None
20 0 1 0

20 stvari koje verovatno niste znali o popularnoj seriji "Prijatelji"

Podeli
Filmovi i crtaći
Maki S.
Filmovi i crtaći
Jan 17, 2016

Pogledajte kako je nastala i šta se dešavalo tokom snimanja kultne serije Prijatelji...

1. Serija se na početku zvala "Insomnia cafe"

Serija se na početku zvala "Insomnia cafe"
Foto: mentalfloss.com
U ranim 90-im, kreatori "Prijatelja", Dejvid Karn i Marta Kaufman, napisali su sedam stranica za "Insomnia cafe". Pored rezličitog naslova, sama postava je bila drugačija od one koju poznajemo. Na primer, Ros i Rejčel nisu bili glavni ljubavni par. Umesto njih, Džoi i Monika su imali tu ulogu.

Nakon što je NBC otkupio seriju, pre početka prikazivanja prve epizode, 22. septembra 1994. godine, nazvali su je jednostavno - Prijatelji!

2. Glumačka ekipa je mogla da bude totalno drugačija

Glumačka ekipa je mogla da bude totalno drugačija
Foto: mentalfloss.com
Trebala im je ekipa od šest glumaca, pa nije iznenađenje da se mnogo različitih glumaca našlo u izboru za uloge prijatelja. Na primer, Keti Grifin i Džejn Linč su zapravo postale prijateljice nakon što su se upoznale na audiciji za ulogu Fibi.

Džon Favro i Džon Krajer su dolazili u obzir za ulogu Čendlera, pre nego što je pripala Metju Periju. I Periju je malo falilo da ne dobije ovu ulogu. Tokom prve pilot sezone, Metju je snimio još jednu pilot epizodu za drugu seriju. Na sreću, serija nije bila prihvaćena, tako da je bio slobodan da prihvati ulogu Čendlera.

3. Uloga Rosa je pisana za Dejvida Švimera

Uloga Rosa je pisana za Dejvida Švimera
Foto: mentalfloss.com
Izvršni producent Kevin Brajt je radio sa Švimerom pre, tako da su pisci razvijali Rosov karakter uz Švimerov glas. I zaista, Švimer je bio prva osoba koja je bila na kastingu za ulogu.

4. Uvodna špica je snimama u Warner Bros studiu, ne u Central Parku

Uvodna špica je snimama u Warner Bros studiu, ne u Central Parku
Foto: youtube.com
Iako fontana mnogo liči na Pulicerovu fontanu u Central Parku, špica se zapravo snimala na jednoj od parcela Warner Bros-a.

5. Ekipa je otišla u Vegas, pre nego što je serija počela

Ekipa je otišla u Vegas, pre nego što je serija počela
Foto: mentalfloss.com
Direktor Džejms Burovs, koji je uređivao epizode od 1995. do 1997. godine, je odveo 6 članova glumačke ekipe u Vegas jer je "imao osećaj u vezi serije". Dok su bili u hotelu Cezarova Palata, on je ohrabrivao grupu da uživaju. "Ovo je vaše poslednje pojavljivanje kao anonimci." - rekao im je. "Kada serija bude krenula, nigde nećete moći da odete, a da vas neko ne juri."

6. Lisa Kudrov je na početku mrzela što mora da svira gitaru

Lisa Kudrov je na početku mrzela što mora da svira gitaru
Foto: mentalfloss.com
Kudrova je kasnije ispričala: "Nisam želela gitaru. Nisam razumela čemu. Mislim da sam čak jednom pitala, šta ako bi ona svirala bubnjeve?" Na kraju su doveli profesora gitare, ali ni to nije dugo trajalo. Kudrova je ipak naučila par akorda i izjavila da je završila sa lekcijama. Ona je odlučila da Fibi reba da zna samo nekoliko akorda, u svakom slučaju. I hvala Bogu, jer "Smelly Cat" zvuči baš onako kako treba.

