None
7 0 1 0

Kada vidite koje genetski modifikovane sastojke sadrži Nutella, više nikada je nećete pipnuti

Podeli
Hrana i piće
Dragana P.
Hrana i piće
Mar 22, 2016

Jeste li imali predstavu koliko genetski modifikovanih sastojaka sadrži Nutela? Ovako nešto niko nije očekivao!

Foto: blog.gruborpub.com
Koliko god da je ružno prenositi ovakve činjenice, vreme je da konačno kažemo ne GMO proizvodima koji se nesmetano reklamiraju! "Servirano" nam je kako je Nutela pravi primer nutritivnog obroka koji sadrži mleko, lešnike i šećer ali verovali ili ne, naš omiljeni namaz sadrži čak nekoliko genetski modifikovanih sastojaka. Evo i kojih:

Soja

Soja
Foto: buyextracts.com
Sojin letincin kada se prečesto konzumira može uzrokovati tiroidnu depresiju, nekontrolisano povećanje telesne mase, malaksalost, kašnjenje menstruacije, prerani ulazak u pubertet, pa čak i rak.

Šećer

Šećer
Foto: howtostopeatingsugar.com
Šećer genetski modifikovane repe jako je jeftin, ali i jako nezdrav za nas. Pun je pesticida, te ga naše telo ni ne konstatuje kao šećer. Ovaj šećer je poznat kao neurotoksin koji prelazi krvno moždanu granicu i samim tim ubija moždane ćelije.
Istraživanje je pokazalo da rafinirani šećeri utiču na ADD, ADHD, autizam, depresiju, mučninu i migrene.

Obrano mleko

Obrano mleko
Foto: feelgrafix.com
Mleko koje se koristi za Nutelu dobija se od krava koje su tovljenje genetski modifikovanim kukuruzom, vitaminskim suplementima, antibioticima kako bi uzgajivači što manje novca potrošili na njihov uzgoj. Ove krave daju mleko niskog klaliteta. Pričamo o mleku bez mirisa i ukusa kom se dodaje mleko u prahu koje sadrži najgori mogući oblik holesterola.

Vanilin šećer

Vanilin šećer
Foto: media.mnn.com
Mononatrium-glutamat poznat i kao E621. Vanilin šećer probija krvno moždanu granicu kao i neurotoksin i naravno ubija moždane ćelije. Takođe je opasan jer može izazvati zavisnost povezujući se sa receptorima u mozgu i izaziva otpuštanje serotonina. Zanimljiva je još i činjenica da se neki od vanilin šećera u Kini proizvode na bazi petroleja, a Kina je jedan od vodećih proizvođača vanilin šećera u svetu.

Biljno ulje

Biljno ulje
Foto: sossolteiros.bol.uol.com.br
Za Nutelu se obično koristi palmino ulje čija je uloga da zadrži razmazivu teksturu ovog krema. Palmino ulje ne sadrži trans-masti, ali sadrži visok nivo zasićenih masti, tako da je nezdravo za nas. Jednostavno, nijedno ulje ne može biti dobro za nas.

Surutka i redukovani minerali

Surutka i redukovani minerali
Foto: petmd.com
Surutka u prahu je aditiv koji se obično koristi za sprečavanje koagulacije proizvoda jer stabilizuje emulziju masti. Proizvodi se sušenjem surutke na toploti što dovodi do gubitka minerala, a koristi se kao hrana za stoku i u farmaceutskoj industriji.
Nivo demineralizacije može biti 90% što ovaj sastojak čini potpuno beskorisnim.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email