None
15 0 1 11

10 ODVRATNIH činjenica o samurajima koje će vam pokazati da su oni zapravo bili veoma nečasni i loši ljudi

Podeli
Istorija
Mirka S.
Istorija
Jun 16, 2016

Pop kultura nas je naučila da su samuraji bili elitna japanska jedinica koja je ponosno služila svog cara i narod. Međutim, u realnosti to i nije bilo baš tako. Mnogi su zloupotrebljavali svoj položaj i zlostavljali ljude i životinje.

1. Provera oštrine mača na ljudima

Provera oštrine mača na ljudima
Foto: ilyke.co
“Tamešigiri” tehnika, bukvalno prevedena sa japanskog znači “testiranje sečenjem” nije bila vezana samo za samuraje, ali su je oni najviše upotrebljavali. Ona se zasnivala na proveru oštrine mača sečenjem slame. Međutim, kada je klijent bila neka uticajna ili bogata osoba, oštrina se proveravala i na ljudima, najčešće na kriminalcima kojima su u zavisnosti od visine kazne bili odsecani delovi tela, pa čak i trup.

2. Iz zabave su ubijali ljude

Iz zabave su ubijali ljude
Foto: ilyke.co
Tokom Sengoku perioda u japanskoj istoriji, postojala je praksa koja se zvala “Cujigiri”, koja je otprilike značila “unakrsna ubijanja”.

Ovo su uglavnom činili samuraji koji su dobijali novo oružje ili koji su savladali novu tehniku. Noću su šetali ulicama i isprobavali svoja sečiva na prvoj osobi na koju naiđu. Samo nekoliko njih je uhapšeno zbog ovakvih zločina, jer je bilo teško dokazati ovako strašan zločin bez svedoka. A, čak i kada su svedoci postojali, samuraj bi se uvek branio time da je bio isprovociran.

3. Ubijali su ljude za koje su mislili da ih vređaju

Ubijali su ljude za koje su mislili da ih vređaju
Foto: ilyke.co
“Kiri-sute gomen” je osnovno pravo samuraja da ubije nekog nižeg ranga (čak i samuraja), ukoliko se oseća uvređenim. Jedina pravila su da: 1) mora da ubije onog ko ga je uvredio tog momenta i 2) mora da postoji svedok. Samuraji su često koristili svoje sluge kao svedoke, pa su zloupotrebljavali ovo pravo kad god im se prohtelo.
Život u svakom smislu nije fer, a velika je nesreća što nije ovo jedino pravilo koji su oni zloupotrebljavali kao elitna jedinica carskog Japana.

4. Obične žene su morale da plate da bi se udale za samuraja

Obične žene su morale da plate da bi se udale za samuraja
Foto: ilyke.co
Brak u doba samuraja je bio neobična pojava. Sve je zavisilo od klase žene koju je samuraj želeo da oženi. Ukoliko je žena bila niže klase ili samo obična žena, morala je da pati kako bi imala privilegiju da postane sluga jednog samuraja.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email