None
10 0 1 0

10 iznenađujućih činjenica o hrani koju svakodnevno jedete

Podeli
Hrana i piće
Tanja B.
Hrana i piće
Feb 08, 2016

Svi mi definitivno uživamo u hrani i ukusnim zalogajima. I svi smo strastveni gurmani, neki manje, a neki više. Hrana je nešto bez čega ne možemo. Kao i za sve ostalo na ovom svetu i o hrani postoje neke zanimljivosti, evo prilike da saznate neke od njih...

1. Zašto krekeri imaju rupice?

Zašto krekeri imaju rupice?
Foto: lamecca786.com
Ispostavilo se da su rupice tu sa razlogom, ne samo zbog dekoracije ili nekih uslova u toku proizvodnje. U stvari, bez tih rupica kreker se ne bi ispekao pravilno. Ove rupice omogućavaju pari da prođe tokom pečenja. To krekere održava ravnim, umesto da narastu kao neki biskviti. Takođe, rupice daju dobro poznatu hrskavost krekerima. Broj i pozicija ovih rupica zavisi od veličine i oblika krekera. Ako bi se rupice nalazile isuviše blizu, bio bi suv i tvrd, zbog prolaska velike količine pare. A, ako bi bile previše udaljene, kreker bi bio nepravilnog oblika.

2. Zašto je mleko belo?

Zašto je mleko belo?
Foto: wifss.ucdavis.edu
Melko se sastoji od 87% vode i 13% materije, poput masnoće i različitih proteina. Glavni od ovih proteina se naziva kazein, i to 4 vrste, što ulazi u 80% proteina koji se nalaze u mleku. Ovaj protein je ravnomerno raspoređen u mleku. Bele čestice se pojavljuju kada se pojavi određeni nivo svetlosti. Dakle, kao što možete da pogodite, kazein proteini i neke masnoće u mleku reflektuju svetlost ravnomerno po vizuelnom spektru. To je razlog zašto je mleko pred našim očima belo.

3. Zašto su papričice ljute?

Zašto su papričice ljute?
Foto: coacherik.com
Ljutina u papričicama je prouzrokovana kapsaicinom. To je hemikalija bez boje i bez mirisa, koja je pronađena u njima. Kapsaicin se vezuje sa određenim čulnim neuronima, što utiče na vaša čula da osetite ljutinu, više ili manje. Što sa više neurona kapsicin dođe u kontakt, ljutina koju ćete osetiti biće jača.

4. Zašto se nana ovako oseća?

Zašto se nana ovako oseća?
Foto: vapable.com
Slično kao i sa papričicama, samo što se hemikalija u nani naziva mentol. Mentol se posebno vezuje sa receptorima na našoj koži. Ti receptori sadrže stvari koje se nazivaju "jon kanali". Mentol ih učine još osetljivijim i na taj način osećate "hladnoću", a u stvari temperatura je ista kao i pre.

5. Zašto od luka suze oči?

Zašto od luka suze oči?
Foto: dishdetox.com
Luk, zajedno sa drugim biljkama, absorbuje sumpor iz zemlje. Kada otvorite luk, tada oslobađate i određeni enzim. Ovi enzimi zatim reaguju sa sumporom, stvarajući amino sufloksidnu kiselinu. Kada ova supstanca dođe u kontakt sa vlagom u vašim očima, pruža osećaj "pečenja" kroz cilijarni nerv. Kada mozak primi poruku da vam nešto iritira oči, onda počinju da rade suzne žlezde koje će pokušati da vam speru tu iritaciju pomoću suza.

6. Zašto švajcarski sir ima rupe?

Zašto švajcarski sir ima rupe?
Foto: womenonthefence.com
Rupe nastaju zbog mikroba koji su dodati u mleko, za pravljenje švajcarskog sira. Posebno, postoje 3 glavna tipa bakterije koje se namerno koriste u pravljenju ovog sira. Dva tipa mikroba proizvode značajnu količinu mlečne kiseline koja služi za konzumiranje treće vrste mikroba. Ova poslednja vrsta mikroba je odogovrna za rupe u siru, kao i za njegov upečatljiv miris.

7. Zašto kokice "puckaju"?

Zašto kokice "puckaju"?
Foto: pickyeaterblog.com
Postoje tri glavna elementa u kukuruzu zbog kojih je omogućeno da zrno istog "pucka". Ta tri elementa su: količina vode, jak i neprobojni omotač i brašnast centar. Kada se zrna zagreju, voda u njima počinje da pari. Pretpostavljajući da su njihovi omotači zaista neprobojni, voda nema gde da ispari i to dovodi do "pucanja" zrna.

8. Zašto jastozi i rakovi pocrvene kada se kuvaju?

Zašto jastozi i rakovi pocrvene kada se kuvaju?
Foto: mumofinvention.wordpress.com
Tipično, skeleton svih rakova je napravljen od nekoliko pigmenta, od kojih je jedan karotenoid koji daje crvenu boju. Na normalnoj temperaturi, kada je živ, ti pigmenti su prekriveni drugim proteinima koji daju njihovim oklopima plavkastu sivu ili braonkasto zelenu boju koju vidimo. Izloženo visokoj temperaturi ovi proteini nestaju, dok karotenoid pigmet ostaje.

9. Zašto so poboljšava ukus?

Zašto so poboljšava ukus?
Foto: bravefrontierglobal.wikia.com
Ovo je prilično jednostavno, zbog činjenice da je "slanoća" jedna od pet glavnih ukusa koje ljudski jezik može da detektuje. Tih pet glavnih ukusa prepoznaju: slano, gorko, slatko, kiselo i umami (umami je pozajmljena reč iz japanskog jezika sa značenjem „prijatan ukus“. Ljudski jezik ima receptore za L-glutamat, koji je izvor umami ukusa). So poboljšava ukus tako što pomaže određenim molekulima u hrani da se lakše oslobode. Takođe je dobra za suzbijanje gorkog ukusa.

10. Zašto je hamburger, hamburger?

Zašto je hamburger, hamburger?
Foto: pngimg.com
Početkom 18. veka, Nemci su primetili tokom njihovog putovanja u Aziju, da lokalno stanovništvo stavlja spremljenu govedinu u sedla dok su jahali, kako bi se omekšalo za kasniju upotrebu. Nemcima se svidela ta ideja i odneli su je nazad u Hamburg. Posle kraćeg vremena, već je bilo poznato kao Hamburg meso. Nekoliko godina kasnije nemački imigranti su svoj recept odneli u Ameriku, a ostalo je istorija.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email