prvi laptop kompjuter bio je Grid Compass 1100 (poznatiji pod nazivom GRiD) i napravio ga je britanski industrijski dizajner Bili Mogridž 1979. Nije bio u prodaji sve do 1982. godine, a tadašnji model je bio težak 5 kilograma i koštao je između 8.000 i 10.000 dolara. GRiD je uglavnom koristila NASA i SAD vojska.

5. Prvi IBM PC

Prvi IBM PC
Foto: royal.pingdom.com
Prvi PC bio je IBM 5150 i izašao je 1981. Iako je termin PC ("personalni kompjuter") bio u upotrebi još od 70-ih, ovaj kompjuter je 80-ih bio toliko rasprostranjen da je termin PC postao sinoniman s IBM PC kompjuterima.

Ovaj kompjuter napravio je tim od 12 ljudi na čelu s Donom Estridžom i Leri Poterom. Imao je procesor Intel 8088, 64 kilobajta RAM memorije (s mogućom nadogradnjom do 256 kilobajta), drajv za flopi disk, CGA ili monohromatsku video karticu i Microsoft BASIC sitem.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email