None
10 0 1 0

NI ZA ŽIVU GLAVU GA NE DRŽITE U DŽEPU: Evo zašto ovo može da UNIŠTI vaš nov telefon za manje od mesec dan

Podeli
Nauka i tehnika
Dejan K.
Nauka i tehnika
Mar 23, 2017

Postoji mnogo neverovatnih načina na koje pametni telefoni utiču na naš život. Međutim, verovatno niste čuli koliko mogu da utiču na psihu i emocionalno zdravlje pojedinca - ili koliko su opasni neki naizgled bezbedni postupci. Pogledajte 10 stvari koje treba da znate o svom telefonu.

1. Nošenje telefona u kupatilo je jednako loše kao jedenje sirovog mesa

Nošenje telefona u kupatilo je jednako loše kao jedenje sirovog mesa
Foto: flickr.com
Doktori savetuju da ne nosite telefon u kupatilo jer se mogu nakupiti klice (salmonela, ešerihija koli), kao i druge bakterije koje mogu izazvati infekcije.

2. Futrola za telefon skuplja bakterije

Futrola za telefon skuplja bakterije
Foto: freegreatpicture.com
Futrole su odlične u slučaju da vam ispadne telefon, ali je važno da zapamtite da je treba skidati s vremena na vreme. U suprotnom, može se desiti da nakupljene bakterije završe na vašim rukama i licu.

3. Ažuriranje ne čini telefon sporijim

Ažuriranje ne čini telefon sporijim
Foto: flickr.com
Uobičajna je zabluda da svaki put kada ažurirate operativni sistem na svom telefonu, on postane sporiji i da baterija traje kraće. Istina je da se svi telefoni troše, ali to varira između različitih korisnika. Takođe, možete staviti svoje informacije u opasnost ako se pojave greške, a vaš telefon nije ažuriran novom verzijom.

4. Hakeri vole kada punite telefon na javnom mestu

Hakeri vole kada punite telefon na javnom mestu
Foto: flickr.com
Javna mesta kao što su aerodromi ili centri mogu izgledati kao savršena mesta za punjenje telefona (ako nemate prenosivi punjač), ali vaš USB kabl može da oda vaše informacije hakerima. Najsigurnija opcija je da kupite prenosivi punjač dok ste u pokretu.

5. Vaš džep ga verovatno zapušava

Vaš džep ga verovatno zapušava
Foto: flickr.com
Ako ste ikada nosili telefon na popravku zato što ne radi ulaz za punjač, onda su za ovo kriva sitna vlakna koja nađu put da ga zapuše. Čak iako pokušate da ih duvate, samo ih uvlačite još više unutra. Možete koristiti malu količinu alkohola, kako biste očistili mrlje na slušalicama, međutim, otvore na delu za punjenje prepustite stručnjacima za čišćenje, jer zahtevaju otvaranje telefona.

6. Predugo kucanje poruka može da vam izazove bol u vratu

Predugo kucanje poruka može da vam izazove bol u vratu
Foto: fixtheneck.com
Eksperti za zdravlje kičme su ovaj termin nazvali "tekstualni vrat", nešto što može biti izazvano kod mladih korisnika telefona. Simptomi uključuju oštar, hroničan bol u vratu, zategnutost u mišićima ramena i zategnutost nerava niz ruke i šake. Možete sprečiti bol držeći telefon u visini očiju, nikako dole.

7. Vaši prijatelji verovatno žele da ostavite telefon

Vaši prijatelji verovatno žele da ostavite telefon
Foto: flickr.com
U dve različite studije iz Velike Britanije, istraživači su primetili da prisustvo telefona kod jedne osobe, dok razgovara sa drugom osobom, izaziva negativno osećanje i nepoverenje. Pokušajte jednostavno da držite telefon u torbi ili džepu dok provodite vreme sa voljenima i koristite ga samo ako je nešto hitno.

8. Bubice mogu biti problematične

Bubice mogu biti problematične
Foto: flickr.com
Ne, nisu u pitanju bubice koje koriste špijuni u filmovima, već tople pukotine unutar mobilnog telefona koje mogu da naseljavaju jezivi puzeći insekti. Studija iz 2013. godine je otkrila rasu "ludih mrava" koje je privlačio ukus elektronskih uređaja. Oni traže uređaje koji zrače toplotom, zbog čega grinje i druga stvorenja vole da se "usele". Jednostavno rešenje je da pažljivo očistite sve kutke.

9. Nedovoljne pauze koje loše utiču na vaš vid

Nedovoljne pauze koje loše utiču na vaš vid
Foto: flickr.com
Ne možete poricati da je vaš recept jasan nakon odlaska na očni pregled - vaše oči se često zamaraju kada prekomerno koristite telefon. Optometristi preporučuju pravilo "20-20-20", što znači da ćete na svakih 20 minuta korišćenja pogledati u nešto što je 20 metara udaljeno oko 20 sekundi.

10. Preveliko korišćenje može da izazove stres

Preveliko korišćenje može da izazove stres
Foto: flickr.com
Iako većina vas smatra da telefon ima mnogo koristi, od traženja informacija do kontakta sa voljenim osobama, postoji i loša strana ovoga koja uključuje stres i napetost. Pojedinci koji su učestvovali u istraživanju na univerzitetu Gotenburg u Švedskoj, ustanovili su da telefoni izazivaju stres, poremećaje sa spavanjem, kao i depresiju ako se koriste u prekomernoj količini. Isključujte ga s vremena na vreme.
Image source: flickr.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email