None
1 0 1 0

BELI OTROV: Šećer je mnogo opasniji nego što smo ikada mogli da zamislimo!

Podeli
Hrana i piće
Marko M.
Hrana i piće
Oct 29, 2015

Nova istraživanja su pokazala da je šećer toksičan, što može da prouzrokuje bolest srca i visoki krvni pritisak! Istraživanje su proveli pedijatrijski endokrinolog Robert Lustig u UCSF Beniof, dečijoj bolnici u San Francisku i Žan-Mark Švarc sa Medicinskog univerziteta u Kaliforniji.

Foto: (fokuzz.com
Istraživanje je bazirano na ispitivanju 43 gojazne dece koja su imala visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i masti u jetri. Deca su bila uyrasta od devet do osamnaest godina.

Deca su svrstana u poseban dijetetski program koji je podrazumevao izbacivanje šećera iz sokova, ali i nekih drugih namirnica. Unos šećera je smanjen sa 28 odsto od ukupnog broja kalorija na 10 odsto. Fruktoza je redukovana sa 12 odsto od ukupnog broja kalorija na oko četiri odsto.

Slatku hranu su zamenili brzom hranom kao što su hot dog, pica ili čips.

"Ova studija podrazumeva unos hrane u organizam sa veoma niskim procentom šećera. Deca su dijetu komentarisala i istakla da imaju osećaj kao da konzumiraju mnogo više hrane nego pre iako su konzumirali isti broj kalorija kao i ranije samo sa dosta manje šećera", rekao je Mark Švarc.

Deca su komentarisala da se sa novom dijetom osećaju manje gladnim. Nakon dijete deca su izgubila u proseku po dva kilograma za devet dana.

"Nikada do sada nismo videli da rezultati mogu biti ovako brzi nakon samo devet dana uz jednostavno ograničavanje unosa šećera u organizam", izjavio je Mark Švarc.

Krvni pritisak kod dece opao je u proseku za pet bodova, a holesterol za 10 bodova. Nivo šećera u krvi je takođe opao. U suštini, svi aspekti zdravlja su se poboljšali, a istraživači su istakli da šećer nije štetan zbog kalorija ili zbog toga što utiče na težinu, već zbog toga "što je šećer".

Istaknuto je da je veoma važno kako se kalorije u telu raspoređuju. Kalorije koje dobijamo konzumiranjem šećera su najgore jer utiču na povećanje masti u jetri, povećavaju opasnost od dijabetsa, srčanih bolesti i oboljenja jetre.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Obesity", a lekari su konstatovali da je neophodno dalje posmatranje rezultata ovog istraživanja, odnosno potrebno je utvrditi da li smanjenje unosa šećera u organizam dugoročno ostavlja pozitivne efekte na zdravlje.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email