None
8 0 1 0

Evo kako da izaberete kvalitetne namirnice kada kupujete

Podeli
Hrana i piće
Cveta F.
Hrana i piće
Jul 03, 2017

Kada kupujemo namirnice u prodavnici, obično uzmemo one koje nam zapadnu za oko. Ali, da li je to dobra metoda? Lep izgled ne garantuje dobar ukus, kvalitet i zdravstvenu korist. Čak i kada kupujemo na pijaci od domaćih proizvođača, ne možemo biti sigurni da smo zaista dobili to što smo želeli. Mi vam danas otkrivamo trikove koji će vam pomoći da uvek izaberete najsvežiju ribu i meso, pravi prirodni med i još mnoge druge.

1. Hleb

Hleb
Foto: brightside.me
Sveže hleb ne bi trebalo da bude tvrd, pa ga uvek pipnite u prodavnici. U plastičnim pakovanjima, hleb duže ostaje svež, ali će izgubiti ukus samo nakon nekoliko sati od otvaranja.

2. Paprika babura

Paprika babura
Foto: brightside.me
Ako je podeljena na dva ili tri dela, obično je ljuta i ima manje semena. Ako ima četiri dela, slatka je i ima mnogo semena. Takođe. obratite pažnju na donji deo paprike gde se nalaze izbočine.

3. Sladoled

Sladoled
Foto: brightside.me
Uvek čitajte sastav. Sladoledi sa ukusom bobičastog voća, retko su prirodni, pa je bolje da izaberete onaj sa orašastim plodovima, suvim voćem ili gumenim bombonama. Sa druge strane, ledeni sladoled nikada nije prirodan.

4. Med

Med
Foto: brightside.me
Pravi, prirodni med je providan i ujednačene boje. Kvalitetan med je veoma sladak i ima specifičnu notu. Razmažite kapljcu između prstiju: ako se lako upije u kožu, to je dobar med.

5. Ementaler i drugi tvrdi sirevi

Ementaler i drugi tvrdi sirevi
Foto: brightside.me
Kada kupujete ementaler, obratite pažnju na njegovu boju, rupe i teksturu: trebalo bi da bude ujednačena i bez bele korice; rupe bi trebalo da su ravnomerno raspoređene po celom komadu; ako se sir ne vrati u prvobitni oblik nakon što ste ga blago stisnuli, bolje je da ga ne kupujete.

6. Meso

Meso
Foto: brightside.me
Sveže meso je ružičaste, a ne svetlo crvene ili čak braon boje. Obratite pažnju na masne delove: oni bi trebalo da budu blistavi i veoma svetli. Dobro meso će se takođe vratiti u prvobitni oblik i neće se lepiti za ruke.

7. Riba

Riba
Foto: brightside.me
Sveža riba ima jasne oči; zamagljene ili ispupčene oči jesu znak da je riba stara. Škrge su svetlo crvene boje, ređe svetlo ružičaste. Kada uzmete ribu u ruke, rep bi trebalo da slobodno visi.

8. Mladi luk

Mladi luk
Foto: brightside.me
Pogledajte granicu između belih i zelenih delova: ako su jasno odvojeni, namirnica je dobra; ako prelazi iz jednog u drugi deo postepeno, luk će biti suviše žilav.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email