7. Monika je bila među prvim fanovima "Mental Floss" magazina

Monika je bila među prvim fanovima "Mental Floss" magazina
Foto: mentalfloss.com
U jednoj epizodi iz 2003. godine, prikazana je Monika kako ležerno čita novi magazin pod nazivom Mental Floss u Central Park-u. "Zaista dugujemo Dejvidu Arketu na doživotnoj reklami, jer je on taj koji je to omogućio." - rekla je urednica ovog magazina.

8. Serija je snimana ispred publike

Serija je snimana ispred publike
Foto: mentalfloss.com
Snimanje epizoda je dugotrajan proces, obično traje po 5 sati, jer se neke scene snimaju više puta i 20 minuta između dok se setovi promene. Ipak, serija je snimana pred publikom od 300 ljudi. Tako je ekipa više volela.

9. Mnogo ljudi, uključujući i Lisu Kudrov, mislili su da je Čendler gej

Mnogo ljudi, uključujući i Lisu Kudrov, mislili su da je Čendler gej
Foto: mentalfloss.com
Kudrova je rekla da je bila vrlo iznenađena kada je čula da će Peri interpretirati Čendlera, jer kada je prvi put čitala scenario pomislila je da je Čendler gej. A ona nije bila jedina. Tokom prvih nekoliko sezona u seriji, mnogi fanovi su spekulisali o Čendlerovoj seksualnoj orjentaciji. 1997. godine Dejvid Kran je izjavio: "Čendler nije gej. Niti će biti."

10. Oni su bili prva glumačka ekipa koja je pregovarala kao grupa

Oni su bili prva glumačka ekipa koja je pregovarala kao grupa
Foto: mentalfloss.com
Tokom prve sezone, svako od njih je primao 22.000 dolara po epizodi. Ali navodno, u drugoj sezoni svaki glumac je primao drugačiju platu. 1997. godine, svih šest glumaca jr odbilo da glumi sve dok nisu uspeli da dobiju podjednaku platu od 100.000 dolara po epizodi.

11. Brojevi apartmana su se menjali tokom serije

Na početku serije, na Monikinim vratima se nalazio broj 5. Producenti su ga kasnije zamenili sa brojem 20. I broj na Čendlerovim vratima je promenjen - sa 4 na 19.

12. Fibina sestra bliznakinja, Ursula, takođe je bila lik iz serije "Mad about you"

Fibina sestra bliznakinja, Ursula, takođe je bila lik iz serije "Mad about you"
Foto: buzzfeed.com
Kudrova je već igrala Ursulu, konobaricu u seriji "Mad about you", kada je počelo snimanje "Prijatelja". Ohrabrivali su je da prihvati obe uloge. Prema njenim rečima, producent "Prijatelja" je bio taj koji je predložio da Ursulu predstavi kao njenu sestru bliznakinju.

13. Trudnoća Kudrove je napisana u scenariju, dok Kortnijina nije

Trudnoća Kudrove je napisana u scenariju, dok Kortnijina nije
Foto: mentalfloss.com
Kudrova je ostala trudna, rodila je sina Juliana Mareja, 1997. godine. Kudrova je mislila da će i Fibi postati trudna, ali pisci su odlučili da glumi surogat majku za trojke njenog brata. Sa druge strane, Kortni je ostala trudna i dobila ćerku Koko Arket. Ovo nije bilo napisano u scenariju iz očiglednog razloga: u seriji se već utvrdilo da Čendler i Monika ne mogu da imaju decu. Dakle, oni su sakrili njenu trudnoću na najbolji način.

14. U uvodnoj špici u epizodi "The one after Vegas", svi su dobili prezime Arket

U uvodnoj špici u epizodi "The one after Vegas", svi su dobili prezime Arket
Foto: youtube.com
To je bila premijerna epizoda šeste sezone. Takođe je bila prva epizoda posle venčanja Kortni i njenog muža Dejvida Arketa. Zbog toga, njeno ime se promenilo u Kortni Koks Arket, pa su je i ostali članovi pratili u tome, kao na primer Dženifer Aniston Arket, Lisa Kudrov Arket itd. Takođe možete videti da je epizoda posvećena "Za Kortni i Dejvida, koji su se venčali".

