None
13 0 1 0

Svi smo obožavali ove Diznijeve crtaće, a ne znamo da nam sve vreme zapravo ispiraju mozak i uče ovim jezivim i zlim stvarima

Podeli
Filmovi i crtaći
Milica M.
Filmovi i crtaći
Oct 11, 2016

Diznijevi dugometražni crtaći sve nas podsećaju na detinjstvo, zabavu i dečiju radost. Kako bilo, neki od ovih crtanih filmova kriju kontraverzne, ponekad uznemirujuće priče o razlici među polovima, rasama i lošim navikama.

1. Petar Pan, 1953.

Petar Pan, 1953.
Foto: bplusmovieblog.com
Kao deca svi smo znali pravilo: ne pričati sa strancima i ne ići nigde sa osobama koje ne poznajemo. Međutim, Vendi krši to pravilo odmah. Petar Pan je praktično kidnapuje, a ona so sobom vodi i braću i sestre. I to gde, na mesto gde nikada neće moći da odrastu...

2. 101 dalmatinac, 1961.

101 dalmatinac, 1961.
Foto: cinemablend.com
Kruela Devil ubija jadne životinje zbog njihovog krzna. Ovo uopšte nije materijal za decu, a kosi se i sa pravima životinja.

3. Snežana i sedam patuljaka, 1937.

Snežana i sedam patuljaka, 1937.
Foto: nerdology.org
U ovom starom Diznijevom crtaću možemo videti pravo ubistvo. Zla kraljica ubija Snežanu otrovnom jabukom, iako se ona kasnije budi, ipak se radi o ubistvu. Scena sa srcem u kutiji je zastrašujuća.

4. Mala sirena, 1989.

Mala sirena, 1989.
Foto: smosh.com
Jake i nezavisne žene i same znaju da se ne moraju menjati kako bi zadržale svog partnera. Međutim, moramo se složiti da ovaj crtani film nosi pogrešnu poruku, i to da se devojke moraju menjati kako bi bile voljene i prihvaćene. Devojke, zapamtite, prava osoba će vas voleti zbog toga što jeste.

5. Zvonar Bogorodičine crkve, 1996.

Zvonar Bogorodičine crkve, 1996.
Foto: disney.wikia.com
Iskorišćavanje deteta, ismejavanje izgleda i mana jedne osobe - zaista neprihvatljivo. Nikako ne smemo zaboraviti i potresnu priču Kvazimodovog porekla koja je veoma osetljiva tema, pogotovo za decu.

6. Pinokio, 1940.

Pinokio, 1940.
Foto: cyberspaceandtime.com
Na Ostrvu yzdovoljstva Pinokio se kocka, pije i puši, a to nije ono najgore. U stvarnoj priči radi se o trgovini ljudima. Pinokio beži sa tog mesta, ali se svako makar jednom zapitao šta se dogodilo sa dečacima koji su ostali tamo.

7. Snežana krši mnogo pravila

Snežana krši mnogo pravila
Foto: disney.wikia.com
Snežana je prekršila toliko pravila...Ona upada na privatan posed, ostaje da živi sa sedam odraslih muškaraca i kuva i čisti za njih. Ona baš i nije uzor kakav bi jedna devojčica trebalo da ima.

8. Lepotica i zver

Lepotica i zver
Foto: disney.wikia.com
Da li vam je poznat termin stokholmški sindrom? Znate već, kada se žrtva zaljubi u svog kidnapera. Ovo je tipičan primer toga. Još jedna čudna poruka od Diznija.

9. Kruela mnogo puši u crtanom filmu 101 dalmatinac

Kruela mnogo puši u crtanom filmu 101 dalmatinac
Foto: bustle.com
Cigareta se pojavljuje u previše scena u ovom crtaću i sa današnje tačke gledišta, ovo je neprihvatljivo.

10. Lisac i pas, 1981.

Lisac i pas, 1981.
Foto: flvtop.com
U ovom crtanom filmu ima previše nasilnih scena i kadrova gde se vidi oružje da bi bio prihvatljiv.

11. Mačke iz visokog društva, 1970.

Mačke iz visokog društva, 1970.
Foto: femaledisneycharacters.blogspot.com
Alkohol je veoma loš po naše zdravlje i mi to znamo, ali ako dete vidi simpatičnu pijanu gusku poput ujka Valda u crtaću, alkohol im može postati primamljiv.

12. Petar Pan i rasizam na račun Indijanaca

Petar Pan i rasizam na račun Indijanaca
Foto: disney.wikia.com
Još jedna stvar nije u redu sa ovim crtanim filmom, a to je rasizam. Pesma "Šta je crvenog čoveka načinilo crvenim" peva o stereotipima vezanim za Indijance, koji su jako uvredljivi.

13. Kralj lavova, 1994.

Kralj lavova, 1994.
Foto: disney.wikia.com
Još jedno ubistvo u Diznijevom svetu. Skar ubija svog brata Mufasu, a njegov sin Simba pronalazi telo. Ovo je veoma tužno i uznemirujuće za svako dete. A scena na groblju slonova je zaista jeziva!
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email