None
10 0 1 0

Istorija računara u 10 neverovatnih fotografija koje će vam pokazati kako je sve počelo

Podeli
Nauka i tehnika
Milica M.
Nauka i tehnika
Jan 07, 2016

Svakog dana koristimo računare i svakog dana ih uzimamo zdravo za gotovo. Lako je zaboraviti da PC postoje samo nekoliko decenija i da u početku nisu nimalo bili nalik moćnim mašinama koje danas imamo u svojim domovima.

Pogledajte kako je računarska oprema koju danas uzimamo zdravo za gotovo izgledala kada je izumljena!

1. Prvi kompjuterski miš

Prvi kompjuterski miš
Foto: royal.pingdom.com
Prvi kompjuterski miš izumeo je Daglas Engelbart 1963. u Istraživačkom institutu Stenford. Imao je dva točkića za praćenje pokreta koja su bila postavljena pod uglom od 90 stepeni jedan u odnosu na drugi.

Miš s kuglicom izumljen je tek 1972. godine, a optički miš oko 1980. godine, iako je počeo da se koristi mnogo kasnije.

2. Prvi trekbol (kuglica za praćenje pokreta koja se nalazila u mišu)

Prvi trekbol (kuglica za praćenje pokreta koja se nalazila u mišu)
Foto: royal.pingdom.com
Trekbol je izumljen 1952. godine, 11 godina PRE miša. Izumeli su ga Tom Krenston i Fred Longstaf kao deo kompjuterizovanog sistema za prikupljanje vojnih informacija s nazivom DATAR, koji je pokrenula kanadska mornarica.

Sastojao se iz kugle za kuglanje koja se koristila u igri s 5 čunjeva i bila manja od standardne kugle koja se koristila za igru s 10 čunjeva.

3. Prvi prenosivi kompjuter

Prvi prenosivi kompjuter
Foto: royal.pingdom.com
Godine 1975. lansiran je IBM 5100 Portable Computer, prvi prenosivi kompjuter, težine 25 kilograma i veličine manjeg kofera. Morao je da ima eksterno napajanje da bi radio i sadržao je sve u jednom – procesor, ROM (nekoliko hiljada kilobajta), RAM (16–64 kilobajta), CRT ekran od 5 inča, tastaturu i drajver za kasetu. Različiti modeli ovog kompjutera koštali su između 8.975 i 19.975 dolara.

4. Prvi laptop kompjuter

Prvi laptop kompjuter
Foto: royal.pingdom.com
Prvi laptop kompjuter bio je Grid Compass 1100 (poznatiji pod nazivom GRiD) i napravio ga je britanski industrijski dizajner Bili Mogridž 1979. Nije bio u prodaji sve do 1982. godine, a tadašnji model je bio težak 5 kilograma i koštao je između 8.000 i 10.000 dolara. GRiD je uglavnom koristila NASA i SAD vojska.

5. Prvi IBM PC

Prvi IBM PC
Foto: royal.pingdom.com
Prvi PC bio je IBM 5150 i izašao je 1981. Iako je termin PC ("personalni kompjuter") bio u upotrebi još od 70-ih, ovaj kompjuter je 80-ih bio toliko rasprostranjen da je termin PC postao sinoniman s IBM PC kompjuterima.

Ovaj kompjuter napravio je tim od 12 ljudi na čelu s Donom Estridžom i Leri Poterom. Imao je procesor Intel 8088, 64 kilobajta RAM memorije (s mogućom nadogradnjom do 256 kilobajta), drajv za flopi disk, CGA ili monohromatsku video karticu i Microsoft BASIC sitem.

6. Prvi Apple kompjuter

Prvi Apple kompjuter
Foto: royal.pingdom.com
Prvi Apple PC (Apple I) dizajnirao je i ručno napravio Stiv Voznijak. Pojavio se u prodaji 1976. u samo 200 primeraka po ceni od 666,66 dolara. Apple I je bio zapravo samo matična ploča s procesorom od ukupno 8 kilobajta RAM memorije. Da bi imao funkcionalan kompjuter, korisnik je morao da ugradi i napajanje, tastaturu i displej.

7. Prva RAM memorija

Prva RAM memorija
Foto: royal.pingdom.com
Preteča današnje RAM memorije bila je Magnetic Core Memory (memorija s magnetnim jezgrom) i nastala je 1951. kao rezultat rada An Vanga s Univerziteta Harvard i Džej Forestera s MIT-a.

Ova memorija zasnivala se na tehnologiji koja je koristila magnetna svojstva određenih materijala da bi im dala funkciju sličnu tranzistorima i bila je u upotrebi do 70-ih, kada je zamenjena integrisanim silikonskim RAM čipovima.

8. Prvi hard disk

Prvi hard disk
Foto: royal.pingdom.com
IBM Model 350 Disk File bio je prvi hard disk i bio je deo IBM 305 RAMAC kompjutera koji je pušten u prodaju 1956. i prvenstveno bio namenjen za upotrebu u računovodstvu.

Sastojao se iz 50 diskova od 24 inča koja su zajedno mogla da skladište 4,4 megabajta podataka. Radio je na 1200 obrtaja po minutu, imao prenos podataka od 8.800 karaktera po sekundi, a vreme pristupa iznosilo je oko sekundu.

9. Prvi laserski štampač

Prvi laserski štampač
Foto: royal.pingdom.com
Laserski štampač izumeo je Geri Starkveter 1969. u XEROX-u. Njegov inicijalni prototip bio je modifikovani laserski kopir-aparat. Laserski štampači nisu bili dostupni u komercijalnoj prodaji sve do 1976. godine, kada je IBM izbacio Model 3800. Bio je toliko velik da je zauzimao čitavu prostoriju.

10. Prvi internet server

Prvi internet server
Foto: royal.pingdom.com
S obzirom da je danas internet postao nerazdvojiv od kompjutera, ne možemo da na listu ne uključimo NeXT server koji je napravio Tim Barners Li kada je u CERN-u izumeo World Wide Web. Prva veb-stranica postavljena je onlajn 6. avgusta 1991.

Na komjuteru se nalazila nalepnica na kojoj je pisalo: "Ova mašina je server. NE ISKLJUČUJTE JE!!" Ovo je potpuno razumljivo, s obzirom da, kad biste u to vreme isključili server, isključili biste čitav internet!
Image source: royal.pingdom.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email