None
10 0 1 5

KRVOLOČNA STRANA ISTORIJE: 10 najjezivijih metoda za pogubljivanje iz prošlosti (broj #5 će zaprepastiti)

Podeli
Istorija
Marko M.
Istorija
Dec 20, 2015

Ljudi često pričaju kako bi voleli da žive u prošlosti, ali poznavaoci istorije naglašavaju da prošlost uopšte nije bila toliko romantična koliko deluje na prvi pogled. Prošlost je često bila brutalna i nasilna, a i najmanje kršenje zakonskih ili društvenih pravila moglo je da rezultira bolnom i užasnom smrću. Cilj je često bio da se nanese što više bola osobi koja se pogubljuje. Za ovo su postojali brojni razlozi – politički, religiozni, kao i radi zastrašivanja.

Pogledajte 10 najjezivijih metoda za pogubljivanje!

1. Skafizam

Skafizam
Foto: stoneman.pw
Skafizam je bio drevni persijski metod pogubljivanja u kome se žrtva vezivala za unutrašnjost malog čamca tako da joj samo ruke, noge i glava vise preko ivice, a čamac se onda puštao da ga ponese vodena struja močvare.

Žrtva je na silu hranjena medom i mlekom, sve dok ne dobije ozbiljnu dijareju. Telo žrtve premazivalo se s još meda, pogotovo oči, uši i usta. Med je privlačio insekte koji su se množili u fekalijama žrtve i koži zahvaćenoj gangrenom. Smrt je nastupala nakon nekoliko dana ili nedelja dehitracije, izgladnjivanja i delirijuma.

2. Pogubljenje slonom

Pogubljenje slonom
Foto: stoneman.pw
Ovo je bila česta metoda mučenja u južnoj i jugoistočnoj Aziji, ali povremeno i u Rimskom carstvu i Kartagini. Smrt je nastupala ili brzo ili sporo, u zavisnosti od težine zločina. Dresirani slon bi ili na licu mesta smrvio glavu žrtve ili joj lomio udove jedan po jedan.

3. Hod po dasci

Hod po dasci
Foto: stoneman.pw
Ova metoda je toliko usko vezana s legendama o gusarima da mnogi misle da je u pitanju fikcija. Međutim, postoje brojni dokumentovani slučajevi gde su gusari i pobunjenici vezivali ruke žrtvama i terali ih da po dasci hodaju dok ne završe u vodi.

Postojali su mnogi lakši načini da se gusari reše zarobljenika, pa se smatra da je ova metoda korišćena u posebnim prilikama – kao sadistička zabava za gusare kojima je dosadno.

4. "Mazzatello"

"Mazzatello"
Foto: stoneman.pw
Ova metoda je možda najčudnija i najnepotrebnija od svih s liste. Bila je izuzetno popularna u Papskoj državi i žrtva je bila izvođena na gradski trg i jednom u glavu udarena ogromnim drvenim maljem. Ovo je retko kad rezultiralo smrću, pa su žrtvi uz to presecali grkljan. Pitamo se zbog čega nisu izostavili deo s maljem.

5. Krvavi orao

Krvavi orao
Foto: stoneman.pw
Ovo je bila metoda ritualnog pogubljenja opisana u nordijskim pesmama. Rebra žrtve su bila isečena u predelu kičme i slomljena tako da podsećaju na krila, a kroz otvor su im vadili pluća. Postoje debate o tome da li je ovaj ritual deo fikcije ili istorije, ali mnogi se slažu da je metoda suviše detaljno opisana da ne bi bar delom bila zasnovana na istorijskim činjenicama.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email