None
10 0 1 6

10 čudnih istina o svemiru u koje čak i neki vrhunski naučnici odbijaju da poveruju

Podeli
Nauka i tehnika
Nadežda P.
Nauka i tehnika
Nov 23, 2016

Nije sve što vidite tačno. Ove činjenice će vam otkriti prave tajne iza ovih mitova.

1. Najbliža ne znači i najtoplija

Najbliža ne znači i najtoplija
Foto: wittyfeed.com
Razdaljina između Sunca i planeta ne ukazuje na to koliko je temperatura visoka ili niska na planeti. Najtoplija planeta u Sunčevom sistemu je Venera, a ne Merkur, gde prosečna temperatura ne ide ispod 462 stepena, dok je na Merkuru 420.

2. Oblik nije savršen

Oblik nije savršen
Foto: wittyfeed.com
Oblik Zemlje je potpuno drugačiji nego što smo ga zamišljali. Poznato je da oblik nije savršeno okrugao ili ravan, već je elipsast. Preciznije, Zemlja je malo spljoštena na polovima i šira na ekvatoru. Takođe, površina se stalno menja zbog tektonskih ploča i erozije. Oblik je više kao krompir ili kruška.

3. Žuto ili belo?

Žuto ili belo?
Foto: wittyfeed.com
Svi smo kao mali bojili Sunce u žutu boju. Sunce ima različite boje koje variraju između žute, narandžaste i crvene tokom dana. Međutim, Sunce je zapravo belo. Razlog za ovo je zato što je samo žuti deo spektra u mogućnosti da prođe atmosfersku barijeru i stigne do Zemlje, dok se ostale boje prelamaju. Ovo takođe objašnjava zašto je nebo danju plavo, a noću crno.

4. Svemirsko odelo

Svemirsko odelo
Foto: wittyfeed.com
Ovo je u u svemiru neophodno. Međutim, ovo ne znači da će nam se glava naduti i eksplodirati čim ga skinemo. Nizak pritisak u svemiru bi bio smrtonosan za naša pluća, srce i organe.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email