None
9 0 1 0

VAŠE DETE ĆE VAS OBOŽAVATI: 9 načina da se zbližite sa svojim detetom

Podeli
Društvo
Nataša
Društvo
Oct 28, 2015

Saveti, aktivnosti i ideje koje će vam pomoći da se povežete sa svojim detetom.

1. Stvorite male rituale

Stvorite male rituale
Uz ishranu i okruženje, rutina i tradicije mogu imati dugoročni uticaj na vaše dete. Ako od malih, svakodnevnih stvari stvorite rutinu (pevanje posebne pesmice pred spavanje, porodično veče društvenih igara ili pravljenje palačinki vikendom), te stvari će postati jedinstvena tradicija zahvaljujući kojoj ćete se osećati bliskije sa svojim detetom. Deca prolaze kroz velike razvojne promene, pa će im sve što je predvidivo uliti osećaj sigurnosti – pogotovo ako je to nešto što mogu da podele s vama.

2. Pokažite svoju blesavu stranu

Pokažite svoju blesavu stranu
Smišljajte šaljive pesmice, igrajte kada čujete muziku (čak i ako je ne čujete), isprobajte neki smešni šešir prilikom šopinga – budite spontani. Deca ne očekuju da odrasli imaju smisao za humor, pa se mnogo više povezuju s nama kada se opustimo.

3. Prekršite sopstvena pravila

Prekršite sopstvena pravila
Povremeno iznenadite dete time što ćete mu na neki način udovoljiti – picom za doručak ili time što ćete mu dozvoliti da izabere igračku u supermarketu. Pošto će to biti nešto neočekivano, razumeće koliko je posebno i osećaće se kao da ste podelili poseban trenutak.

4. Čitajte

Čitajte
Čitanje je odličan način da pokrenete razgovor i da jedni drugima postavljate razna pitanja. Kada vi čitate, dajte likovima različite glasove, čitajte iznova omiljene delove i uključite ime svog deteta u priču.

5. Provedite vreme sa svakim svojim detetom ponaosob

Provedite vreme sa svakim svojim detetom ponaosob
Učinite da se svako od vaše dece oseti posebno time što ćete pronaći različite načine da se povežete s njima. Odvedite sina u park dok su ostala deca sa drugovima ili napravite neku stvarčicu s ćerkom dok njen mlađi brat drema. Deca će do kraja života pamtiti vreme koje su nasamo provela s vama.

6. Dodirivanje

Dodirivanje
Dodirujte svoju decu često, grlite ih i mazite. Čak i dok disciplinujete svoje dete, držite ga za ruku dok mu govorite da se ne udara ili da prestane da se prenemaže. Ako vaše dete ne voli da se mazi, pronađite druge načine da se povežete s njim, igrajući zajedno ili se čak možda malo i rvati.

7. Budite uz dete kada omane

Budite uz dete kada omane
Kao što dete podstičete da bude uspešno, pustite ga da nauči kako izgleda ne uspeti i onda budite uz njega zagrljajima i ohrabrivanjem.

8. Stvorite porodični jezik

Stvorite porodični jezik
Smislite nadimke jedni drugima i svakodnevne stvari nazivajte svojim rečima. Nazovite tuširanje plivanjem ili smislite neko smešno ime za daljinski upravljač – to će vas zbližiti kao porodicu.

9. Budite prijatelj svog deteta

Budite prijatelj svog deteta
Dok su mala, deca žele da provedu svaku moguću sekundu s vama – iskoristite to tako što ćete uživati u svakom zajedničkom minutu, dok se vozite kolima ili posmatrate patke u parku. Ako vaše dete počne da se izmotava, izmotavajte se i vi s njim i uključite ga u aktivnosti u kojima vi uživate – dajte mu da radi stvari u kuhinji ili u bašti koje su bezbedne za decu.
Klikni
Podeli Podeli na Facebook-u
0
Podeli
Podeli
Ne propustite
Inicijalizacija u toku...
Ostavi komentar (0)
Popularno
Rezultati pretrage
Uloguj se
Ili
Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku?
Email