None
8 0 1 0

Naučite kako da prepoznate GMO proizvode!

Podeli
Hrana i piće
Natalija Z.
Hrana i piće
Jan 30, 2016

Dosta namirnica se genetski modifikuje da bi se učinile otpornijim na bolesti, da bi bile hranjivije ili da bi mogle da se uzgajaju u podnebljima u kojima inače ne uspevaju. Prema rezultatima brojnih istraživanja, GMO namirnice mogu biti štetne po naše zdravlje i prirodnu sredinu.

Mnoge namirnice koje koristimo u svakodnevnoj ishrani genetski su modifikovane, a većina ljudi čak ne zna da ih prepozna. Naučite kako da prepoznate i izbegavate GMO namirnice pomoću ovih 8 lakih koraka!

1. Kupujte isključivo hranu koja je označena kao 100% organska

Kupujte isključivo hranu koja je označena kao 100% organska
Foto: wikihow.com
Hrana ne može biti označena kao 100% organska ako je genetski modifikovana ili ako je reč o mesu životinja za čiju su se ishranu koristila genetski modifikovana hrana. Primetićete da su organske namirnice skuplje i da drugačije izgledaju od neorganskih.

Takođe, to što na nekoj namirnici piše da je "organska" ne znači da nije genetski modifikovana – hrana s ovakvim nalepnicama može biti genetski modifikovana i do 30%, pa vodite računa da na nalepnici piše da je namirnica 100% organska.

2. Naučite šta znače brojevi na nalepnicama koje se nalaze na voću i povrću

Naučite šta znače brojevi na nalepnicama koje se nalaze na voću i povrću
Foto: wikihow.com
Pomoću ovih brojeva možete utvrditi da li je voće i povrće koje kupujete genetski modifikovano ili ne.

– Ako se ovaj broj sastoji od 4 cifre, ta namirnica je tradicionalno uzgojena, što znači da može biti genetski modifikovana, ali i ne.
– Ako se broj sastoji od 5 cifara koje počinju brojem 8, reč je o GMO namirnici.
– Ako se broj sastoji od 5 cifara koje počinju brojem 9, namirnica je organska i nije genetski modifikovana.

3. Kupujte meso životinja koje su hranjene isključivo travom

Kupujte meso životinja koje su hranjene isključivo travom
Foto: wikihow.com
Stoka se hrani genetski modifikovanim kukuruzom da bi dobila na intramuskularnoj masnoći. Pojedine životinje, kao što su svinje i pilići, ne mogu biti u potpunosti hranjene travom – u tom slučaju gledajte da meso koje kupujete bude označeno kao 100% organsko. Takođe, kupujte lovljenu ribu umesto ribu iz ribnjaka zato što se ona hrani genetski modifikovanom hranom.

4. Kupujte proizvode na kojima je označeno da ne sadrže GMO

Kupujte proizvode na kojima je označeno da ne sadrže GMO
Foto: wikihow.com
Takođe možete pronaći sajtove na kojima se nalaze liste kompanija koje ne proizvode GMO hranu, ali budite oprezni jer su ove informacije ponekad nepotpune.

5. Kupujte namirnice lokalne proizvodnje

Kupujte namirnice lokalne proizvodnje
Foto: wikihow.com
Većina GMO namirnica dolazi s velikih industrijskih farmi. Ako kupujete na pijacama, veća je verovatnoća da ćete izbeći GMO proizvode, a istovremeno i uštedeti novac. Ipak, to što kupujete namirnice direktno od poljoprivrednika nije garancija da nisu GMO, zato što pojedini poljoprivrednici koriste genetski modifikovano semenje.

6. Kupujte sirovu hranu

Kupujte sirovu hranu
Foto: wikihow.com
Kupujte hranu koju sami možete da skuvate i pripremite umesto da kupujete hranu koja je procesuirana i polupripremljena (sve što dolazi u kutiji ili kesici, uključujući i brzu hranu). Iako ćete ovako malo izgubiti na vremenu pripreme, uštedećete mnogo novca i brige o tome da li je hrana koju jedete zdrava ili ne.

7. Uzgajajte svoju hranu

Uzgajajte svoju hranu
Foto: wikihow.com
Ako uzgajate svoju hranu, možete da kupite semenje koje nije genetski modifikovano. Na ovaj način ćete u svakom trenutku znati kakve namirnice jedete i šta se tačno koristilo u njihovom uzgajanju.

8. Saznajte koji su usevi najčešće genetski modifikovani

Saznajte koji su usevi najčešće genetski modifikovani
Foto: wikihow.com
U GMO useve spadaju soja, kukuruz, uljana repica, šećerna repa, havajska papaja, tikvice, žuta bundeva i lucerka. Takođe, obratite pažnju i na proizvode napravljene od GMO useva.
Image source: wikihow.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email