None
8 0 1 0

8 odvratnih i šokantnih činjenica o Starim Rimljanima i njihovim poremećenim navikama zbog kojih će vam se prevrnuti želudac

Podeli
Istorija
Predrag J.
Istorija
Oct 07, 2016

Stari Rim je bio neverovatno mesto! Između 753. godine p.n.e i 476. godine n. e. Rim je bio među tehnološki i kulturološki najrazvijenijim zemljama na svetu. Iako su formirali osnovu modernog društva, Rimljani su imali suluda verovanja i običaje. Pogledajte 8 najbizarnijih.

1. Sunđer za fekalije

Sunđer za fekalije
Foto: viralnova.com
Rim je jedan od prvih gradova na svetu za koji se moglo reći da je imao nešto nalik na vodovodni sistem. Iako je Rim bio pun javnih toaleta, što je za pohvalu, oni su imali svoje nedostatke.
Na primer, javni toaleti su se retko čistili. Kada završite sa upotrebom toaleta, umesto papira koristio se sunđer koji je bio nataknut na štap i svi su ga zajedno koristili.

2. Eksplozivni toaleti

Eksplozivni toaleti
Foto: viralnova.com
Pošto javni toaleti nisu redovno čišćeni, oni su ubrzo postajali opasni po zdravlje. Naravno, moraju se spomenuti razna stvorenja kojima su javni toaleti bili dom. U ovim toaletima ste zapravo mogli i da nastradate. Zbog skupljanja metana u kanalizaciji, on se povremeno palio i izazivao eksplozije. Divan način da završite svoj život...

3. Biznis sa urinom

Biznis sa urinom
Foto: viralnova.com
Verovali ili ne, u Rimu je bio razvijen biznis sa urinom. Rimljani su verovali da urin ima posebna lekovita svojstva, kao i da je odličan za čišćenje. Koristili su ga za sve, od pranja zuba, do pranja odeće.

4. Gladijatorska medicina

Gladijatorska medicina
Foto: pinterest.com
S obzirom na to da su gladijatorske borbe bile veoma popularne u Rimu, mnogi su verovali da je njihova krv dragocena, kao i njihovi delovi tela. Nekim trgovcima je "cvetao biznis" dok su prodavali krv gladijatora kao lek za obične ljude, a drugi su čak jeli delove tela preminulih boraca. Užasno!

5. Koža gladijatora

Koža gladijatora
Foto: viralnova.com
Dok je gladijatorska krv korišćena kao lek, mrtva koža gladijatora koji su bili pobednici, koristila se kao afrodizijak za žene. Pošto je sapun u Rimu bio je retka pojava, ljudi su za kupanje koristili nešto što se zvalo "sigil" kako bi uklonili ćelije mrtve kože i znoj. Pojedini trgovci su kasnije skupljali kožu i znoj gladijatora i na tome zarađivali.

6. Muški polni organ

Muški polni organ
Foto: ambranna.blogspot.com
Rimljani uopšte nisu bili stidljivi kada je u pitanju oslikavanje muškog polnog organa. Zapravo su verovali da ovaj simbol donosi sreću i sugrnost. Najčešće su ih slikali na opasnim mestima, kako bi simbol čuvao putnike.

7. Rimska okupacija

Rimska okupacija
Foto: viralnova.com
Prvo zabeleženo "pokazivanje zadnjice" dogodilo se tokom jedne rimske okupacije Jerusalima. Nakon nekoliko dana koliko su pobune trajale, počeo je Jevrejski praznik Pasha. U sred tradicionalne žrtve, jedan od rimskih stražara rešio da svima pokaže zadnjicu, što baš i nije dobro prošlo.

8. Prejedanje

Prejedanje
Foto: viralnova.com
Za vreme tradicionalnih rimskih praznika, bilo je sasvim normalno da se pripadnici plemstva prejedaju dok se ne ispovraćaju, a onda bi nastavili da jedu.
Image source: viralnova.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email