None
10 0 1 6

ZBOGOM LEGENDO: Legendarni glumac preminuo u 82. godini posle duge i teške bolesti

Podeli
Filmovi i crtaći
Marko M.
Filmovi i crtaći
May 23, 2016

Ikona domaće filmske scene, Velimir Bata Živojinović, sinoć je preminuo u svojoj 82. godini života u bolnici Sveti Sava u Beogradu posle duge i teške bolesti. Rođen je u Koraćici na Kosmaju 1933. godine, a prvi put se pred kamerom pojavio 1955. godine na filmu "Pesma sa Kumbare". Tokom života je osvojio preko 50 različitih nagrada od kojih je tri puta dobio zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu. Glumio je u oko 300 filmova i serija. Njegovi filmovi će zauvek ostati u našim srcima, a evo i nekih od njih:

1. Kozara (1962)

Kozara (1962)
Foto: static.lupiga.com
Film „Kozara“ osvojila je zlatnu medalju na festivalu u Moskvi (1963) i nagradu kritike u Nju Delhiju, te je imala vrlo solidan međunarodni odjek. Na Pulskom festivalu nagrađena je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, kao i novčanim nagradama za režiju i scenarijo, a dobitnik je i nagrade publike.

2. Bitka na Neretvi (1969)

Bitka na Neretvi (1969)
Foto: visual-studies.com
Tokom snimanja filma „Bitka na Neretvi“ , Bata je bio odsutan od kuće 18 meseci. Supruga Lula stoički je podnosila njegova česta odsustva. Ljubavna priča Bate i Lule, jedna je od najlepših u istoriji srpskog javnog života.

3. Valter brani Sarajevo (1972)

Valter brani Sarajevo (1972)
Foto: imdb.com
Proslavio se ovim partizanskim filmom koji mu je doneo veliku popularnost čak i u Kini. Otkrio je svoj talenat sa 15 godina, a na filmu je debitovao 1955. u filmu „Pesma sa Kumbare“.

4. Operacija Beograd (1968)

Operacija Beograd (1968)
Foto: codfanfic.wikia.com
Uloge Bate Živojinovića nisu bile samo velike, već i raznovrsne. Glumio je i heroje i zlikovce i lako je prelazio iz uloge glavnog u ulogu sporednog lika.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email