None
10 0 1 6

10 poznatih istorijskih ličnosti koje su patile od užasnih bolesti (od broja #9 smo se naježili)

Podeli
Istorija
Jelena K.
Istorija
Jun 27, 2016

Ponekad je istorija ispunjena groznim stvarima koje su se dešavale nekim poznatim ličnostima, a da niste ni znali. Prolazili su vekovi, a odvratni incidenti su se nizali. Jer bolest ne bira.

1. Ehnaton je verovatno patio od hormonskog poremećaja

Ehnaton je verovatno patio od hormonskog poremećaja
Foto: ilyke.co
Egipatski faraon Ehnaton verovatno potiče iz iste loze kao njegov još slavniji potomak Tutankamon, koji je imao istu izduženu glavu. 2009. godine profesor dermatologije i stručnjak za vizuelnu dijagnozu na Jejl medicinskom univerzitetu, Irvin Braverman, izneo je teoriju da je Ehnaton varovatno patio od hormonskog poremećaja koji je činio njegovo muško telo da izgleda kao žensko. U drevnim crtežima, Ehnaton se često prikazuje sa širokom bokovima, uzanim strukom i ženskim grudima, iako se zna da je drevni vladar bio muškarac. Ovo navodi na mogućnost da je imao hormonski disbalans. Međutim, njegova mumija još uvek nije pronađena tako da nije dokazano.

2. Kralj Irod je imao neke od najgorih oboljenja u istoriji

Kralj Irod je imao neke od najgorih oboljenja u istoriji
Foto: ilyke.co
Veliki kralj koji je bio poznat i po građenju najveće luke na Mediteranu, uglavnom se pamti po pokolju nevinih ljudi u pokušaju da ubije malog Isusa. Međutim, Bog mu ovo "nije zaboravio" i osvetio se na najgori način. Prema drevnom piscu Josifu Flaviju, kralj je "imao groznicu, ali ne toliko opasnu groznicu, već i nepodnošljivi svrab cele kože, bolove u crevima, tumore u stopalima, upale stomaka i gangrene, kao i grčeve ekstremiteta". Danas je ova bolest poznata kao Furnijeova gangrena, koja je poznata kao jedna od najgorih i najbolnijih načina smrti.

3. Semjuel Džonson je verovatno imao Turetov sindrom

Semjuel Džonson je verovatno imao Turetov sindrom
Foto: ilyke.co
Semjuel Džonson je bio jedan od najduhovitijih pisaca svog vremena. Bio je vrlo čudan. Izveštaji kažu da je imao običaj da proizvodi čudnu buku na javnim mestima i naviku da trlja kolena tokom razgovora. Na ulici, imao je običaj da "gestikulira ničemu". Iako su njegovi tikovi izazivali drugima smeh u to vreme, posthumno je dokazano da je imao Turetov sindrom. On je za života proizvodio zvukove kao kokoška, odmahivao divlje glavom i zviždao nekontrolisano. Mnoga deca su ga ismevala na ulici zbog toga.

4. Darvin je skoro tokom celog svog života imao mučnine

Darvin je skoro tokom celog svog života imao mučnine
Foto: ilyke.co
Godinu dana nakon njegovog dugog putovanja na Biglu, Čarls Darvin je zadobio strašno oboljenje koje ga je proganjalo do kraja života. Oko 3 sata nakon jela on bi dobio ekstremne bolove u trbuhu i zatim povraćanje koje bi ga ostavilo potpuno iscrpljenim. U nekim periodima njegovog života, bio je praktično kao invalid. Šta je najstrašnije od svega? Nikad se nije saznalo šta je bio uzrok. Moderna medicina je ovo okarakterisala kao "sindrom cikličnog povraćanja". Čak i da je danas Darvin živ, doktori ne bi mogli da mu pomognu jer se ne zna uzrok.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email