None
9 0 1 0

9 jela i pića koja su mnogo zdravija nego što mislite

Podeli
Hrana i piće
Dejan K.
Hrana i piće
Jan 27, 2016

Pogledajte koje namirnice i pića koje inače smatramo nezdravim uopšte nisu toliko loši po nas!

1. Topla čokolada

Topla čokolada
Foto: ilyke.com
Topla čokolada je "nezdrava" samo zbog sirupa i procesuirane čokolade, dok je sam kakao izuzetno bogat hranjivim supstancama koje su dobre po zdravlje. Pokušajte da napravite domaću toplu čokoladu tako što ćete zagrejati šolju mleka s niskim procentom masnoće i dodati dve supene kašike nezaslađenog kakaa u prahu, kao i kapljicu ekstrakta od vanile i trunku šećera.

2. Žumanca

Žumanca
Foto: ilyke.com
Žumanca su jedan od najvećih izvora holina, antiinflamatorene hranjive supstance koja podstiče proizvodnju serotonina i dopamina, hormona sreće. Žumanca su takođe bogata luteinom i zeaksantinom, koji su od ključnog značaja za sprečavanje gubitka vida.

3. Kafa

Kafa
Foto: ilyke.com
Prema nedavnim istraživanjima klinike "Mayo", kafa pomaže u borbi protiv brojnih oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest, dijabetes tipa 2, oboljenja jetre i depresija. Takođe, ispostavilo se da je zabluda da kafa izaziva dehidrataciju.

4. Sportska pića

Sportska pića
Foto: ilyke.com
Tečnost i elektroliti koje izbacite znojenjem tokom vežbanja mogu se nadomestiti sportskim pićima, koja su takođe odličan izvor energije i kalorija neposredno nakon vežbanja.

5. Beli krompir

Beli krompir
Foto: ilyke.com
Iako su se crveni krompiri uvek smatrali zdravijim, beli krompiri sadrže malo više proteina, kao i vitamin A i vitamin C. Uz to, bogati su kalijumom.

6. Puter

Puter
Foto: ilyke.com
Nedavna istraživanja otkrila su da zasićene masnoće, kao one koje se nalaze u puteru, nisu toliko odgovorne za nastanak srčanih oboljenja koliko se mislilo. Puter je mnogo bolja opcija od margarina i drugih alternativa, koje sadrže aditive, hemikalije i trans masti. Ovo ne znači da bi trebalo da ga koristimo u neograničenim količinama, ali nas svakako neće ubiti ako ga upotrebimo tu i tamo.

7. Hleb

Hleb
Foto: ilyke.com
Iako je ovo namirnica koju svi prvo izbacuju iz ishrane kad krenu na dijetu, hleb je zapravo odličan izvor vlakana. Hleb od celog zrna bogat je vitaminima, mineralima, proteinima i valknima.

8. Kokteli

Kokteli
Foto: ilyke.com
Do sada svi verovatno znate da je crno vino zdravo ako se pije u umerenim količinama, ali šta je s našim omiljenim koktelima? Najnovija istraživanja pokazuju da su kokteli takođe zdravi ako se piju umereno i ako se vodi računa o tome da ne budu previše kalorični.

9. Sir

Sir
Foto: ilyke.com
Više nedavnih studija pokazalo je da mlečni proizvodi (uključujući i sir) pomažu u spuštanju visokog krvnog pritiska, regulisanju šećera u krvi, održavanju željene telesne težine, pa čak i produženju životnog veka.
Image source: ilyke.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email