None
20 0 1 0

20 toksičnih namirnica iz Kine koje nikako ne smete jesti

Podeli
Hrana i piće
Marko M.
Hrana i piće
Apr 21, 2017

Kina je glavni izvoznik hrane širom sveta i malo ljudi zna da je većina njih kancerogena ili zagađena. Kineski proizvođači nemaju isti standard proizvodnje, pa je mnogo lakše izvoziti hranu koja se nalazi na policama naših marketa. Pogledajte koju hranu treba striktno izbegavati.

1. Beli luk

Beli luk
Foto: lifebuzz.com
Kina izvozi više od 31% luka širom sveta. Međutim, ovaj luk je prskan pesticidima koji sadrže metil bromid. Ovaj sastojak se uglavnom koristi za ubijanje glodara i vrlo je otrovan i za ljude.

2. Industrijska so

Industrijska so
Foto: lifebuzz.com
Kina je najveći proizvođač soli na svetu. Studija je pokazala da od 90 miliona proizvoda godišnje 91% nije jestivo, jer sadrži veliku količinu metala i drugih supstanci. Obratite pažnju na zemlju porekla sledeći put kada budete kupovali so.

3. Piletina

Piletina
Foto: h-cdn.co
2013. godine Kina je optužena da je prodavala neispravno meso u kineskim restoranima, uključujući "KFC" i "Mekdonalds". Takođe, na stotine pasa širom sveta uginulo je od jedenja živine uvezene iz Kine.

4. Bakalar

Bakalar
Foto: statesymbolsusa.org
Ribari iz Kine su navodno menjali bakalar nekom drugom, sličnom vrstom. Stoga bi najbolje bilo da ribu kupujete od proverenih proizvođača. Pored toga, mnoge vrste ribe sadrže opasan nivo žive.

5. Sok od jabuke

Sok od jabuke
Foto: lifebuzz.com
2011. godine su se pojavile studije koje su otkrile visok nivo arsena u ovom poznatom piću. S obzirom na to da je organski arsen prisutan u voću i povrću, ovo se smatralo veoma neodgovornim, jer je u ispitanog 10% jabukovog soka premašen nivo arsena i on nije bio organski, već otrovni.

6. Biber

Biber
Foto: lifebuzz.com
Prodavci u Kini su uhvaćeni kako prodaju mešavinu brašna i blata pod izgovorom da je to crni biber. Obratite pažnju na zemlju porekla ispisanu na kesici ili kutiji.

7. Zamrznuta riba

Zamrznuta riba
Foto: buurps.com
U decembru 2016. godine prijavljeno je kako farmeri dozvoljavaju svinjskom i guščjem izmetu da pada u ribnjake i da se ovi "hranljivi sastojci" koriste za hranjenje riba. U izveštaju su takođe otkriveni jaki antibiotici koje su konzumirale ribe.

8. Pečurke

Pečurke
Foto: lifebuzz.com
Izveštaji kineskih vesti su otkrili da su pečurke prskane hlorisanim agentima, anhidrovanim kalcijum hloridom, natrijum sulfatom i drugim supstancama kako bi gljive izgledale svežije i čistije.

9. Govedina

Govedina
Foto: simplyrecipes.com
U kineskim mesarama je otkriveno da mešaju svinjetinu sa parafinskim voskom, industrijskom soli i drugim hemikalijama i to prodaju kao govedinu.

10. Grašak

Grašak
Foto: lifebuzz.com
Kineski zvaničnici su objavili da je otkriven veštački grašak u dve fabrike u provinciji Hunan 2010. godine. On sadrži veštačke boje i supstance i izgleda potpuno isto kao običan grašak.

11. Formule za bebe

Formule za bebe
Foto: lifebuzz.com
2015. godine su otkrivene neispravne formule za bebe pod prepoznatljivim brendovima. Policija je uhapsila grupu falsifikatora, ali je javnost bila upoznata sa incidentom tek 2016. godine, kako bi se navodno izbegla panika.

12. Đumbir

Đumbir
Foto: lifebuzz.com
Kineska televizija je pokrenula istragu na kineskim farmama đumbira u Veifangu 2013. godine. Oni su pronašli pesticid aldikarb, koji sme da se koristi samo na pamuku, kikirikiju, ružama i slatkom krompiru. Zabrinjavajuća činjenica je da su ga poljoprivrednici primenjivali 3-6 puta više od preporučenog nivoa.

13. Konzervisane breskve

Konzervisane breskve
Foto: lifebuzz.com
2014. godine je otkrivena duplo veća količina olova u konzervisanim breskvama nego što je dozvoljeno.

14. Ženšen

Ženšen
Foto: lifebuzz.com
U Kini je sprovedena studija gde su otkriveni pesticidi u ženšenu u devet gradova Kine, među kojima je Hong Kong. Oni su klasifikovani kao "izuzetno opasni" od strane Svetske zdravstvene organizacije.

15. Tunjevina

Tunjevina
Foto: lifebuzz.com
Ekonomska služba za istraživanje je 2014. godine otkrila da su se uzgoj ribe i prerađivači hrane nalazili blizu industrijskih oblasti u kojima su zagađeni tlo, vazduh i voda. U izveštajima se navodi da je na ovim mestima "stoka i živina puštana na ispašu i širila otpad koji bi se koristio kao hrana za ribe".

16. Zamrznuti spanać

Zamrznuti spanać
Foto: lifebuzz.com
2002. godine su japanski zvaničnici inspekcije bezbednosti otkrili visok nivo pesticida u spanaću.

17. Škampi

Škampi
Foto: lifebuzz.com
2012. godine objavljeno je kako su iz Kine i drugih azijskih zemalja izvezeni škampi koji su uzgajani u skučenim i nehigijenskim uslovima. Kako bi se izbegla bolest, farmeri su koristili antibiotike i hemikalije kako bi škampi preživeli. Pored ovih sastojaka su otkriveni i enroflokacin, hloramfenikol i kancerogeni nitrofuranzon.

18. Tofu

Tofu
Foto: lifebuzz.com
2012. godine je inspekcija u provinciji Hunan otkrila da se tofu proizvodi od izmeta i sulfata gvožđa kako bi se ubrzao proces fermentacije.

19. Soja sos

Soja sos
Foto: lifebuzz.com
Savet potrošača Hong Konga je 2016. godine otkrio da soja sos sadrži 4-metilimidazol, hemikaliju koja je kancerogena. Proizvođači su tvrdili da je sadržaj minimalan, ali se Savet bunio jer se ovaj začin koristi gotovo svakodnevno u kineskim domovima i da ovo upozorenje treba shvatiti ozbiljnije.

20. Nudle od slatkog krompira

Nudle od slatkog krompira
Foto: lifebuzz.com
Nekoliko fabrika u provinciji Guangdong je zatvoreno nakon što je inspekcija za bezbednost hrane otkrila parafin i industrijske boje u ovim proizvodima.
Image source: lifebuzz.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email