None
10 0 1 0

10 čudnih istina o svemiru u koje čak i neki vrhunski naučnici odbijaju da poveruju

Podeli
Nauka i tehnika
Nadežda P.
Nauka i tehnika
Nov 23, 2016

Nije sve što vidite tačno. Ove činjenice će vam otkriti prave tajne iza ovih mitova.

1. Najbliža ne znači i najtoplija

Najbliža ne znači i najtoplija
Foto: wittyfeed.com
Razdaljina između Sunca i planeta ne ukazuje na to koliko je temperatura visoka ili niska na planeti. Najtoplija planeta u Sunčevom sistemu je Venera, a ne Merkur, gde prosečna temperatura ne ide ispod 462 stepena, dok je na Merkuru 420.

2. Oblik nije savršen

Oblik nije savršen
Foto: wittyfeed.com
Oblik Zemlje je potpuno drugačiji nego što smo ga zamišljali. Poznato je da oblik nije savršeno okrugao ili ravan, već je elipsast. Preciznije, Zemlja je malo spljoštena na polovima i šira na ekvatoru. Takođe, površina se stalno menja zbog tektonskih ploča i erozije. Oblik je više kao krompir ili kruška.

3. Žuto ili belo?

Žuto ili belo?
Foto: wittyfeed.com
Svi smo kao mali bojili Sunce u žutu boju. Sunce ima različite boje koje variraju između žute, narandžaste i crvene tokom dana. Međutim, Sunce je zapravo belo. Razlog za ovo je zato što je samo žuti deo spektra u mogućnosti da prođe atmosfersku barijeru i stigne do Zemlje, dok se ostale boje prelamaju. Ovo takođe objašnjava zašto je nebo danju plavo, a noću crno.

4. Svemirsko odelo

Svemirsko odelo
Foto: wittyfeed.com
Ovo je u u svemiru neophodno. Međutim, ovo ne znači da će nam se glava naduti i eksplodirati čim ga skinemo. Nizak pritisak u svemiru bi bio smrtonosan za naša pluća, srce i organe.

5. Užarena lopta

Užarena lopta
Foto: wittyfeed.com
Sunce proizvodi svetlost i sjaj zbog nuklearnih lančanih reakcija. To nije užarena lopta, već svetleća lopta!

6. Planete bliznakinje

Planete bliznakinje
Foto: wittyfeed.com
Verovalo se da je Venera druga Zemlja, međutim, ona nije uopšte moguća za život. Ona je fatalna, beživotna i ništa nalik Zemlji!

7. Mont Everest nije najviša planina u Sunčevom sistemu, a ni na Zemlji

Mont Everest nije najviša planina u Sunčevom sistemu, a ni na Zemlji
Foto: telegraph.co.uk
Planina Olimp na Marsu je zapravo neaktivan vulkan sa najvišim planinskim vrhom u celom Sunčevom sistemu koji dostiže neverovatnih 27 km, dok je Mont Everest samo 8,8 km. Takođe, planina Mauna Kea na Havajima iznosi 4,2 km, međutim kada bi se računalo njeno podvodno podnožje, iznosila bi 9,1 km.

8. Crne rupe su u obliku levka

Crne rupe su u obliku levka
Foto: salon.com
Crne rupe su zapravo nevidljive i loptaste, ne postoji jedna strana koja će vas "usisati". Sa bilo koje strane da joj priđete, bićete privučeni. To je kao planeta sa ogromnom gravitacijom.

9. Zvuk u svemiru

Zvuk u svemiru
Foto: wp.com
U filmovima možete da čujete neverovatne zvučne efekte i eksplozije. Međutim, ovo je jedna od najvećih zabluda o svemiru. Svemir je vakuum, što znači da ne postoji zvuk. Interesantna činjenica je da bi na primer na Marsu vaš glas bio mnogo viši, zbog svoje tanje atmosfere.

10. Svetlo i prelepo

Svetlo i prelepo
Foto: wittyfeed.com
Ne postoji tamna strana našeg prirodnog satelita, Meseca. Tamna strana Meseca nije vidljiva ljudskom oku i nije osvetljena Suncem. Naprotiv, mi ne možemo da vidimo ceo Mesec. Zemlja i Mesec se okreću istovremeno, kao i oko ose Sunca, zbog čega vidimo samo jednu stranu našeg satelita, iako zraci Sunca stižu do svih delova. Nema tamne strane u stvarnosti!
Image source: wittyfeed.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email