None
7 0 1 0

7 znakova da imate posla sa pritajenim manipulatorom

Podeli
Društvo
Predrag J.
Društvo
Sep 26, 2017

Priznajemo da svi mi delimično manipulišemo drugim ljudima. Ipak, potpuno je drugačija situacija kada neko pokušava da manipuliše nama. Mi smo vam pripremili sedam znakova manipulacije kako biste naučili o različitim vrstama manipulacija koje postoje, kako da ih izbegnete i ne dozvolite više nikada nikome da se poigrava sa vašim umom. Pogledajte o čemu se radi.

1. Manipulatori puno laskaju

Manipulatori puno laskaju
Foto: brightside.me
Laskanje je omiljeno oružje manipulatora. Ako ste zaista ljubazna osoba, kako možete da odbijete da pomognete jadnom čoveku u nevolji? Oni koriste ovu taktiku da bi dobili od vas šta žele. Budite oprezni ako neko iznenada počne da vam govori lepe stvari.

2. Manipulatori žele da se osetite krivim

Manipulatori žele da se osetite krivim
Foto: brightside.me
Lako je manipulisati nekim ko oseća krivicu. Tada su ljudi spremni da pomognu sa bilo čime. Budite oprezni ako počnete da se osećate krivim zbog nekoga. Uskoro će početi da vam traži "male" usluge.

3. Manupulatori vas teraju na brze emocionalne odluke

Manupulatori vas teraju na brze emocionalne odluke
Foto: brightside.me
Svi dobri manipulatori znaju da su brze emocionalne odluke njihov hleb i mleko. Ako vam ne daju dovoljno vremena da razmislite o nečemu, ili vas nateraji da donesete brzo odluku, pobedili su. Jednostavna fraza poput "Potrebno mi je još vremena", izgovorena sa samopouzdanjem, najverovatnije će ohladiti interesovanje manipulatora i neće vas opet pitati.

4. Pasivni manipulatori se pretvaraju da su bespomoćni i glupi. Oni su uvek uvređena strana

Pasivni manipulatori se pretvaraju da su bespomoćni i glupi. Oni su uvek uvređena strana
Foto: brightside.me
Prirodno ćete želeti da pomognete nekome ko izgleda kao jadna, nevina devojka. Ona je uvek nesrećna i nema sreće i želite da je zagrlite i utešite. To je upravo ono što ona želi. Takve "žrtve" se čak mogu nesvesno ovako ponašati, ali to ne čini manipulaciju manjom.

5. Manipulatori vas podsećaju na vaša obećanja

Manipulatori vas podsećaju na vaša obećanja
Foto: brightside.me
"Obećala si mi" je sjajna fraza koja će vas naterati da uraditi sve što vam manipulator kaže, iako osećate da nešto nije u redu. Niko ne želi da bude osoba koja ne održava obećanja. Vaši odgovori uvek moraju biti veoma jasni, da vas niko ne bi ucenjivao kasnije.

6. Manipulatori uvek započinju razgovor u najgore vreme

Manipulatori uvek započinju razgovor u najgore vreme
Foto: brightside.me
Manipulatori vole da zatraže pomoć kada ste veoma zauzeti. Ovo im je daje veće šanse da pristanete samo da biste ih se otarasili. Izvinjavaće se mnogo i reći kako im je žao to moraju da vam traže pomoć u ovom momentu. Budite u pripravnosti!

7. Manipulatori upućuju na pozitivno iskustvo nekog drugog

Manipulatori upućuju na pozitivno iskustvo nekog drugog
Foto: brightside.me
Još jedan omiljen potez manipulatora jeste fraza "Ne brini, ja (moj prijatelj, šef, momak koga poznajem) sam radio ovo mnogo puta i ništa se loše nije desilo": Nije važno što vas njegova ideja plaši. Najvažnije stvar je njihov uspeh. Naravno, to je laž! Ne slušajte ovo, već tražite konkretan dokaz.

Bonus: Kako da izbegnete da budete izmanipulisani

• Ignorišite zahtev manipulatora. Pretvarajte se da niste dobro čuli ili da niste dobro razumeli.

• Obratite pažnju na pojavu osobe. Ne slušajte šta govori, već kako govori. Ovo će čak i najiskusnije manipulatore učiniti nervoznim.

• Promenite temu.

• Zbunite manipulatora. Pretvarajte se da se slažete, aonda počnite da zapitkujete o pravoj svrsi zahteva ne dajući jasan odgovor da pristajete.

• Najvažnija stvar - ne odgovarajte brzo. Recite da vam je potrebno vreme da razmislite. U većini slučajeva, osoba vas neće ponovo pitati jer je momenat prošao.
Image source: brightside.me
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email