None
5 0 1 0

5 nerešenih misterija Starog Egipta koje i danas muče naučnike

Podeli
Istorija
Nadežda P.
Istorija
Jun 07, 2017

Za neke od nas, piramide u Egiptu nisu ništa više od turističke atrakcije. Za druge, pak, kao i za istoričare, arheologe i naučnike, one su decenijama nepresušan izvor inspiracije i divljenja, ali i velika misterija. Svako novo otkriće ih iznova fascinira i zaprepasti, ali i otvara nova pitanja i produbljuje misteriju. Pogledajte šta su poslednje otkrili među zidinama piramida!

1. Skrivene sobe u Keopsovoj piramidi

Skrivene sobe u Keopsovoj piramidi
Foto: brightside.me
1993. godine, robot popisivač "Upuaut 2", otkrio je mala vrata na južnoj strani piramide, iza kojih su kasnije otkriveni prazan prostor i druga vrata. 2010. godine, modernizovani robot "Djedi", napravio je fotografije iza prvih vrata na kojima su se mogle videti bakarne ručke i slike oker boje. Štaviše, uprkos tome što niko nije ušao u to okno 9 godina, na njegovim zidovima i plafonu pojavile su se sveže ogrebotine.

2. Koliko je zaista stara Keopsova piramida?

Koliko je zaista stara Keopsova piramida?
Foto: ancientegyptonline.co.uk
Na steli pronađenoj u Gizi u 19. veku, piše da je Keops naredio da Sfinga bude obnovljena, a ne izgrađena. To, zajedno sa brazdama na njenom telu kao posledicama erozije kojoj je trebalo oko 8.000 godina, otvaraju mesta sumnji kada je u pitanju starost Keopsove piramide: Sfinga se smatra za mlađi spomenik.

3. Termalna misterija Keopsove piramide

Termalna misterija Keopsove piramide
Foto: pixabay.com
Infracrvena termografija 2016. godine, otkirla je neobjašnjive šupljine ispod piramide, kao i na njenom vrhu. Smatra se da bi niže šupljine mogle biti još uvek neotkrivene odaje ili podzemni prolazi. Egipatsko ministarstvo za antikvitete još uvek nije dalo komentar.

4. Tehnologija građenja piramida

Tehnologija građenja piramida
Foto: youtube.com
Hemičar Džozef Davidovič, tvrdi da su blokovi napravljeni od betona izlivenog u kalupe jedan na drugi, i ovo bi objasnilo njihovu težinu i nedostatak praznina između njih. Međutim, geolozi i paleontolozismatraju da su blokovi zapravo obrađene sedimentne stene, čime pobijaju Davidovičevu teoriju. Još uvek ne postoji ni jedna jedina hipoteza.

5. Kletva Tutankamonove grobnice

Kletva Tutankamonove grobnice
Foto: en.wikipedia.org
Istražujući grobnicu 1922. godine, Hauard Karter i njegova ekspedicija, pronašli su ploču sa tekstom o teškoj kazni koja bi sustigla onog ko otvori zapečaćeni grob. Karter u to nije verovao, ali do 1930. godine, bilo je izveštaja o 22 smrti onih koji su bili prisutni kada je grobnica otvorena, kao i članova njihove porodice. Još uvek ne postoji objašnjenje "kletve", a jedina teorija je da se to možda dogodilo zbog otrova na zidovima grobnice i sarkofagu.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email