None
5 0 1 2

BILI SU DALEKO ISPRED SVOG DOBA: 5 neverovatnih izuma drevnih civilizacija (broj #1 i #4 prikazani su u "Igri prestola")

Podeli
Istorija
Natalija Z.
Istorija
Jan 09, 2016

Svi smo ubeđeni da je tehnologija trenutno na svom vrhuncu i da napreduje velikom brzinom. Međutim, konstantno otkrivamo izume iz drevnih vremena koji nas začuđuju ne samo zbog toga što ne možemo da razumemo kako su napravljeni bez znanja i naprednih tehnologija koje danas imamo nego i zbog toga što, uprkos našem napretku, i dalje ne možemo u potpunosti da razumemo principe na kojima rade izumi stari hiljadama godina, a kamoli da ih napravimo.

1. Grčka vatra

Grčka vatra
Foto: themindunleashed.org
"Tečna vatra" prikazana u seriji "Igra prestola" bazirana je na grčkoj vatri koju je koristila vizantijska mornarica između 7. i 12. veka n. e. Ova vatra nije mogla da se ugasi na uobičajen način i neverovatno brzo je uništavala neprijateljske brodove. Mogla je da se ugasi jedino pomoću peska, sirćeta ili velike količine urina.

Nikada nije utvrđeno kako se ova vatra pravila i do sada su propali svi pokušaji da se ona proizvede s istim sastojcima koji su se tada koristili.

2. Mitridatijum

Mitridatijum
Foto: themindunleashed.org
Ova supstanca je bila univerzalni protivotrov i usavršio ju je lični lekar rimskog imperatora Nerona. Formula za pravljenje ove supstance je izgubljena i Sergej Popov, jedan od glavnih istraživača biološkog oružja za SSSR bezuspešno je pokušao da je proizvede.

Drugi istraživači tvrde da je formula sadržala opijum, seckane zmije i kombinaciju drugih otrova i protivotrova.

3. Arhimedov "zrak svetla"

Arhimedov "zrak svetla"
Foto: themindunleashed.org
Verovatno ste čuli da je Arhimed izumeo ispolirane štitove koji su izuzetno dobro reflektovali sunce i stvarali zrak svetlosti kojim su spaljeni rimski brodovi u Sirakuzi. Slavni "Razotkrivači mitova", Adam Sevidž i Džejmi Hajnmen, bezuspešno su pokušali da ovo ponove u eksperimentu.

Međutim, ovo je jedan od retkih izuma koji je moderna nauka uspela da ponovo napravi – studenti MIT-a su 2005. uspeli da zapale brod u San Francisku doslovno prateći Arhimedova uputstva.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email