None
8 0 1 4

8 odvratnih i šokantnih činjenica o Starim Rimljanima i njihovim poremećenim navikama zbog kojih će vam se prevrnuti želudac

Podeli
Istorija
Predrag J.
Istorija
Oct 07, 2016

Stari Rim je bio neverovatno mesto! Između 753. godine p.n.e i 476. godine n. e. Rim je bio među tehnološki i kulturološki najrazvijenijim zemljama na svetu. Iako su formirali osnovu modernog društva, Rimljani su imali suluda verovanja i običaje. Pogledajte 8 najbizarnijih.

1. Sunđer za fekalije

Sunđer za fekalije
Foto: viralnova.com
Rim je jedan od prvih gradova na svetu za koji se moglo reći da je imao nešto nalik na vodovodni sistem. Iako je Rim bio pun javnih toaleta, što je za pohvalu, oni su imali svoje nedostatke.
Na primer, javni toaleti su se retko čistili. Kada završite sa upotrebom toaleta, umesto papira koristio se sunđer koji je bio nataknut na štap i svi su ga zajedno koristili.

2. Eksplozivni toaleti

Eksplozivni toaleti
Foto: viralnova.com
Pošto javni toaleti nisu redovno čišćeni, oni su ubrzo postajali opasni po zdravlje. Naravno, moraju se spomenuti razna stvorenja kojima su javni toaleti bili dom. U ovim toaletima ste zapravo mogli i da nastradate. Zbog skupljanja metana u kanalizaciji, on se povremeno palio i izazivao eksplozije. Divan način da završite svoj život...

3. Biznis sa urinom

Biznis sa urinom
Foto: viralnova.com
Verovali ili ne, u Rimu je bio razvijen biznis sa urinom. Rimljani su verovali da urin ima posebna lekovita svojstva, kao i da je odličan za čišćenje. Koristili su ga za sve, od pranja zuba, do pranja odeće.

4. Gladijatorska medicina

Gladijatorska medicina
Foto: pinterest.com
S obzirom na to da su gladijatorske borbe bile veoma popularne u Rimu, mnogi su verovali da je njihova krv dragocena, kao i njihovi delovi tela. Nekim trgovcima je "cvetao biznis" dok su prodavali krv gladijatora kao lek za obične ljude, a drugi su čak jeli delove tela preminulih boraca. Užasno!
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email