None
13 0 1 0

ODBILI DA SE PREDAJU: Ovi japanski vojnici nisu želeli da se predaju ni 30 godina nakon kraja II svetskog rata!

Podeli
Istorija
Helena S.
Istorija
Jan 22, 2016

Japan je za vreme II svetskog rata koristio razne gerilske taktike i slao vojne jedinice na udaljena ostrva. A kada se rat završio 1945. godine, nisu se svi vojnici vratili iz svojih tajnih skrovišta...

Šoići Jokoi

Šoići Jokoi
Foto: imgur.com
Šoići Jokoi bio je pripadnik 29. pešadijske jedinice koja je poslata na Marijanska ostrva i koja se iskrcala na ostrvo Guam 1943. Kada su Amerikanci preuzeli ostrvo u Guamskoj bici 1944. godine, Jokoi i 10 vojnika iz njegovo jedinice otišli su u skrivanje. Do 1964. Jokoi je ostao potpuno sam.

Skrivanje

Skrivanje
Foto: chicomiranda.wordpress.com
Da bi preživeo, lovio je noću i od biljaka pravio odeću, posteljinu i druge stvari. Nakon godina provedenih u tesnoj pećini, spazila su ga dva ribara koja su u blizini reke obilazila svoje mreže. Bili su šokirani kada ih je Jokoi napao, ali su uspeli da ga odvedu iz džungle 24. januara 1972.

Povratak

Povratak
Foto: images.slowlook.net
Dok je preletao preko Japana, počeo je da plače kada je ugledao planinu Fudži. "Iako osramljen, vratio sam se." Ovo su bile reči koje je uputio narodu Japana kada se vratio u svoju rodnu zemlju i koje su ušle u istoriju.

Nesalomiv

Nesalomiv
Foto: imgur.com
Jokoi je živeo u pećini 27 godina. Saznao je da se rat završio 1952. godine, ali se plašio da napusti svoje skrovište. Rekao je da je njemu i njegovim saborcima rečeno da je "smrt bolja od sramote da budu zarobljeni". Zbog toga se nije predao niti svojevoljno napustio džunglu.

U džungli

U džungli
Foto: touristmaker.bg
Kada se vratio kući, Jokoi je dobio manju novčanu naknadu i na kraju se oženio i skrasio u jednom japanskom selu. Umro je s 82 godine. Bio je pripadnik jedne od hiljadu jedinica koje su se krile po džunglama nakon Guamske bitke, ali drugi su uhvaćeni, ubijeni ili umrli zbog loših uslova u skrovištma.

Inspiracija mnogima

Inspiracija mnogima
Foto: imgur.com
Kada se vratio u Japan, video je da se svet mnogo promenio otkad je otišao. Televizija, avioni i rat u Vijetnamu bili su mu potpuna nepoznanica, ali se ipak brzo prilagodio novom načinu života i počeo da drži predavanja o tehnikama preživljavanja. Njegov trijumfalni povratak u Japan podstakao je vladu da pronađe druge vojnike nestale u II svetskom ratu.

Hiro Onoda

Hiro Onoda
Foto: youtube.com
"Možda će nam trebati 3 godine, možda 5, ali šta god da se desi, vratićemo se po vas."

Ovo je deo naređenja koje je Hiro Onoda dobio kada je s grupom vojnika poslat na filipinsko ostrvo Lubang. Rečeno mu je da se ne predaje ni po koju cenu i da ne sme sebi da oduzme život. Onoda je ozbiljno shvatio ove naredbe.

Sakriven

Sakriven
Foto: imgur.com
On je s četiri pripadnika svoje jedinice otišao u skrivanje od neprijatelja i oni su nastavili s gerilskim taktikama protiv lokalnog stanovništva. Nakon završetka rata, lokalno stanovništvo je po džungli ostavljalo pamflete u kojima su im govorili da mogu da izađu iz džungle, ali oni su mislili da je to samo trik jer su se vodili time da bi njihovi nadređeni došli po njih da je rat zaista gotov.

Čovek iz džungle

Čovek iz džungle
Foto: imgur.com
Filipinci su nakon toga iz aviona izbacivali flajere po džungli i doveli japanske zvaničnike da preko razglasa objave da je rat završen, a čak su i izbacivali fotografije i pisma članova porodice vojnika koji su se skrivali. Međutim, vojnici u to nisu mogli da poveruju jer su poruke govorile da se Japan predao, što je njima bilo nezamislivo. Radilo se o tome da Onoda i njegovi saborci nisu znali za atomsku bombu.

Nakon 29 godina u džungli, Onoda je 1974. ostao sam, ali je i dalje sprovodio gerilske taktike protiv lokalnog stanovništva zato što je mislio da i dalje sarađuju s neprijateljem. Bio je ubeđen da rat i dalje traje. Rečeno mu je da čeka i on je čekao.

Nije se predao

Nije se predao
Foto: news.163.com
Onoda je do tada dobio legendarni status. Student Norio Suzuki želeo je da obiđe čitav svet i da u toku svoje avanture pronađe Onodu. Otišao je na ovo ostrvo i dok je prolazio džunglom, zaista ga je pronašao! Suzuki je dugo pričao s Onodom, ali vojnik je odbio da izađe iz džungle. Njegovi nadređeni su mu rekli da ostane u džungli i niko sem njih nije ga mogao ubediti da ode.

Poslednja naredba

Poslednja naredba
Foto: experts.exodus.co.uk
Suzuki je onda otišao u Japan i pronašao majora Tanigućija, koji se penzionisao iz vojske i radio u knjižari. Suzuki ga je odveo do Onode. Tanigući mu je rekao da je Japan izgubio rat i naredio mu da se preda Filipincima.

Kraj rata

Kraj rata
Foto: mediad.publicbroadcasting.net
Onoda je izašao iz džungle skoro 30 godina nakon kraja II svetskog rata, i dalje obučen u svoju uniformu. Predao je oružje uz savršeno vojno držanje i tako se njegova tridesetogodišnja misija završila.

"Osećao sam se kao budala. Šta li sam radio sve ove godine?" - rekao je Onoda o svom iskustvu.

30-godišnji rat

30-godišnji rat
Foto: nationalpostnews.files.wordpress.com
Filipinci su ga pustili da se vrati u Japan, gde je stigao uz počasti, ali se nedugo nakon povratka u civilizaciju preselio u Brazil da bi uzgajao stoku na ranču koji je kupio. Godine 1984. osnovao je Onoda Shienjyuku, kamp za obuku u kom je mlade Japance učio veštinama preživljavanja i snalaženja u prirodi. Takođe je objavio knjigu "Bez predaje: moj 30-godišnji rat". Umro je 1984. od upale pluća, u 91. godini. U intervjuu koji je dao za ABC rekao je da bi se osećao osramoćeno da nije ispunio naređenja.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email