None
13 0 1 8

ODBILI DA SE PREDAJU: Ovi japanski vojnici nisu želeli da se predaju ni 30 godina nakon kraja II svetskog rata!

Podeli
Istorija
Helena S.
Istorija
Jan 22, 2016

Japan je za vreme II svetskog rata koristio razne gerilske taktike i slao vojne jedinice na udaljena ostrva. A kada se rat završio 1945. godine, nisu se svi vojnici vratili iz svojih tajnih skrovišta...

Šoići Jokoi

Šoići Jokoi
Foto: imgur.com
Šoići Jokoi bio je pripadnik 29. pešadijske jedinice koja je poslata na Marijanska ostrva i koja se iskrcala na ostrvo Guam 1943. Kada su Amerikanci preuzeli ostrvo u Guamskoj bici 1944. godine, Jokoi i 10 vojnika iz njegovo jedinice otišli su u skrivanje. Do 1964. Jokoi je ostao potpuno sam.

Skrivanje

Skrivanje
Foto: chicomiranda.wordpress.com
Da bi preživeo, lovio je noću i od biljaka pravio odeću, posteljinu i druge stvari. Nakon godina provedenih u tesnoj pećini, spazila su ga dva ribara koja su u blizini reke obilazila svoje mreže. Bili su šokirani kada ih je Jokoi napao, ali su uspeli da ga odvedu iz džungle 24. januara 1972.

Povratak

Povratak
Foto: images.slowlook.net
Dok je preletao preko Japana, počeo je da plače kada je ugledao planinu Fudži. "Iako osramljen, vratio sam se." Ovo su bile reči koje je uputio narodu Japana kada se vratio u svoju rodnu zemlju i koje su ušle u istoriju.

Nesalomiv

Nesalomiv
Foto: imgur.com
Jokoi je živeo u pećini 27 godina. Saznao je da se rat završio 1952. godine, ali se plašio da napusti svoje skrovište. Rekao je da je njemu i njegovim saborcima rečeno da je "smrt bolja od sramote da budu zarobljeni". Zbog toga se nije predao niti svojevoljno napustio džunglu.

U džungli

U džungli
Foto: touristmaker.bg
Kada se vratio kući, Jokoi je dobio manju novčanu naknadu i na kraju se oženio i skrasio u jednom japanskom selu. Umro je s 82 godine. Bio je pripadnik jedne od hiljadu jedinica koje su se krile po džunglama nakon Guamske bitke, ali drugi su uhvaćeni, ubijeni ili umrli zbog loših uslova u skrovištma.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email