None
5 0 1 0

MESO IMA I DOBRU STRANU: Nekoliko zdravstevih prednosti ove namirnice!

Podeli
Hrana i piće
Jasna S.
Hrana i piće
Nov 08, 2015

U poslednjih nekoliko decenija, meso je okrivljeno za svakakve vrste bolesti... Ali meso se jelo dugo vremena i kriviti nove zdravstvene probleme na starim namirnicama nema mnogo smisla. Istina je da je neprerađeno meso u stvari izuzetno zdravo!

Foto: (fokuzz.com
Novinar britanskog “Telegrafa”, koji kaže da uprkos poražavajućim podacima, odbija da se odrekne “najukusnije hrane na planeti”, potražio je pomoć nutricionistkinje Šarlot Stirling-Rid i krenuo u potragu za blagotvornim dejstvima crvenog mesa po zdravlje.

Crveno meso je puno proteina i gvožđa...

“Meso je bogato proteinima i gvožđem”, kaže Stirling-Rid. “Budući da određene grupe ljudi u Velikoj Britaniji unose malu količinu gvožđa, crveno meso može odigrati korisnu ulogu u smanjenju rizika od anemije usled nedostatka gvožđa.”

Verovali ili ne, procenjuje se da dve trećine ljudske populacije pate od nedostatka gvožđa. S druge strane, govedina sadrži daleko veću koncentraciju gvožđa nego druge vrste mesa koje se često konzumiraju (svinjetina, piletina). I to ne bilo kakvo gvožđe. Tzv. hem gvožđe mnogo se efikasnije apsorbuje i iskorišćava nego ne-hem gvožđe, koje nalazimo u zelenom povrću. Goveđe meso je takođe korisno za trudnice, zato što je gvožđe od vitalnog značaja za razvoj mozga fetusa.

Protein je takođe važan igrač kada je u pitanju zdravo telo. Mišićna masa, proizvodnja antitela i imunološki sistem - svi oni profitiraju od crvenog mesa.

Foto: (fokuzz.com

... I drugih hranljivih materija od vitalnog značaja

Ovo meso sadrži i niz korisnih hranljivih sastojaka i izvor je vitamina iz grupe B, vitamina D, selena i cinka, pa zbog toga doprinosi uravnoteženoj ishrani.

Vitamin B12 je od vitalnog značaja za zaštitu gotovo svih velikih strukturnih i funkcionalnih sistema, između ostalog, od neuroloških poremećaja, kardiovaskularnih bolesti, neplodnosti, pa čak i raka. Osim toga, crveno meso je bogato drugim vitaminima iz grupe B, uključujući i tijamin, riboflavin, pantotensku kiselinu, folat, nijacin i vitamin B6.

Tu su i vitamin D, koji štiti od rahitisa, degenerativne bolesti kostiju koja nastaje upravo zbog nedostatka ovog vitamina; selen, koji je veoma važan za antioksidativnu zaštitu organizma; cink, koji je važan za jačanje imunološkog sistema i očuvanje zdravlje mozga.

Kada se unose konzumiranjem crvenog mesa, svi ovi sastojci se, baš kao i gvožđe, lakše razlažu nego kada se unose kroz druge izvore hrane.

Ne zaboravite masti!

Crveno meso sasvim sigurno pobeđuje belo meso kada je reč o sadržaju vitamina B12, gvožđa i cinka, ali, istovremeno, sadrži jednaku količinu zasićenih i mononezasićenih masti - pri čemu se ove poslednje, koje blagotvorno deluju na srce, nalaze i u maslinovom ulju i čine kamen-temeljac mediteranske ishrane.

Istraživanje iz 2012. objavljeno u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” takođe je pokazalo da konzumiranje posne govedine zapravo reguliše nivo holesterola i smanjuje rizik od oboljenja srca.

Oni koji žele da nastave da jedu crveno meso, mogu to slobodno da urade”, zaključuje Stirling-Rid.

“Važno je da obrate pažnju na količinu koju unose. Uvedite nekoliko dana bez mesa nedeljno, vodite računa o veličini porcije mesa i izvesnu količinu proteina iz mesa zamenite alternativom iz mahunarki.”
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email