None
11 0 1 7

KO JE OVDE LUD? 11 nečuveno bizarnih načina lečenja koje su doktori koristili u prošlosti!

Podeli
Istorija
Milica M.
Istorija
Jan 02, 2016

Pogledajte neke od najbizarnijih i najnehumanijih načina za lečenje mentalno obolelih! Neke od ovih terapija koriste se i dan-danas...

1. Lobotomija

Lobotomija
Foto: ilyke.com
Postupak lobotomije razvio je portugalski lekar Egas Moniz, koji je verovao da mentalna oboljenja izazivaju problemi s neuronima u frontalnom režnju mozga, pa se lobotomijom uklanjao čitav frontalni režanj. Moniz je za otkriće ove procedure dobio Nobelovu nagradu 1949.

Američki lekar Volter Friman počeo je da putuje zemljom u takozvanom "lobotomobilu" i da na pacijentima izvodi lobotomiju tako što je malim šilom za led kroz očnu duplju dolazio do mozga. Ne samo da nije koristio sterilisane instrumenete nego su njegovi pacijenti završavali kao zombiji.

2. Klitoridektomija

Klitoridektomija
Foto: ilyke.com
U viktorijanskom dobu verovalo se da masturbacija i seksualni nagoni izazivaju mentalna oboljenja, pa su lekari iz 19. veka lečili pacijente prinudnim obrezivanjem, uključujući i klitoridektomiju pacijentkinja koje su bolovale od histerije, masturbacije, preteranog uzbuđenja, "neženstvene" agresije, gljivičnih infekcija itd. Postoje navodi i da su pojedine Britanke obrezivane samo zato što su pokušale da napuste svoje muževe.

3. Orgazmi

Orgazmi
Foto: ilyke.com
Vibratori nisu izumljeni radi zadovoljstva žena. Lekari su pre 200 godina izumeli ovu seks igračku da bi sebi olakšali posao ručnog zadovoljavanja pacijentkinja koje su bolovale od "histerije", stanja koje se danas manje-više definiše kao seksualna frustracija. Početkom 19. veka ovaj način lečenja histerije bio je izuzetno rasprostranjen među evropskim i američkim lekarima.

4. LSD

LSD
Foto: ilyke.com
Nedugo nakon što je sintetizovan 1938. godine, otkrilo se da LSD ima psihodelična svojstva i 1947. je počeo da ima psihijatrijsku upotrebu. Mnogi psihijatri verovali su da LSD može da pomogne pacijentima da "odblokiraju" potisnuta sećanja i da se izleče od alkoholizma. Kada je LSD postao izuzetno popularan među omladinom 60-ih, zabranjen je i sva istraživanja su okončana. Međutim, novija istraživanja pokazuju da LSD može uspešno da se koristi za lečenje alkoholizma, anksioznosti, tegoba izazvanih rakom i teških glavobolja.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email