None
10 0 1 5

10 najmračnijih rituala iz istorije čovečansta

Podeli
Istorija
Sashka M.
Istorija
Feb 05, 2016

Za mnoge ljude praznici mogu predstavljati opterećenje, poseta porodici, trošenje novca i pohađanje različitih svečanosti nisu uvek zabavni. Međutim, ako pogledamo neke od praznika kroz istoriju, sve te pritužbe brzo izblede.

1. "Childermass"

"Childermass"
Foto: wadejohnston1962.files.wordpress.com
Evropljani su u srednjem veku veoma ozbiljno shvatali praznike, pa su Božić slavili čak 12 dana od kojih je svaki bio posvećen jednom katoličkom verovanju. Iako su ovi dani pružali izmučenim seljacima priliku da se odmore, postojao je jedan dan koji nije bio baš toliko radostan. Bar ne za decu.

"Childermass" u prevodu znači gozba Svetih Nevinih i slavi se 28. decembra u znak sećanja na pokolj novorođenčadi koji je kralj Herod izvršio u Vitlejemskoj noći. Na ovaj dan roditelji su izvlačili svoju decu iz kreveta i surovo ih prebijali, verujući da je ovo zlostavljanje jedini način da pokažu da je Herod bio loš!

Na svu sreću, praznik je tokom vremena modifikovan, pa se danas ovo ograničava na simbolično šibanje vrbinim grančicama ili prebijanje poslednje osobe koja ustane iz kreveta.

2. Festival Šaro


Pleme Džafun Fulani, iz Nigerije, i dalje upražnjava rituale mučenja na mladim dečacima. Dva puta godišnje dečake odvedu deca sličnog uzrasta, skinu im majice i išibaju ih bičevima. Oni moraju da izdrže muke, gledajući za to vreme u oči devojčice koju žele da ožene. Njihovo pleme veruje da će ih to očvrsnuti i pripremiti za brak.

Ako dečak ne uspe da izdrži do kraja, proglašava se kukavicom i oduzima mu se pravo da oženi devojčicu svojih snova. Ovaj surovi običaj ostavlja na telima dečaka ožiljke koje će mnoge od njih doživotno obeležiti.

3. Let čoveka

Let čoveka
Foto: file2.answcdn.com
Asteci su jednom godišnje slavili praznik koji bi bio dobar materijal za horor film. Istraživači su primetili da je ovaj festival u slavu boga plodnosti bio najveći i najvažniji, ali takođe i najkrvaviji.

Tokom tih nekoliko dana žrtvovali su ratne zatvorenike tako što su im čupali srce iz grudi, a zatim drali kožu i nosili je na sebi. Sveštenici su sa ponosom pevali svete pesme i jeli meso žrtava jer su verovali da time jačaju moć svoje religije.

4. "Thargelia"

"Thargelia"
Foto: listverse.com
Stari Atinjani su poznati po svojoj filozofskoj školi, međutim mnogima je malo poznata mračna strana njihove kulture koja se ogledala u prinošenju ljudskih žrtava za vreme praznika po imenu Tardželija. On se obično održavao u maju, a njegova svrha bila je "da učini da leš procveta".

Odabrali bi dve najružnije osobe i udarali ih po genitalijama. Potom bi odstranili polne organe, zavili u lišće smokve, a nesrećnika proterali iz grada. Ponekad bi ih čak varvarski spalili ili udavili u moru. Verovali su da je ovo način pročišćenja grada za "novu žetvu".

5. Nova ceremonija vatre

Nova ceremonija vatre
Foto: humansacrificeinmesoamerica.wiki-site.com
Asteci su verovali da će se dogoditi smak sveta, osim ako se ovaj festival ne održi na svake 52 godine. Seljaci su spaljivali svoje najvrednije predmete, dok su se sveštenici oblačili u ogrtače sa znacima njihovih bogova.

Običaj je bio da raspore grudi žrtve i zapale vatru u njima, nakon čega je i cela žrtva bacana u ogromnu vatru. Publika je slavila, osećajući se mnogo bezbednije jer Zemlja i dalje postoji.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email