15. Njihovi likovi možda jesu, ali glumci se nisu svaki put slagali sa životinjama

Njihovi likovi možda jesu, ali glumci se nisu svaki put slagali sa životinjama
Foto: mentalfloss.com
U široj javnosti bilo je poznato da se Kudrova plaši pataka, koja se pojavila u trećoj sezoni. Pre toga, Ros je imao ljubimca majmuna Marsela, kojeg su igrala dva majmuna. Jednom prilikom, Marsel je trebao da uzme grudnjak, ali je umesto toga, gađao Dženifer.

16. Brus Wilis se pojavio u seriji besplatno, zato što je izgubio u opkladi sa Perijem

Brus Wilis se pojavio u seriji besplatno, zato što je izgubio u opkladi sa Perijem
Foto: youtube.com
Očigledo je da se Peri pomalo kockao. Ušao je u raspravu sa Wilisom, kada su njih dvojica radili na zajedničkom filmu. Peri je verovao da će film biti na prvom mesto na blagajnama na otvaranju, ali Brus se nije složio sa tim. U februaru 2000. godine, film je bio broj jedan. Brusa su postavili u ulogu oca Rosove devojke. Zbog opklade, morao je svoju zaradu da donira u dobrotvorne svrhe.

17. U epizodi "The one with the dollhouse", morali su da naprave šest kućica za lutke

U epizodi "The one with the dollhouse", morali su da naprave šest kućica za lutke
Foto: huffingtonpost.com
U trećoj sezoni, Fibi je pravila kućice za lutke od kratona. Ali kućica završava spaljena, tako da su morali da naprave šest istih kućica i za sve to im je trebalo tri dana.

18. Metju Peri se borio sa zavisnošću tokom snimanja

Metju Peri se borio sa zavisnošću tokom snimanja
Foto: mentalfloss.com
1997. godine Peri je otišao na rehabilitaciju zbog zavisnoti od lekova i alkohola, pa je ponovo otišao 2001. godine. Kasnije je izjavio: "Nikada nisam bio drogiran na poslu, već bolno mamuran. Onda su na kraju stvari otišle predaleko da to nisam mogao više da krijem".

19. Ekipa se okupljala pre svake epizode

Ekipa se okupljala pre svake epizode
Foto: mentalfloss.com
Svake nedelje pred snimanje, ekipa se skupljala za momenat kako bi se pripremili. To je bio trenutak kada se Dejvid Švimer plašio da će pred snimanje poslednje epizode postati emocionalan. "Počeo sam da se gubim u tom ritualu koji smo imali pred svako snimanje." - rekao je on. "To je izgledalo kao grupni zagrljaj. I onda je došao momenat koji sam naslućivao dugo vremena, jer sam znao da u momentu kada se budemo pogledali u tom krugu po poslednji put, to će biti naše poslednje zajedničko snimanje."

20. Dženifer Aniston se zamalo nije vratila na snimanje poslednje sezone

Dženifer Aniston se zamalo nije vratila na snimanje poslednje sezone
Foto: mentalfloss.com
Kako se serija završavala, Anistonova je bila verovatno najpoznatiji član ekipe, zahvaljući drugim filmovima koja je radila. Njen tadašnji suprug, Bred Pit nije naudio njenom statusu slavne ličnosti. Sa tom popularnošću koja je došla, počele su da kruže glasine o tome kako je ona odgovorna za prekidanje snimanje serije. U jednom intervjuju je izjavila: "Imala sam nekoliko problema sa kojima sam se suočvala. Htela sam da završimo kada su nas ljudi još uvek voleli i kada smo bili u punom sjaju." Ali takođe je razmišljala "Koliko još ulogu Rejčel imam u sebi?" Pa je na kraju pristala na poslednju sezonu.
Image source: mentalfloss.com
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email