None
12 0 1 0

Ovaj ruski naučnik je ubrizgao u sebe 3.5 miliona godina staru bakteriju iz Sibira. Ono što mu se dogodilo je ostavilo ostatak sveta u šoku!

Podeli
Nauka i tehnika
Milica P.
Nauka i tehnika
Sep 12, 2016

Antoli Broučkov je šef odeljenja na moskovskom državnom Univerzitetu. On je zarad svog istraživanja sebi ubrizgao bakteriju staru 3,5 miliona godina u nadi da će pronaći "Eliksir života". Je li bilo vredno žrtvovati svoje zdravlje?

Antoli Broučkov, naučnik iz Rusije

Antoli Broučkov, naučnik iz Rusije
Foto: ad.nl
On je bio dovoljno hrabar, neki bi rekli i dovoljno lud, jer je ubrizgao 3,5 miliona godina stare bakterije u sebe, nakon mnogo uspešnih eksperimenata izvedenih na miševima, mušicama, čak i humanim eritrocitima i leukocitima, koje je sproveo Sergej Petrov, glavni istraživač Tjumen naučnog centra. Eksperimenti su pokazali pojačanje imunog sistema, boljeg zdravlja i dužeg života.

Basillicus F. bakterija

Basillicus F. bakterija
Foto: dlyakota.ru
Otkrio ju je 2009. godine profesor Broučkov u sibirskom ledu. Sličnu bakteriju pronašao je naučnik Vladimir Repin u mozgu mamuta koji je bio zaleđen.

Tačna lokacija je Mamontova Gora (Ulkan Sulur)

Tačna lokacija je Mamontova Gora (Ulkan Sulur)
Foto: elsol.com.ar
Nalazi se u Jakutiji, a profesor Broučkov smatra da je ova bakterija ključ dugovečnosti jakutskog naroda. "Osim toga, otapanjem leda, ova bakterija dospe u životnu sredinu, između ostalog i vodu i na taj način jakutski narod čelije ove bakterije unosi u svoj organizam. Čini se da oni žive duže od ostalih naroda. Tako da nema opasnosti za mene!"

On priznaje

On priznaje
Foto: dailymail.co.uk
On je naveo da ne zna kako bakterija zapravo deluje, ali da se primećuju rezultati. Od eksperimenta, on ima više snage za posao, oseća se jako i energično. Nije imao zdravstvenih problema u poslednjih dve godine.

A takođe ima i nus pojava

A takođe ima i nus pojava
Foto: tengrinews.kz
Verovatno postoje, ali se oni moraju pratiti i istraživati odgovarajućom medicinskom opremom.

Istraživanje je trajalo nekoliko godina

Istraživanje je trajalo nekoliko godina
Foto: tinhte.vn
Eksperimenti su davali neke uvodne informacije o strukturi bakterije, ali još uvek nije jasno kako ona štiti genom i kako deluje na DNK, s obzirom na njihovu kompleksnost.

Lek za kancer?

Lek za kancer?
Foto: nqnorte.com.ar
Najzanimljivije je što bi se iz ove bakterije mogao razvizi lek za kancer. "Ključno pitanje je šta daje vitalnost ovim bakterijama, ali je rešenje ovoga komplikovano toliko kao da pokušavate da otkrijete koji su geni odgvorni za razvitak tumora." - tvrdi Broučkov.

Koliko je bakterija stara?

Koliko je bakterija stara?
Foto: m.elshinta.com
Zaključiti koliko je tačno stara bakterija je nemoguće, jer takva metoda ne postoji, ali je Broučkov rekao da ima dovoljno razloga da se veruje da je ona veoma stara.

Pozivajući se na njene neverovatne regenerativne i zaštitne elemente

Pozivajući se na njene neverovatne regenerativne i zaštitne elemente
Foto: wadepage.org
"Ja bih rekao da postoje bakterije bakterije koje su besmrtne. One ne mogu da umru, ili da budemo precizniji, one se mogu zaštiti od naših ćelija. Bilo bi sjajno da pronađemo mehanizme koji će nas zaštiti od starenja, od oštećenja i koje će se boriti sa našim starenjem. To je glavna zagonetka čovečanstva koju težimo rešiti." - kaže Broučkov.

Eliksir života

Eliksir života
Foto: metro.co.uk
Jakutijski epidemiolog Viktor Černjavski je rekao: "Bakterije daju biološki aktivne supstance tokom svog života, koje aktiviraju imuni status eksperimentalnih životinja. Ovaj eksperiment naziva Eliksir života"

Eksperiment na miševima

Eksperiment na miševima
Foto: bloomberg.com
Njihovi eksperimenti neće samo dovesti do dužeg života, a takođe je dokazano da bakterije pozitivno utiču i na plodnost.

Gajenje bakterija u laboratoriji

Gajenje bakterija u laboratoriji
Foto: nqnorte.com.ar
On zaključuje: "Svi bi trebalo da počnemo da se bavimo istraživanjem ovih besmrtnih bića, do sada smo više raspravljali i razgovarali, umesto da smo radili istraživanja. Moramo koristiti činjenicu da se ove bakterije nalaze u našem ledu. Mi imamo mogućnosti za ovakve studije, a verujem da bi nam ova bakterija bila veoma korisna.
Image source: vorply.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email