None
9 0 1 0

9 pouzdanih načina da proverite kvalitet hrane koje kupujete

Podeli
Hrana i piće
Mirka S.
Hrana i piće
Jun 28, 2017

Postoji mnoštvo metoda da se proveri kvalitet i svežina namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani. Međutim, većina njih zahteva profesionalnu opremu i skupe analize. Međutim, postoji i mnogo lakši nain da proverite namirnice koje kupujete i jedete svakog dana, i to kod kuće ili čak u prodavnici i na pijaci, a evo i kako.

1. Piletina

Piletina
Foto: brightside.me
Obratite pažnju na bele linije i tanak sloj masti na pilećim grudima. Ako ih uočite, to znači da je pile tretirano hormonima, kako bi što pre postiglo veliku težinu, a takva piletina nikako nije dobra za vaše zdravlje.
Pored toga, obratite pažnju i na boju: ako je žućkasta, to znači da nije sveža. Sveža piletina je ružičasta i nije previše meka na dodir.

2. Zamrznuto voće i povrće

Zamrznuto voće i povrće
Foto: brightside.me
Proverite da li vaša kesa smrznutog voća ili povrća ima komadiće leda, jer ukoliko ih ima, to znači da nije čuvana na pravi način.

3. Meso

Meso
Foto: brightside.me
Kada birate komad mesa, pritisnite ga prstima. Sveže meso treba da je dovoljno elastično a vaši otisci odmah nestanu.
Isecite veće pare na pola. Ako je meso tamno, ali ima svetle ivice, to znači da su mu dodati aditivi kako bi duže izgledalo sveže. Pređite papirnim ubrusom preko mesa. Ako je sveže, neće ostaviti previše vlage i krvi na ubrusu.

4. Tvdri sir

Tvdri sir
Foto: brightside.me
Lako možete uočiti da li sir sadrži biljne masti. Takav će se mrviti kada ga sečete (ovo ne važi za jako tvrde sireve, poput čedara) i osušiče se i imati pukotine ako ga ostavite otvorenog.
Ostavite malo sira na sobnoj temperaturi. Kvalitetan sir će postati mekši, ali ako se osuši i na njemu se pojave kapljice vode, bolje je da ga bacite.

5. Kotaž sir

Kotaž sir
Foto: brightside.me
Stavite kap joda na sir da proverite sadrži li skrob. Ako ga ima, mrlja će se obojiti u tamnoplavu, a ako ne, boja će ostati žuta ili braon.
Ostavite malo sira na sobnoj temperaturi. Ako sadrži biljne masti, odnosno margarin, postaće žut.

6. Sladoled

Sladoled
Foto: brightside.me
Ostavite svoj omiljeni sladoled na sobnoj temperaturi. Ako sadrži biljne masti, duže će ostati zaleđen i na kraju će se pretvoriti u tečnost.
Sladoled dobrog kvaliteta će se pretvoriti u gustu belu kremastu masu.

7. Med

Med
Foto: brightside.me
Lažni med se pri sipanju odmah razlije na površinu, dok je kvalitetan med prilično gust i sliva se kao na desnoj fotografiji.
Ako osetite ukus karamele, to znači da je med prethodno zagrevan, a ako je ukus presladak, to znači da sadrži beli šećer.

8. Pavlaka

Pavlaka
Foto: brightside.me
Kako biste proverili da li pavlaka sadrži biljne masti, sipajte kašiku u čašu vruće vode. Ako je proizvod lošeg kvaliteta, raspašće se u bele grudvice, dok će se prava pavlaka potpuno rastvorit ii postati homogena tečnost.

9. Sveži začini

Sveži začini
Foto: brightside.me
Uzmimo mirođiju za primer. Ako listovi vise sa strane, to znači da je već uvela. Pored toga, ako je boja suviše tamna ili su grančice suviše duge, to znači da sadrži nitrate. Sveže začinsko bilje je uvek prirodno zelene boje.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email