None
10 0 1 5

HRANA KOJA VAS MOŽE UBITI: 10 smrtonosnih namirnica koje verovatno imate u kuhinji!

Podeli
Hrana i piće
Maki S.
Hrana i piće
Oct 31, 2015

Ljudi su jedna od retkih stvorenja na ovoj planeti koja su u stanju da ignorišu osnovni instinkt za preživljavanje. Igramo se životom time što svoja tela forsiramo aktivnostima koja su toliko ekstremna da se to opire zdravom razumu – ultra-maratoni u pustinji ili postavljanje svetskog rekorda u držanju daha pod vodom.

Iako to možda zvuči kontradiktorno, ovakvo testiranje granica izdržljivosti je verovatno upravo ono zbog čega se najviše osećamo kao ljudska bića, kao da smo jedno s prirodom i kao da ostvarujemo sopstvene potencijale – pogotovo kada se treba vinuti u nebo, skakati s velikih visina… ili pojesti najbizarniju, čak i veoma opasnu hranu koja nam se svakodnevno nalazi na trpezarijskom stolu.

Koje su najsmrtonosnije namirnice na svetu? Te namirnice su otrovne i štetne same po sebi i trebalo bi da preispitamo svoj zdrav razum svaki put kada izaberemo da uzmemo zalogaj.

1. Semenke voća

Semenke voća
Semenke jabuka, kao i višanja, sadrže cijanovodoničnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu ovih semenki, kao ni semenki breskve i kajsije.

2. Rabarbara

Rabarbara
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamen u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, ali bilo bi vam loše i od mnogo manje količine.

3. Muskatni oraščić

Muskatni oraščić
Muskatni oraščić zapravo ima halucinogena svojstva. Da, on može izazvati halucinacije, ali samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napada. Ako pojedete jedan ceo oraščić, može doći do privremene psihoze koja uključuje i tešku anksioznost.

4. Krompir

Krompir
Glikoalkaloidi, koji se takođe mogu naći u pomoćnicama, nalaze se u krompirovom lišću, stabljikama i klicama. Mogu se javiti i u samom krompiru ukoliko odstoji predugo, pogotovo ako stoji na svetlu. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u stomaku, dijareju, glavobolje, a nekada čak i komu i smrt. Misli se da bi čak od 3 do 6 miligrama ove supstance po kilogramu telesne mase moglo da bude fatalno. Izbegavajte krompire sa zelenkastim mrljama.

5. Bademi

Bademi
Postoje dve vrste badema – slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodonika. Samo 7–10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a po decu ta količina može biti čak i fatalna.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email