None
8 0 1 0

8 činjenica o hrani koje dokazuju da nemamo pojma šta jedemo

Podeli
Hrana i piće
Milos R.
Hrana i piće
Jul 14, 2017

Proizvodi koje kupujemo u radnji sadrže mnoge sastojke na koje ne obraćamo pažnju. Međutim, nekada bi zaista trebalo da pažljivo pročitamo deklaraciju kakao bismo znali šta jedemo, jer nas izgled i etiketa često prevare. Naravno, ovo ne znači da više nikada ne bi trebalo da jedete ove namirnice, ali obratite pažnju na količinu koju unosite. Ovo naročito važi ukoliko sledeće proizvode dajete deci.

1. Kečap

Kečap
Foto: brightside.me
Koncentrat paradajza jeste pire koji se sastoji od samog paradajza i kukuruznog skroba. Količina paradajza zavisi od kvaliteta proizvoda i varira između 6% i 10%. U kečap se često dodaje i štetni kukuruzni sirup, kako bi bio viskozniji i duže trajao.
Birajte one sa više paradajza jer su kvalitetniji.

2. Riblji štapići

Riblji štapići
Foto: brightside.me
Meso koje se koristi za izradu štapića uglavnom je nižeg kvaliteta. Nakon što se samelje, dodaju se so, šećer, proteini soje, biljno ulje, boja za hranu i aditivi. Kvalitetniji štapići ne pucaju kada se saviju. Ako se lako lome, to znači da im je dodata velika količina skroba.

3. Čips

Čips
Foto: brightside.me
Čips se često ne pravi od svežeg krompira već od praha, u koji se dodaju pirinčano ili kukuruzno brašno. Tokom termičke obrade u njemu se akumulira akrilamid, koji je kancerogen. U neki vrstama čipsa on prelazi dozvoljenu granicu. Krompir koji se pravi od svežeg krompira obično sadrži više ulja jer se prži, dok se onaj od mešavina obično peče.

4. Voćni jogurt

Voćni jogurt
Foto: brightside.me
Količina voća u njima varira od 1% do 5%, a voćno punjenje sadrži i skrob, šećer, veštačke arome i regulatore kiselosti. Kao stabilizatori se koiste i kukuruzni skrob, želatin i algininska kiselina.
Najbolji jogurti sadže mleko i zdrave bakterije. Pavlaka je takođe prihvatljiv sastojak.

5. Nutela

Nutela
Foto: brightside.me
Biljno ulje, uglavnom palmino, velika količina šećera, arome i konzervansi čine većinu kremova vrlo nezdravim i ne bi trebalo unositi ih u količinama većim od 2 kašičice na dan. Pored toga, birajte one bez belih delova, jer oni uglavnom sadre mnogo više ulja, a manje kakao delova.

6. Bela čokolada

Bela čokolada
Foto: brightside.me
Čokolada bi trebalo da sadži samo kakao maslac, ali se on često meša sa palminim i dugim uljima. Kada birate čokoladu, obratite pažnju na to da su kvalitetne i čvrste, i da pucaju kada ih slomite.

7. Kondenzovano mleko

Kondenzovano mleko
Foto: brightside.me
Iako bi trebalo da sadži samo mlečnu mast, kondenzovano mleko se često meša sa biljnim masnoćama i zgušnjivačima. Obratite pažnju na etiketu i sadržaj šećera.

Kada birate proizvode, burajte uvek one sa što manje sastojaka. Šećer se često krije pod drugim imenima kao što su sirup, dekstroza, sorboza i slični nazivi na -oza, kao i aditivima koji počinju oznakom E9 (npr. E967, E954).

8. Kornfleks

Kornfleks
Foto: brightside.me
Poed pomenutih sastojaka, neke vrste kornfleksa sadže i palmino ulje, kao i kukuruzni sirup, koji ima velike količine fruktoze koja pak nije pomenuta na amblaži. Zbog velike količine šećera i skroba stručnjaci savetuju da kornfleks jedete svaki dan, naročito da ne dajete deci.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email