None

Istorija računara u 10 neverovatnih fotografija koje će vam pokazati kako je sve počelo

Podeli
Nauka i tehnika
Milica M.
Nauka i tehnika
Jan 07, 2016

Svakog dana koristimo računare i svakog dana ih uzimamo zdravo za gotovo. Lako je zaboraviti da PC postoje samo nekoliko decenija i da u početku nisu nimalo bili nalik moćnim mašinama koje danas imamo u svojim domovima.

Pogledajte kako je računarska oprema koju danas uzimamo zdravo za gotovo izgledala kada je izumljena!

1. Prvi kompjuterski miš

Prvi kompjuterski miš
Prvi kompjuterski miš izumeo je Daglas Engelbart 1963. u Istraživačkom institutu Stenford. Imao je dva točkića za praćenje pokreta koja su bila postavljena pod uglom od 90 stepeni jedan u odnosu na drugi.

Miš s kuglicom izumljen je tek 1972. godine, a optički miš oko 1980. godine, iako je počeo da se koristi mnogo kasnije.

2. Prvi trekbol (kuglica za praćenje pokreta koja se nalazila u mišu)

Prvi trekbol (kuglica za praćenje pokreta koja se nalazila u mišu)
Trekbol je izumljen 1952. godine, 11 godina PRE miša. Izumeli su ga Tom Krenston i Fred Longstaf kao deo kompjuterizovanog sistema za prikupljanje vojnih informacija s nazivom DATAR, koji je pokrenula kanadska mornarica.

Sastojao se iz kugle za kuglanje koja se koristila u igri s 5 čunjeva i bila manja od standardne kugle koja se koristila za igru s 10 čunjeva.

3. Prvi prenosivi kompjuter

Prvi prenosivi kompjuter
Godine 1975. lansiran je IBM 5100 Portable Computer, prvi prenosivi kompjuter, težine 25 kilograma i veličine manjeg kofera. Morao je da ima eksterno napajanje da bi radio i sadržao je sve u jednom – procesor, ROM (nekoliko hiljada kilobajta), RAM (16–64 kilobajta), CRT ekran od 5 inča, tastaturu i drajver za kasetu. Različiti modeli ovog kompjutera koštali su između 8.975 i 19.975 dolara.

4. Prvi laptop kompjuter

Prvi laptop kompjuter
Prvi laptop kompjuter bio je Grid Compass 1100 (poznatiji pod nazivom GRiD) i napravio ga je britanski industrijski dizajner Bili Mogridž 1979. Nije bio u prodaji sve do 1982. godine, a tadašnji model je bio težak 5 kilograma i koštao je između 8.000 i 10.000 dolara. GRiD je uglavnom koristila NASA i SAD vojska.

5. Prvi IBM PC

Prvi IBM PC
Prvi PC bio je IBM 5150 i izašao je 1981. Iako je termin PC ("personalni kompjuter") bio u upotrebi još od 70-ih, ovaj kompjuter je 80-ih bio toliko rasprostranjen da je termin PC postao sinoniman s IBM PC kompjuterima.

Ovaj kompjuter napravio je tim od 12 ljudi na čelu s Donom Estridžom i Leri Poterom. Imao je procesor Intel 8088, 64 kilobajta RAM memorije (s mogućom nadogradnjom do 256 kilobajta), drajv za flopi disk, CGA ili monohromatsku video karticu i Microsoft BASIC sitem.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email