None
11 0 1 7

ISTORIJA SE NE SME ZABORAVITI: 11 ubedljivo najstarijih predmeta ikada pronađenih

Podeli
Istorija
Milica R.
Istorija
May 09, 2016

Kada ljudi pomisle na drevne artefakte, oni odmah zamisle grčke ili rimske alate ili relikvije. Ali kada počnete da razmišljate na arheološki način, čitav svet se otvara pred vama. Sada možete da znate da su neki objekti na svetu mnogo stariji nego što ste mislili.

1. Najstarija suknja

Najstarija suknja
Foto: ilyke.co
U istoj jermenskoj pećini u kojoj je pronađena najstarija cipela, pronađena je i najstarija suknja. Pavel Avetisijan, šef instituta za arheologiju, smatra da je period 5.500 godine p.n.e i 5.900 godine p.n.e, iz koje datiraju cipela i suknja, bio naseljen vekovima.

2. Najstariji švedski vojni nož

Najstariji švedski vojni nož
Foto: ilyke.co
Pronađen 90-ih godina, nije švedskog porekla ali je rađen kao neki švedski poznati brendovi. Potiče iz drugog veka rimskog carstva i koristio se za jelo. Ima šiljak koji je korišćen za ubijanje puževa i šiljak za vađenje sosa iz boca. Ima i viljušku, kašiku i deo koji je služio kao čačkalica za zube.

3. Najstarija tašna

Najstarija tašna
Foto: ilyke.co
U blizini Lajpciga u Nemačkoj pronađeni su zubi pasa iz 2.500 godine pre Hrista, za koje se veruje da su korišćeni kao ukras za tašne. Glavni materijal bio je od kože ili tekstila i nije ostao očuvan. Veruje se da je to bilo vrlo moderno i da su nosili bogataši pre 4.500 godina.

4. Najstarija proteza

Najstarija proteza
Foto: ilyke.co
Otkrivena je na jednoj mumiji koja je bila sahranjena pre 3000 godina i pripadala je jednoj ženi koja je živela u periodu između 950 i 710 godine pre Hrista. Izrađena od drveta i kože, napravljena je replika i isprobana kako bi se utvrdila praktičnost. Dokazano je da je mnogo lakša za nošenje i da je više korišćena za praktično hodanje.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email