None
6 0 1 0

GDE BISMO DANAS BILI BEZ NJIH? Neverovatni izumi iz drevnog Egipta bez kojih ne bismo mogli da zamislimo život danas!

Podeli
Istorija
Milica P.
Istorija
Dec 25, 2015

Neverovatno bogat istorijom, Egipat je mesto i dalje neotkrivenih misterija. Veliki broj stvari koje svakodnevno koristimo nastao je u drevnom Egiptu. Da li možete da pogodite o kojim izumima je reč?

1. Plug koji vuku volovi

Plug koji vuku volovi
Foto: letstalkknowledge.net
Ne samo da je ovaj izum napravio revoluciju u poljoprivredi drevnog Egipta već se njegova modifikovana verzija koristi i dan-danas u pojedinim nerazvijenim zemljama.

2. Egipatski kalendar (kalendar s 365 dana i prestupnom godinom)

Egipatski kalendar (kalendar s 365 dana i prestupnom godinom)
Foto: letstalkknowledge.net
Ovaj kalendar nastao je nekoliko hiljada godina pre hrišćanske ere i bio je prvi kalendar s godinom od 365 dana (približno sunčevoj godini). Uz ovaj solarni kalendar, Egipćani su uporedo imali i lunarni kalendar, baziran na mesečevim fazama. Ovaj kalendar, koji je bio stariji, sastojao se od 12 meseci, čija je dužina varirala u zavisosti od lunarnog ciklusa (obično 28 ili 29 dana).

3. Papir

Papir
Foto: letstalkknowledge.net
Reč papir dolazi od egipatske reči "papirus". I u drugim zemljama postojali su izumi slični papiru – u centralnoj Americi Maje su u 2. veku n. e. razvile sličan proces za proizvodnju knjiga.

4. Organizovani rad

Organizovani rad
Foto: letstalkknowledge.net
Najpoznatiji primer organizovanog rada potiče iz 12 veka p. n. e. iz doba vladavine Ramseza III. Kada radnici koji su gradili kraljevsku grobnicu nisu dobili svoju uobičajenu isplatu u žitu, organizovali su jedan od prvih zabeleženih štrajkova u istoriji. U pitanju je bio mirni protest – radnici su ušli u hram i odbili da ga napuste dok njihove žalbe ne budu saslušane.

5. Hijeroglifi

Hijeroglifi
Foto: letstalkknowledge.net
Egipatski hijeroglifi datiraju iz 3.000 godina p. n. e. Iako se ne zna mnogo o izumiteljima i nastanku hijeroglifa, rezultati pručavanja ovog drevnog sistema pisanja imaju široku primenu u modernom društvu.

6. Jedra

Jedra
Foto: letstalkknowledge.net
Stari Egipćani su posedovali znanja o brodogradnji i aerodinamici. Kraljica Hatšepsut je finansirala i nadgledala izgradnju 5 brodova, od kojih je svaki bio dugačak oko 20 metara i imao nekoliko jedara.
Image source: letstalkknowledge.net
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email