None
10 0 1 5

10 iznenađujućih činjenica o hrani koju svakodnevno jedete

Podeli
Hrana i piće
Tanja B.
Hrana i piće
Feb 08, 2016

Svi mi definitivno uživamo u hrani i ukusnim zalogajima. I svi smo strastveni gurmani, neki manje, a neki više. Hrana je nešto bez čega ne možemo. Kao i za sve ostalo na ovom svetu i o hrani postoje neke zanimljivosti, evo prilike da saznate neke od njih...

1. Zašto krekeri imaju rupice?

Zašto krekeri imaju rupice?
Foto: lamecca786.com
Ispostavilo se da su rupice tu sa razlogom, ne samo zbog dekoracije ili nekih uslova u toku proizvodnje. U stvari, bez tih rupica kreker se ne bi ispekao pravilno. Ove rupice omogućavaju pari da prođe tokom pečenja. To krekere održava ravnim, umesto da narastu kao neki biskviti. Takođe, rupice daju dobro poznatu hrskavost krekerima. Broj i pozicija ovih rupica zavisi od veličine i oblika krekera. Ako bi se rupice nalazile isuviše blizu, bio bi suv i tvrd, zbog prolaska velike količine pare. A, ako bi bile previše udaljene, kreker bi bio nepravilnog oblika.

2. Zašto je mleko belo?

Zašto je mleko belo?
Foto: wifss.ucdavis.edu
Melko se sastoji od 87% vode i 13% materije, poput masnoće i različitih proteina. Glavni od ovih proteina se naziva kazein, i to 4 vrste, što ulazi u 80% proteina koji se nalaze u mleku. Ovaj protein je ravnomerno raspoređen u mleku. Bele čestice se pojavljuju kada se pojavi određeni nivo svetlosti. Dakle, kao što možete da pogodite, kazein proteini i neke masnoće u mleku reflektuju svetlost ravnomerno po vizuelnom spektru. To je razlog zašto je mleko pred našim očima belo.

3. Zašto su papričice ljute?

Zašto su papričice ljute?
Foto: coacherik.com
Ljutina u papričicama je prouzrokovana kapsaicinom. To je hemikalija bez boje i bez mirisa, koja je pronađena u njima. Kapsaicin se vezuje sa određenim čulnim neuronima, što utiče na vaša čula da osetite ljutinu, više ili manje. Što sa više neurona kapsicin dođe u kontakt, ljutina koju ćete osetiti biće jača.

4. Zašto se nana ovako oseća?

Zašto se nana ovako oseća?
Foto: vapable.com
Slično kao i sa papričicama, samo što se hemikalija u nani naziva mentol. Mentol se posebno vezuje sa receptorima na našoj koži. Ti receptori sadrže stvari koje se nazivaju "jon kanali". Mentol ih učine još osetljivijim i na taj način osećate "hladnoću", a u stvari temperatura je ista kao i pre.

5. Zašto od luka suze oči?

Zašto od luka suze oči?
Foto: dishdetox.com
Luk, zajedno sa drugim biljkama, absorbuje sumpor iz zemlje. Kada otvorite luk, tada oslobađate i određeni enzim. Ovi enzimi zatim reaguju sa sumporom, stvarajući amino sufloksidnu kiselinu. Kada ova supstanca dođe u kontakt sa vlagom u vašim očima, pruža osećaj "pečenja" kroz cilijarni nerv. Kada mozak primi poruku da vam nešto iritira oči, onda počinju da rade suzne žlezde koje će pokušati da vam speru tu iritaciju pomoću suza.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email