None
4 0 1 0

OTKRIVENE TAJNE VLAŠKIH VRAČARA: Evo kako vlaške vračare leče čak i najteže bolesti

Podeli
Društvo
Sanja O.
Društvo
May 16, 2017

Stari Grci su ovu bolest nazivali "sveta bolest" i Hipokrat je prvi opisao 400 god.p.n.e. Vekovi su prolazili, a bolest je ostajala enigma. Na nju nisu ostali imuni ni Buda, Julije Cezar, Aleksandar Veliki, Napoleon, Vinset van Gog, Apostol Pavle... Od epilepsije ili "padavice", kako je u narodu poznata, boluje oko 50 miliona ljudi. Dok lekari uspevaju da bolest drže pod kontrolom, ali i ne da zauvek izleče, postoje žene koje tvde da mogu da izleče epileptičare. U pitanju su vlaške vračare!

One ne smatraju epilepsiju bolešću, već darom

One ne smatraju epilepsiju bolešću, već darom
Foto: lostgirl.wikia.com
Vlaške vračare veruju da osoba koju su izlečile od epilepsije, sva iskustva koja je stekla tokom napada može da upotrebi kako bi pomagala drugima, nalazila se ljudima u nevolji i činila dobra dela. Ako se veruje da dete boluje od epilepsije, potrebno je uraditi sledeće: izmeriti visinu deteta crvenim koncem, a onda odseći granu koja je iste te dužine. Tu granu valja postaviti pod krevet obolelog deteta svakog dana je polivati vrelom vodom, i tako 40 dana. Ako se nakon ovog rituala grana smanji, dete će ozdraviti. Vračare tvrde da se osoba koja doživljava epi napad, može povratiti mirisom belog luka ili kupanjem u vodi sa potopljenom kučinom, a nakon kupanja je nemilosrdno golicati dok ne povrati svest.

Čime hraniti obolelog?

Čime hraniti obolelog?
Foto: keyword-suggestions.com
Za lečenje padavičara, valja koristiti sledeću hranu: ispečena jaja grlice, skuvano srce ježa ili crne kokoške, a nakon Božića mu dati da popije smrvljenu u prah i rastvorenu u vodi slepoočnu kost praseta koje je zaklano i ispečeno za Božić. Trebalo bi prirediti i obred žrtvovanja neke životinje, poput lastavice, a bolesniku dati da popije krv.

Rituali

Rituali
Foto: kids.nationalgeographic.com
Vračare izvode i ritual kađenja, prilikom koga spaljuju krila slepog miša ili košuljicu koju je zmija skinula, a bolesnik udiše ta isparenja. Osim ovoga, vračare pripremaju i čajeve od luka, žalfije, ivanjskog cveća i valerijane, koju naročito cene. Ipak, najvažniji ritual jeste označavanje mesta na koje je pala glava epileptičara tokom napada crvenom ili belom bojom. Kada povrati svest, to mesto se prekopa motimom kojoj je vračara očitala bajalicu - živa bića nađena u zemlji poput glisti i buba valja zapaliti, a pepeo rastvoriti u vodi. Tom vodom uz bajanje prska se bolesnik, a malo vode treba i da popije.

Nokti i kosa

Nokti i kosa
Foto: prima.co.uk
Vlaške vračare ne samo da leče, već tvrde da mogu i da spreče epilepsiju. Vlasi veruju da s jedini delovi čoveka koji ne mogu da istrunu kosa i nokti i da ono što prati čoveka i na onaj svet, može čoveka i da sačuva od bolesti na ovom svetu. Zato vlaške vračare prave amajliju bebama iz porodica u kojima postoji epilepsija. Dete valja krstiti u crkvi na deseti dan od rođenja, a onda je važno uraditi sledeće: pronaći zdravog 10-godišnjeg dečaka koji će bebi najpre odseći pramen kosa, onda nokat sa palca desne ruke, onda nokat sa palca leve noge, zatim nokat sa palca leve ruke i na kraju nokat sa palca desne noge. Vračara ovo uvija u platno i pravi zamotuljak za koji će se majka postarati da stalno bude uz dete. Kasnije, kada sazri, dete samo brine o njemu, kao i kada postane čovek, pa sve do kraja života.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email